Pânza freatică din zona de război ucraineană se încarcă cu poluanți. Pot ajunge și în Marea Neagră

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.03.2022 - 23:07
Pânza freatică din zona de război ucraineană se încarcă cu poluanți. Pot ajunge și în Marea Neagră / NPR

Nu există pericolul ca elemente poluatoare din Ucraina să ajungă pe teritoriul României. În timp, însă, există pericolul ca elemente poluatoare să ajungă în Marea Neagră.

SHARE

Dar asta depinde în bună măsură și de zonele afectate de război din Ucraina.

„În privința poluării aerului, nu Ucraina este acum problema, ci poluarea noastră cea de toate zilele. Este drept că și în Ucraina, din cauza războiului, calitatea aerului e foarte scăzută, dar acest lucru se resimte local, deocamdată. Și doar unde  sunt incendii, explozii.

În timp, din păcate, solul și pânza freatică din zonele de război se va încărca cu fel de fel de poluanți. O parte o să ajungă în Marea Neagra prin râuri, de exemplu Nipru. O altă problemă distinctă  ar putea fi constituită de incendiile din regiunea de excluziune de la Cernobâl, dacă se vor extinde, dacă vor fi persistente. Dar nu cred ca e cazul chiar acum”, a precizat pentru Newsweek România climatologul Roxana Bojariu.

Citește și: Vântul puternic din România este determinat de încălzirea bruscă a vremii. Fără legătură cu Ucraina

În momentul de faţă nu există nicio influenţă din direcţia Ucrainei spre zona de nord a ţării noastre în ceea ce priveşte calitatea aerului, a subliniat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Din păcate, riscul poluării atmosferei şi aerului, mai ales pe teritoriul Ucrainei, este unul iminent, este foarte mare, datorită bombardamentelor care au loc acolo. A existat o evaluare a Poloniei, evaluarea noastră, făcută împreună cu specialiştii Comisiei Europene şi cu colegii specialiştii din Ucraina, astăzi arată că nu există niciun pericol care să se îndrepte spre România. Avem staţii de monitorizare 24 de ore din 24, valorile sunt normale şi valorile care cresc în anumite perioade în primul rând se datorează traficului şi condiţiilor meteo de imersiune termică. În momentul de faţă nu există nicio influenţă din direcţia Ucrainei spre zona de nord a ţării în ceea ce priveşte calitatea aerului", a declarat ministrul Mediului la Palatul Parlamentului, unde a participat la şedinţa coaliţiei de guvernare.

El a adăugat că Ministerul Mediului analizează şi face prognoze, împreună cu Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM), şi în fiecare dimineaţă situaţia este evaluată.

"Din rapoartele pe care le avem de azi dimineaţă, în continuare reiese această certitudine. Astăzi nu există niciun pericol dinspre Ucraina în ceea ce priveşte calitatea aerului", a punctat ministrul Mediului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te