OMS critică în continuare politica Chinei pe Covid, acuzând-o de lipsă de transparenţă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.01.2023 - 09:57
OMS critică în continuare politica Chinei pe Covid, acuzând-o de lipsă de transparenţă - Foto: Tim Dennel
OMS critică în continuare politica Chinei pe Covid, acuzând-o de lipsă de transparenţă - Foto: Tim Dennel

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat noua definiţie pe care o atribuie China unui deces cauzat de Covid-19. OMS spune că această definiţie este prea îngustă, dar şi că datele furnizate de Beijing „subreprezintă amploarea fenomenului epidemic".

SHARE

OMS şi-a reafirmat sprijinul pentru testarea Covid a călătorilor din China. Acelaşi lucru s-a spus la Bruxelles, unde statele membre ale UE au ajuns la un acord conform căruia cele 27 de state membre sunt încurajate să solicite tuturor călătorilor din China să prezinte înainte de plecare un test Covid negativ datat cu mai puţin de 48 de ore, conform News.ro.

„Cifrele actuale publicate de China subreprezintă impactul real al bolii în ceea ce priveşte internările în spital, internările la terapie intensivă şi mai ales în ceea ce priveşte decesele”, a declarat Michael Ryan, cel care gestionează situaţiile de urgenţă sanitară la OMS.

China se confruntă cu cel mai grav focar al său - în principal din cauza variantei Omicron a coronavirusului - în urma abandonului brusc la începutul lunii decembrie a aşa-numitei sale politici „zero Covid”.

Dar ţara raportează foarte puţine decese legate de Covid-19, după o schimbare controversată a metodologiei: acum doar persoanele care au murit direct din cauza insuficienţei respiratorii legate de Covid sunt incluse în statistici.

„Această definiţie este prea îngustă”, a insistat Michael Ryan.

citeşte şi: China, cu nave de război în apropiere de Guam, baza bombardierelor strategice americane

„Continuăm să cerem Chinei date mai rapide, regulate şi fiabile despre spitalizări şi decese, precum şi o secvenţiere mai completă şi în timp real a virusului”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a spus că OMS este "preocupată” de situaţia din China, reiterând importanţa vaccinării.

De asemenea, OMS şi-a reiterat sprijinul pentru măsurile de screening cerute recent de anumite ţări (în special europene, Franţa, Italia şi Spania) pentru călătorii care vin din China.

citeşte şi: Putin vrea o colaborare militară mai strânsă cu China și invocă presiunile occidentale: „Ne apărăm”

„Cu o circulaţie atât de mare (a coronavirusului) în China şi absenţa datelor complete (…) este de înţeles că unele ţări iau măsuri restrictive, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Statele Unite, care vor solicita teste negative pentru majoritatea călătorilor din China începând de joi, au lăudat rolul OMS şi au subliniat că măsurile sale sunt legate de lipsa de transparenţă a Beijingului.

Statele membre ale UE, îngrijorate şi de opacitatea chineză, au ajuns aşadar la un acord menit să îşi coordoneze răspunsul la situaţia din China, la care s-au alăturat Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Pe lângă apelul de a testa călătorii care se îmbarcă în China, europenii sunt „încurajaţi” să facă „testări aleatorii” la sosirea în Europa, cu „secvenţierea rezultatelor pozitive” pentru a identifica posibile noi variante.

Cele 27 de state sunt, de asemenea, încurajate să „testeze apele folosite ale aeroporturilor care primesc zboruri internaţionale şi pe cea a avioanelor care sosesc din China”, cu secvenţiere genomică.

Belgia a decis miercuri seară să impună un test Covid negativ la îmbarcare pentru pasagerii de pe zborurile directe care leagă China de teritoriul său, a declarat pentru AFP cabinetul ministrului Sănătăţii Frank Vandenbroucke, fără a preciza când va intra în vigoare măsura.

Virusul preocupă şi OMS, cu „mai mult de 13 milioane de cazuri raportate la OMS luna trecută şi ştim că este o subestimare (...) Dar ceea ce este mai îngrijorător este că am avut o creştere cu 15% a deceselor luna trecută”, potrivit Mariei Van Kerkhove, care conduce echipa tehnică a OMS pe Covid.

OMS monitorizează în special o subvariantă a Omicron, XBB.1.5, detectată până acum în 29 de ţări - în special în Europa şi Statele Unite. „Aceasta este cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până acum”, a explicat ea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te