Medicii de familie, plătiți cu 50 lei/persoană testată rapid de COVID-19

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.12.2021 - 17:42
Medicii de familie, plătiți cu 50 lei/persoană testată rapid de COVID-19. / Foto: revivehealth.ro

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede ca medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate să primească 50 de lei pentru fiecare persoană testată pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2.

SHARE

"A fost adoptată ordonanţa de urgenţă care permite medicilor de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate să efectueze teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2. Medicii de familie vor putea achiziţiona testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Suma de 50 de lei include contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării, a explicat Cărbunaru.

Citește și: FOTO Lionel Messi, Crăciun cu soția super-sexy și copiii la piscină, la 35 de grade Celsius

Potrivit acestuia, persoanele eligibile pentru testare sunt cele care sunt suspectate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 conform metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Proiectul de OUG adoptat marţi de Guvern completează OUG 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabileşte unele măsuri pentru dezvoltarea serviciilor în ambulatoriu în vederea creşterii capacităţii de testare pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Citește și: „Bursa” spectacolelor de Sărbători, în cădere liberă: 5 spectacole cu artiști consacrați la 19.500 €

Potrivit actului normativ adoptat, medicii de familie care realizează testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24,00 a zilei în care s-a acordat serviciul.

"Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru şi vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive. Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic", se detaliază în comunicatul citat.

Citește și: FOTO Adelina Pestrițu și fiica sa s-au întâlnit cu Moș Crăciun la el acasă, în Laponia

Conform prevederilor OUG, acest nou serviciu medical realizat de către medicii de familie se va face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unităţii sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a noului act normativ. Finanţarea se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te