VIDEO Un misterios avion spațial chinezesc în scop militar s-a întors pe Pământ după 276 de zile

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.05.2023 - 17:06
Vehicul spațial chinez reutilizabil-Foto: Sina Weibo

Un misterios avion spațial chinezesc s-a întors pe Pământ după 276 de zile. Nu se știe misiunea. China a anunțat că a finalizat cel mai recent test al unui vehicul spațial reutilizabil, potrivit presei de stat.

SHARE

Un misterios avion spațial chinezesc s-a întors pe Pământ după 276 de zile. Nu se știe misiunea vehiculului fără echipaj – probabil un avion spațial care poate ateriza într-un mod similar cu un avion clasic – lansat în august anul trecut.

Rapoartele – inclusiv declarația oficială a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) – arată că misterioasa navă chineză a aterizat la Centrul de Lansare a Sateliților Jiuquan, dar, conform informațiilor serviciilor secrete, acestea sunt eronate.

Baza, ce se află în deșertului Gobi din regiunea Mongoliei Interioare din China, este folosită pentru lansări spațiale, dar nu este prevăzută cu o pistă pentru recuperarea avioanelor spațiale.

Un misterios avion spațial chinezesc în scop militar s-a întors pe Pământ după 276 de zile

Posibil ca nava să fi aterizat lângă locul de testare nucleară Lop Nor din partea de nord-vest a țării, care are o pistă folosită pentru recuperarea avioanelor spațiale în trecut, potrivit WarZone.

Această facilitate a cunoscut o extindere majoră în ultimii ani, conform imaginilor de înaltă rezoluție luate prin satelit.

Un alt loc posibil de aterizare ar fi baza de testare și antrenament Dingxin, situată la sud de Centrul de lansare a sateliților Jiuquan, dotată cu piste mari, inclusiv una folosită pentru exerciții ale Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) și pentru testare de zbor. 

China nu a dat niciun detaliu despre designul navei spațiale sau despre tehnologiile specifice pe care le testa și nu au fost publicate fotografii.

Nu a fost dezvăluit pe ce profil orbital a zburat și dacă anumite sarcini utile au fost la bord pentru această misiune.

S-a susținut că un astfel de vehicul este pentru uz comercial, dar experții susțin că în mod evident aeronava este destinată unor aplicații militare, oferind o cale convenabilă și potențial ieftină de a intra pe orbită și având capacitatea de a rămâne acolo pentru perioade foarte lungi de timp.

Citește și: SUA dotează, în premieră, avioanele cu bombe care distrug buncăre. Nimeni nu mai e sigur sub pământ

Nu se știe ce arme ar putea avea, dar nu este exclusă muniția nucleară.

O altă „navă spațială experimentală reutilizabilă” secretă chineză a fost lansată de la Jiuquan în 2020 și care a aterizat la baza de lângă Lop Nor. Nu e clar dacă există vreo legătură între cele două vehicule spațiale. 

Citește și: Studiu: Nu suntem singuri în Univers, dar nici în raza de contact a civilizațiilor extraterestre

Deși este un progres major pentru programul spațial chinez, cea mai recentă misiune este considerabil mai scurtă ca durată decât recordul de 908 de zile (doi ani și jumătate) pe care avionul spațial reutilizabil X-37B al Forțelor Spațiale Americane l-a dobândit.

Totuși, semnalează o altă etapă semnificativă pentru China în domeniul spațial din ce în ce mai militarizat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te