Opt copii, internați în spital cu botulism. Care sunt cauzele și simptomele acestei boli grave?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 29.01.2024 - 15:31
Opt copii au fot internați în spital cu botulism - Foto: Freepik - cu rol ilustrativ
spital babes timisoara

Opt copii, internați în spital cu botulism. Mai mulți micuți cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani au ajuns pe mâna medicilor , fiind diagnosticați cu această boală provocată foarte gravă ce poate produce chiar și decesul.

SHARE

Opt copii, internați în spital cu botulism. Mai mulți micuți cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani au ajuns pe mâna medicilor după ce au fost diagnosticați cu această boală gravă. Este foarte important de știut care sunt cauzele, dar și simptomele acestei patologii ce poate pune în pericol chiar viața pacientului.

Opt copii, internați în spital cu botulism. Care sunt cauzele și simptomele acestei boli grave?

Toxina botulinică este una dintre cele mai periculoase pentru om. Botulismul este o intoxicație cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum.

Toxina poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară și, în cazuri extreme, punând în pericol viața pacientului. Dar unul dintre orașele mari ale României se confruntă cu a doua situație de copii cu botulism în ultimele șase luni

Astfel, opt micuți sunt internați în Secția a de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș”, din Timișoara, cu botulism. Aceștia au vârste între 3 și 7 ani, iar doi dintre ei necesită monitorizare permanentă, conform radiotimisoara.ro.

Copiii internați la Timișoara provin dintr-o localitate din apropiere de Lugoj, au între trei și șapte ani și au prezentat simptome al bolii.

Citește și: Ce alte pericole ascunde Pangasius, peștele iubit de români, declarat toxic în Vest. Ce spun medicii

„Șase au dificultăți la înghițire și ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alți doi au în plus stări de somnolență și fenomene digestive. Tuturor le-am administrat antitoxină botulinică și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil.

Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băiețel, a fost internat inițial la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, la Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună.

Deocamdată nu știm care a fost cauza infecției. Direcția de Sănătate Publică face o anchetă”, a declarat dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecțioase la „Victor Babeș”, potrivit stiridetimisoara.ro.

Șapte dintre cei opt copii sunt internați în Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara - Foto: radiotimisoara.ro

Tratamentul administrat cât mai devreme este esențial în gestionarea botulismului.

„Au fost prelevate probe, au fost transmise la DSP, iar de acolo, mai departe, la Institutul Cantacuzino din București. Am și început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Național de Control pentru Boli Transmisibile, am obținut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin și Sibiu.

Avem în așteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureș. Este a două oară în mai puțin de șase luni când ne confruntăm cu o asemenea boală la Timișoara”, a spus și  prof. dr. Cristian Oancea, managerul spitalului, mai scrie aceeași sursă.

Citește și: Compusul chimic din țuică și palincă ce poate duce la orbire. Ce riști dacă le fabrici la tine acasă

Printre simptomele botulismului se numără slăbiciunea musculară, dificultăţile de respiraţie, vederea înceţoşată, dificultăţile în înghiţire, fenomenele digestive şi chiar paralizia.

Medicii recomandă igiena alimentelor, căldura şi gătirea adecvată întrucât căldura poate distruge toxina botulinică.

Este important de știut că, pentru a evita orice asemenea probleme, copiii sub vârsta de un an n-ar trebui să consume miere, întrucât aceasta conţine spori de Clostridium botulinum. 

Specialiștii mai recomandă  păstrarea corectă a conservelor şi verificarea termenului de valabilitate al alimentelor împachetate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te