Acesta a fost motivul pentru care prof.univ. dr. Victoria Aramă de la UMF ,,Carol Davila”, Disciplina Boli Infecțioase I și medic la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a adus în discuție acest subiect la cea de-a doua ediție a dezbaterii online Hepatitis 360, organizată de redacția 360medical.ro, un eveniment din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii.
Citește și: A fost aprobat vaccinul împotriva variolei maimuței de către Agenţia Europeană pentru Medicamente
,Problematica reactivării infecțiilor cu virusurile hepatitice B și C la anumite categorii de pacienți este un subiect relativ recent apărut și insuficient de bine cunoscut la nivel mondial, și aș spune că în România este – mai mult decât în afară – este insuficient cunoscut. Dar este extrem de important în același timp. Pentru că pacienții imunodeprimați – și când spun imunodepresie mă refer la pacienții oncologici, cu diverse cancere aflate sub diverse terapii, chimioterapii, terapii biologice care produc imunosupresie. Mă refer la pacienții transplantați pe care, de asemenea, sunt pacienți imunodeprimați, mă refer la pacienții aflați sub diverse terapii biologice sau imunosupresoare pentru diverse alte afecțiuni”, a declarat medicul infecționist de la UMF ,,Carol Davila” și de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.
În opinia prof. dr. Victoria Aramă, acești pacienți, prin imunodepresia pe care o au, prezintă un risc crescut în cazul în care au o infecție cu virus hepatitic B sau C cunoscută sau poate nediagnosticată până în acel moment, au riscul reactivării acestei infecții care se poate manifesta printr-un tablou de hepatită acută care uneori îmbracă forme foarte severe și poate să conducă la deces.