Persoanele cu antecedente de cancer au un risc mai mare de complicaţii asociate COVID-19

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.10.2021 - 17:06
Persoanele cu antecedente de cancer au un risc mai mare de complicaţii asociate COVID-19. / Foto: digi24.ro
Persoanele cu antecedente de cancer au un risc mai mare de complicaţii asociate COVID-19. / Foto: digi24.ro

Persoanele cu antecedente de cancer au un risc mai mare de complicaţii asociate COVID-19, se arată în două studii realizate de grupul Real-World Epidemiology, din cadrul institutului IDIAP Jordi Gol din Barcelona.

SHARE

Specialiștii au analizat datele a 366.000 de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, în primul caz, şi a 4,5 milioane de persoane, în al doilea studiu, relatează EFE.

Primul este un studiu descriptiv care include datele a 366.050 de persoane din SUA şi Catalonia (Spania) diagnosticate cu COVID-19, dintre care 119.597 care au fost spitalizate aveau şi antecedente de cancer.

Studiul descrie caracteristicile acestor pacienţi, inclusiv vârsta şi genul, tipurile de cancer, prezenţa altor boli şi complicaţiile asociate COVID-19.

Citește și: FOTO Andreea Marin, fără inhibiții la 47 de ani. A pozat provocator într-o cadă pentru o reclamă

Cercetătorii au comparat aceste date cu cele ale altor 67.743 de persoane cu antecedente de cancer spitalizate pentru gripă înainte de pandemia şi au observat că tipurile de cancer limfatic (non Hodgkin şi leucemie) erau mai frecvente la cei care contractaseră COVID-19, decât la restul populaţiei şi că pacienţii cu cancer care se îmbolnăveau de COVID-19 riscau să aibă mai multe complicaţii decât cei care aveau cancer şi gripă.

Al doilea studiu s-a desfăşurat pe baza datelor din primul val al pandemiei în rândul a peste 4,5 milioane de adulţi rezidenţi în Catalonia, dintre care 260.667 (circa 6 %) fuseseră anterior diagnosticaţi cu cancer.

Potrivit studiului, cancerul este corelat cu o creştere a riscului de îmbolnăvire, spitalizare şi deces de COVID-19.

Elena Roel, autoarea principală a studiului şi cercetătoare la Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primaria (IDIAP Jordi Gol), a confirmat că aceste asocieri au fost mai semnificative la pacienţii cu diagnostic recent de cancer şi la pacienţii cu cancer limfatic.

Citește și: Mașini full-hybrid, mild-hybrid sau plug-in hybrid? Avantaje și dezavantaje

De exemplu, probabilitatea de spitalizare şi deces de COVID-19 a fost cu 151 % şi respectiv 73 % mai mare la pacienţii cu cancer limfatic, faţă de cei care nu sufereau de cancer.

Rezultatele studiului susţin ideea că "persoanele cu antecedente de cancer sunt un grup vulnerabil la COVID-19" şi că trebuie "prioritizate strategiile preventive, precum vaccinarea", a subliniat Talita Duarte Salles, cercetătoare la IDIAPJGol şi coordonatoare a studiului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te