În ce state încep primele studii la vaccinul cu ARNm, pentru cancerul pulmonar. Medicii au început primele teste din lume pe pacienți, la un vaccin ARNm împotriva cancerului pulmonar.
Experții spun că vaccinul ar putea salva mii de vieți. Cunoscut sub numele de BNT116 și dezvoltat de BioNTech, este conceput pentru a viza carcinomul pulmonar cu celule non-mici (NSCLC), care este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar.
În ce state încep primele studii la vaccinul cu ARNm, pentru cancerul pulmonar
Scopul său este de a elimina celulele canceroase și, în același timp, de a le împiedica să revină prin antrenarea sistemului imunitar să recunoască aceste celule canceroase și să le atace.
Studiul clinic de fază 1, primul studiu al BNT116 la om, a început la 34 de instituții de cercetare din șapte țări: Regatul Unit, Statele Unite, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia.
Citeşte şi: Postul intermitent, risc de cancer de colon. Ce să nu mănânci dacă urmezi acest stil alimentar
Un total de aproximativ 130 de pacienți - de la pacienții în primă fază, înainte de operație sau radiații, până la cancer în stadiu avansat sau metastatic - vor primi vaccinul, alături de imunoterapie.
Vaccinul folosește ARN mesager (ARNm), ca și vaccinurile Covid-19, și funcționează prin furnizarea sistemului imunitar de markeri de cancer de la MRSA, pentru a antrena organismul să atace celulele canceroase care exprimă acești markeri, conform iefimerida.gr.
Citeşte şi: Terapie inovatoare, pentru tratamentul a două forme de cancer: limfomul și leucemia
Scopul este de a stimula răspunsul sistemului imunitar la cancer, lăsând în același timp celulele sănătoase intacte, spre deosebire de chimioterapie.
Potrivit The Guardian, primul pacient din Regatul Unit a luat vaccinul marți, marcând o etapă esențială pentru studiu.
Janusz Racz (foto), în vârstă de 67 de ani, a primit șase seringi din vaccin, fiecare conținând material genetic pentru o parte diferită a tumorii, pentru a antrena cinci miliarde de celule din sistemul său imunitar să atace cancerul.
Citeşte şi: Care este legătura dintre obezitate și cancer? Oamenii de știință au făcut o descoperire fabuloasă
Experții, precum profesorul de oncologie Siob Ming Lee, de la University College London Hospitals, subliniază că acesta este începutul "unei noi ere foarte interesante” în cercetarea cancerului.
Ministrul britanic al Științei, Lord Vallance, și-a exprimat optimismul cu privire la studiu și a subliniat că acest vaccin ar putea salva mii de vieți.