Un număr de 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, informează Institutul Națională de Sănătate Publică (INSP).
În aceeași perioadă au fost raportate două decese din această cauză.
O boală mortală revine în forță, în România. Sute de cazuri, înregistrate de la începutul anului
Conform INSP, numai în luna aprilie s-au înregistrat 64 de cazuri de tuse convulsivă.
'Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la persoane nevaccinate, dintre care majoritatea (79%) sunt copii sugari (cu vârsta sub 1 an) și copii din grupa de vârstă de 1-4 ani. (...) Dintre cazurile raportate până în prezent, cele mai multe au avut debutul în luna ianuarie a anului 2025 - 137 cazuri', afirmă sursa citată.
Au fost raportate și două focare, totalizând opt cazuri. Ca măsură instituită în focar de către direcțiile de sănătate publică județene a fost menționat tratamentul profilactic post-expunere.
'Exceptând vaccinarea copiilor conform Calendarului Național de Vaccinare, în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, conform datelor extrase din RENV, au fost vaccinați pentru prevenirea tusei convulsive 3.729 adulți, din care 864 gravide și 2.865 adulți din alte categorii, conform recomandărilor din Ordinul MS nr.3120/2023', afirmă aceeași sursă.
Tusea convulsivă, sau pertussis, este o boală respiratorie foarte contagioasă cauzată de bacteria Bordetella pertussis, care elimină toxine care distrug cilii (extensii ale celulelor de la nivelul bronhiilor, asemănătoare cu un fir de păr subțire) și determină inflamarea căilor respiratorii.
Aceasta afectează persoanele de toate vârstele, dar boala poate fi severă, chiar fatală, în cazul sugarilor sub 1 an. Singura modalitate de protecție este vaccinarea, spun medicii.