De patru ori mai multe locuri libere decât doritori pentru vaccinare. Măsurile luate de autorități

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.04.2021 - 23:51
De 3,8 ori mai multe locuri libere decât doritori pentru vaccinare. Măsurile luate de autorități. Inquam Photos / Octav Ganea
De 3,8 ori mai multe locuri libere decât doritori pentru vaccinare. Măsurile luate de autorități. Inquam Photos / Octav Ganea
Locuri disponibile în centrele de vaccinare luni. Sursa: RoVaccinare
Locuri disponibile în centrele de vaccinare luni. Sursa: RoVaccinare
Persoane înscrise pentru vaccinare luni. Sursa: RoVaccinare
Persoane înscrise pentru vaccinare luni. Sursa: RoVaccinare

Luni, numărul persoanelor care vor să se vaccineze anti-COVID a ajuns de 3,8 ori mai mic decât numărul de locuri disponibile în centre pentru imunizare, arată statisticile oficiale publicate pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro. Practic, acum, grija nu mai este lipsa dozelor.

SHARE

UPDATE: Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare a precizat, într-un răspuns pentru Newsweek România, că, datorită suplimentării fluxurilor de vaccinare, este ”firesc” ca numărul persoanelor aflate pe listele de așteptare să scadă. Comitetul de vaccinare amintește și de rata mare de vaccinare obținută în urma maratonului din Timișoara și rezultatele obținute în centrele de tip drive-through. 

Redăm precizările Comitetului de vaccinare pentru Newsweek România:

Suntem încrezători ca românii înțeleg importanta imunizării colective, pentru revenirea la normalitate, intr-un mediu favorabil și sigur. Odata cu suplimentarea fluxurilor de vaccinare a crescut capacitatea de imunizate a persoanelor la nivel național, astfel ca este firesc ca numărul persoanelor aflate pe listele de așteptare sa scadă. Cei care diresc sa se vaccineze au posibilitatea sa se programeze, prin utilizarea metodelor deja cunoscute, pe locurile disponibile, in afara listelor de așteptare. Disponibilitatea locurilor a crezut exponențial ofata cu cantitatea dozelor de vaccin livrate României.

Reamintim faptul ca lista de așteptare aferentă unui centru de vaccinare poate exista in lipsa locurilor disponibile în centrul respectiv.

In plus, e bine de amintit numarul impresionant de participanți la maratonul vaccinarii de la Timișoara. Din cele peste 6700 persoane vaccinate, doar 1600 aveau planificare in platforma de vaccinare. Numărul mare al celor care au optat pentru primirea vacinului arată precuparea și dorința de revenire la normaitate. La fel, vacinarea prin intermediul drive de la Hunedoara

În perioada 7-9 mai vom organiza Maratonul Vacinării în Capitală care sperăm ca va aduce public numeros la vaccinare. Puterea exemplului funcționează și credem că dă un imbold tuturor. Vor fi operaționale mijloace de vacconare de tip drive atât în Capitală, cât și în alte județe din țară”, arată CNCAV. 

---

Astfel, luni dimineață, erau înscrise pe liste pentru vaccinare 72.110 persoane, iar numărul locurilor libere disponibile în centre era de 276.705 locuri. 

Prima oară când s-a înregistrat un astfel de raport negativ între numărul de locuri libere în centre și numărul de persoane care vor să se vaccineze a fost în 20 aprilie. 

Săptămâna trecută, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a spus, însă, în conferința de presă săptămânală, că nu este în impas campania de imunizare, ci că numărul persoanelor care se vaccinează zilnic este în creștere, iar, pe de altă parte, „în centrele unde există locuri disponibile oamenii se pot programa direct în acel centru și evident că nu mai regăsim acele persoane pe lista de așteptare”. 

Citește și: Rata de infectare cu noul coronavirus în Bucureşti a scăzut sub 3,5 la mia de locuitori

Gheorghiță: Campania nu e în impas. Persoanele care merg direct în centre nu mai apar pe listele de așteptare 

„Am spus asta de mai multe ori - eu nu îmi doresc și nu mi-am dorit, în această campanie de vaccinare, să avem liste interminabile de persoane care se află în așteptare pentru vaccinare. Îmi doresc să ajungem la nivelul la care o persoană, dacă astăzi vrea să se vaccineze, să se poată vaccina astăzi, pentru că cu cât sistemul de vaccinare și campania sunt mai dinamice, mai flexibile și mai accesibile, cu atât oamenii își vor dori mai mult să se vaccineze. Fiecare are un program personal, are alte activități și cred că este important ca tot acest demers de vaccinare să interfereze cât mai puțin cu calitatea vieții persoanei respective. În felul acesta, cred că vom putea crește accesul și numărul de persoane vaccinate. În primul rând, nu sunt de acord cu această afirmație, că avem o campanie care este în impas; dimpotrivă, cred că este unul dintre cele mai accesibile sisteme de vaccinare din Europa și acest lucru nu îl spun eu, îl spun foarte multe alte persoane care interacționează cu campanii de vaccinare din alte țări. Avem și ne gândim la modalități prin care o persoană să se poată programa încât să fie cât mai ușor pentru toată lumea, pentru toate categoriile sociale. Și din acest punct de vedere, repet, lista de așteptare nu este un element pe baza căruia să putem trage o concluzie că avem o campanie de vaccinare care este în impas. Este evident că atunci când vorbim de o creștere a capacității de vaccinare, lista de așteptare se va diminua și este un lucru foarte bun. Important este ca cei care se înscriu direct în centrele de vaccinare să fie cât mai mulți, dar nu trebuie să îi avem pe liste de așteptare. Mi-aș dori să avem zero persoane în lista de așteptare și restul centrelor să fie pline cu persoanele programate”, a explicat Valeriu Gheorghiță, în conferința de presă săptămânală. 

Citește și: A fost sau n-a fost? Cele mai controversate cazuri de discriminare din România și cum s-au judecat

Medicul a admis, însă, că România nu a atins pragul de 100.000 de persoane vaccinate pe zi din cauza reticenței la vaccinul de la compania AstraZeneca. 

Duminică, până la ora 17.00, în România s-au imunizat anti-COVID 3.037.698 de oameni, dintre care 1.243.193 cu o doză și 1.794.505 cu două doze de vaccin. 

Măsurile luate pentru creșterea vaccinării: maratoane, centre drive-through, medici de familie 

Pe de altă parte, în weekend a avut loc Maratonul vaccinării la Timișoara, în cadrul căruia s-au vaccinat 6.772 de persoane în trei zile, dintre care doar 1.600 de persoane au fost programate prin platforma informatică. Cu toate acestea, ținta propusă de autorități era de zece mii de persoane vaccinate. 

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat, în weekend, că maratoane ale vaccinării vor fi organizate și în Capitală - între 7 și 9 mai, la Sala Palatului și la Biblioteca Națională, precum și în Cluj, Târgu Mureș, Iași și Craiova. 

Au început să se deschidă și centrele de tip drive-through, primul deschis fiind în Deva, unde s-au imunizat deja, sâmbătă și duminică, 1.241 de oameni, centre de acest tip urmând să fie deschise în toată țara. 

Citește și: Buzău: pacienţi cu sechele post-COVID, transferaţi cu ambulanţele de la Spitalul Judeţean 

Totodată, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a anunțat și că persoanele din mediul rural se vor putea programa la telefon, operatorul de call center (021.414.4425) va face programarea în centrul în care persoana dorește.

„Pentru mediul rural, dar nu numai, ne dorim să creăm acele oficii de programare în multe din instituțiile statului care sunt foarte accesate, primării, să existe un ghișeu în care să se poată face programări la vaccinare. S-a eliminat acea limită de 9 persoane care puteau fi înscrise de pe un singur cont. În momentul de față se pot înscrie nelimitat. În felul acesta aș face un apel către cei care vor să susțină campania să ajute în această etapă. Suplimentar, tot pentru mediul rural, ne dorim să existe și posibilitatea de programare directă. Fie dedicăm un interval orar în a doua parte a zilei când oamenii se pot prezenta direct, în mod deosebit persoanele peste 65 de ani”, a explicat în 22 aprilie Valeriu Gheorghiță, la Digi24. 

Totodată, cei 3.000 de medici de familie care s-au înscris în campania de vaccinare vor începe imunizările în cabinete din 4 mai. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te