Medicamente pentru slăbit, vândute la negru pe net. Rețete falsificate de o asistentă și 4 medici

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.05.2024 - 11:00
Medicamente pentru slăbit, vândute la negru pe net - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

O rețea care vindea la negru medicamente pentru slăbit a fost spartă de polițiștii din București. Mii de rețete au fost eliberate în fals pe numele unor pacienți, iar medicamentele respective au fost ridicate de la farmacie. Apoi au fost vândute pe Internet.

SHARE

O asistentă medicală a unei clinici private din Sectorul 1 al Capitalei ar fi falsificat rețete pentru diabetici în baza cărora a luat medicamente pentru slăbit și le-a vândut pe piața neagră. 

În grupare mai erau implicații patru medici și angajații unei farmacii. 

Medicamente pentru slăbit, vândute la negru pe net. Rețete falsificate de o asistentă și 4 medici

Conform unor surese Newsweek, asistenta medicală implicată în această rețea avea și calitate de recepționeră în clinica privată. Aceasta a falsificat peste 700 de rețete compensate 100% pentru medicamente specifice tratamentului diabetului prin introducerea de date false în sistemul informatic CNAS și OPSNAJ pe care le-a folosit în interes personal sau le-a pus la dispoziție altor suspecți în vederea ridicării medicamentelor prescrise din farmacii.

Citește și: Medicament prescris doar diabeticilor, cumpărat la negru de pe Internet pentru slăbit. Preț dublu

A fost ajutată și de prieteni sau apropiați, unii dintre ei fiind farmaciști.
Ulterior, după ridicarea pastilelor din farmacii, le-au valorificat pe Facebook sau pe alte platforme online, pentru că erau cunoscute că ar ajuta la slăbit.

Pentru că erau decontate 100%, până la acest moment a fost estimat un prejudiciu de peste 1 milion de lei.
Vorbim despre medicamentele Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity.

”La data de 28 mai 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale au pus în executare 21 de mandate de percheziție, în municipiul București și județul Ilfov, la domiciliul a 17 persoane, precum și la sediile unor instituții, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de fals informatic în formă continuată (peste 2.800 de acte materiale) și înșelăciune (peste 1.300 de acte materiale), prejudiciul fiind de peste 1.000.000 de lei.

Citește și: De ce unii oameni slăbesc mai ușor decât alții. Cât de important este factorul genetic

În fapt, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, o femeie, în vârstă de  32 de ani, având calitatea de asistent medical și recepționeră în cadrul unei clinici medicale private, cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat rețete, prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit și pentru a le vinde în afara cadrului legal. 

Probatoriul administrat a relevat că în urma falsificării rețetelor, medicamentele ar fi fost obținute în baza unei înțelegeri prealabile cu alți angajați ai unui lanț de farmacii, dar și cu sprijinul altor persoane, apropiați ai asistentei medicale în cauză, și vândute fie prin intermediul platformelor comerciale, fie prin intermediul rețelelor de socializare.

În urma investigațiilor efectuate, s-a mai stabilit că falsificarea era efectuată de către asistenta în cauză, cu sprijinul și cu acordul a patru medici, angajați în cadrul aceluiași punct de lucru al clinicii private, ce nu aveau competența necesară să le prescrie. 

Astfel, la data de 27 mai 2024, a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 13 persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 47 de ani.

În vederea administrării materialului probator, ieri, 28 mai 2024, polițiștii au efectuat 21 de percheziții domiciliare, în București și în județul Ilfov, în urma cărora au identificat și ridicat mai multe bunuri de interes în cauză.

Citește și: Un tânăr de 16 ani a slăbit de la 100 la 46 de kg cu un tratament naturist. Inima abia îi mai bătea

De asemenea, persoanele vizate au fost conduse la audieri, în baza mandatelor de aducere care au fost puse în aplicare, față de 13 dintre acestea a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate în fața instanței cu propuneri legale.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic în formă continuată și înșelăciune, prejudiciul fiind de peste 1.000.000 de lei. 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Grupuri Infracționale Violente, Serviciul Furturi de Autovehicule, Serviciilor de Investigații Criminale din cadrul sectoarelor 1, 3, 4, 5 și 6 Poliție, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, dar și cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic”, a transmis Poliția Capitalei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te