Motivul pentru care ne crapă buzele în sezonul rece și cum acționează balsamul la nivelul pielii

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 26.12.2023 - 17:07
Motivul pentru care ne crapă buzele în sezonul rece și cum acționează balsamul la nivelul pielii Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Motivul pentru care ne crapă buzele în sezonul rece și cum acționează balsamul la nivelul pielii pentru a ne proteja.

SHARE

Motivul pentru care ne crapă buzele în sezonul rece și cum acționează balsamul la nivelul pielii pentru a ne proteja.

Te pregătești să părăsești căldura confortabilă a casei tale și să te pregătești pentru vremea aspră a iernii - și, bineînțeles, nu poți ieși afară fără să-ți pui în buzunar balsamul de buze de încredere.

Dar v-ați întrebat vreodată de ce vi se usucă buzele iarna?

Răspunsul se află în anatomia unică a buzelor, a declarat Dr. Luke Powles, medic cu sediul în Londra și director clinic asociat pentru Bupa Health Clinics, într-un e-mail pentru Live Science.

Motivul pentru care ne crapă buzele în sezonul rece și cum acționează balsamul la nivelul pielii

"Pielea de pe buze are o barieră protectoare mai subțire în comparație cu restul pielii de pe față, ceea ce o face mai sensibilă la deshidratare", a spus el.

Citește și: De ce avem mame la 13 ani? Medic ginecolog: Suntem în secolul vitezei. Toate sunt pe repede înainte

Începând de la "granița vermillion" - linia adesea ascuțită care delimitează țesutul buzelor de restul feței - țesutul seamănă cu membrana mucoasă care căptușește interiorul gurii.

Acesta este format din doar trei până la cinci straturi de țesut și nu conține foliculii de păr sau glandele sudoripare care se găsesc în alte părți ale feței, potrivit resursei medicale StatPearls.

Legat de acest subiect: Poate balsamul de buze să-ți înrăutățească buzele crăpate?

De fapt, "straturile celulare ale pielii de pe față sunt de până la șase ori mai groase decât cele găsite pe buze", a spus Powles. "Buzele tale au, de asemenea, mai puține glande uleioase în comparație cu alte părți ale corpului".

Acest lucru intră în joc în timpul iernii, când aerul de afară devine mai rece și mai puțin umed, iar oamenii pornesc căldura în casele și afacerile lor.

Această expunere continuă la aerul uscat deshidratează pielea delicată a buzelor, determinând-o să se crape, să se cojească și să sângereze - o afecțiune cunoscută științific sub numele de cheilită comună, a spus Powles.

Deși este tentant să încerci să ameliorezi disconfortul lingându-ți buzele - și uneori facem acest lucru fără să ne gândim - acest lucru poate agrava de fapt problema.

Asta deoarece saliva conține enzime digestive, cum ar fi amilaza, care descompune amidonul în zaharuri, și lipaza, care ajută la digestia grăsimilor.

Citește și: Momente de groază la Spitalul din Slatina. O pacientă a murit în timp ce era dusă la ATI cu liftul

"Atunci când vă lingeți buzele, saliva uscată elimină stratul natural de protecție uleioasă care ajută la menținerea sănătății buzelor", a spus Powles. În timp, aceste enzime pot deteriora pielea buzelor în sine și pot contribui la deshidratare.

Faptul de a avea nasul înfundat - un semn distinctiv al sezonului de răceală și gripă din timpul iernii - poate, de asemenea, să expună buzele la excesul de salivă, forțând o persoană să respire prin gură, potrivit unei analize din 2020 din International Journal of Women's Dermatology.

Buzele uscate pot fi cauza unei probleme medicale

Buzele uscate nu sunt doar o problemă estetică, ci și una medicală. De exemplu, crăparea poate lăsa pielea buzelor mai predispusă la infecții care penetrează bariera cutanată, a declarat Nina Prisk, o asistentă medicală care prescrie produse estetice la clinica Update Aesthetics din Londra, pentru Live Science prin e-mail.

Citește și:  Medicii care au picat examenul de rezidențiat cer să poată profesa. Ce spune Ministerul Sănătății

Microbii, cum ar fi bacteria Staphylococcus aureus sau drojdia Candida albicans, pot alimenta inflamația la nivelul buzelor și, astfel, pot agrava simptomele cheilitei, potrivit unei analize din 2018 publicată în revista Acta Clinica Croatica.

Dacă buzele tale crăpate nu se ameliorează atunci când folosești balsamuri de buze, unguente sau un umidificator, ar putea merita să vorbești cu un furnizor de servicii medicale despre tratamente mai avansate, sfătuiește Cleveland Clinic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te