Studiul care ar putea-o scoate nevinovată de Halep. Ce se întâmplă cu 89% din suplimentele sportive

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.09.2023 - 17:05
Simona Halep - Foto: Profimedia Images

Simona Halep a fost depistată pozitiv și un nou studiu poate explica modul în care s-a întâmplat asta. Aproape 90% dintre suplimentele sportive conțin substanțe interzise sau sunt prost etichetate. Sunt exact argumentele aduse de Halep pentru a-și arăta nevinovăția.

SHARE

Halep este esuspendată de un an după ce în corpul ei s-a găsit roxadustat. Simona Halep s-a apărat spunând că, cel mai probabil, a îngurgitat această substanță interzisă accidental dintr-un supliment sportiv. Ea a spus că fie eticheta nu a menționat prezența substanței, fie nici măcar producătorul nu a știut că ingredientele suplimentelor ar conține roxadustat.

Citește și: „Suspectul” în cazul de dopaj al Simonei Halep, afaceri de 11 miliarde€. Există și o filieră chineză

Un nou studiu vine să confirme apărarea lui Halep

Un nou studiu a constatat că 89% dintre suplimentele sportive testate aveau etichete de ingrediente inexacte. Odată cu începerea sporturilor de toamnă, acesta este un moment bun pentru a le reaminti sportivilor de perfomanță sau amatori riscurile asociate cu aceste tipuri de produse, scrioe naturalmedicines

Studiul la care se face referire dă și exemple

„De la interzicerea efedrinei în 2004, o varietate de ingrediente botanice au devenit mai frecvente în suplimentele sportive. Rauvolfia vomitoria, o plantă care se găsește în principal în Africa de Vest, este un astfel de ingredient.

 Aceasta conține în mod natural substanța chimică rauwolscină, precum și yohimbină și rezerpină, care sunt medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală.

Deși aceste substanțe chimice se găsesc în cantități mici în planta Rauvolfia vomitoria, este adesea neclar cât de mult din aceste substanțe chimice ajung în suplimente, ceea ce face ca siguranța și etichetarea corespunzătoare să fie o preocupare reală”, arată studiul.

Alți compuși cu efecte stimulante sau anabolizante, cum ar fi metiliberina, turkesteronul, halostachine și octopamina, se găsesc, de asemenea, în plante și sunt adăugați în aceste tipuri de suplimente sportive.

După ce au fost testate 57 de produse în care se menționează Rauvolfia vomitoria, metiliberina, turkesteronul, halostachine sau octopamina, o analiză recentă a arătat că 40% dintre produse nu conțineau cantități detectabile din ingredientul indicat pe etichetă.

În cazul celor care conțineau, cantitățile variau între 0,02% și 334% din ceea ce era menționat pe etichetă. Mai mult, 12% dintre produse conțineau cel puțin un ingredient interzis de FDA.

Reamintiți pacienților că suplimentele sportive sunt o categorie de produse deosebit de riscante. Produsele sunt adesea etichetate greșit și pot conține ingrediente periculoase”, spun autorii studiului.

Deși studiul con firmă ipoteza lui Halep, ITIA spune că sportivul este responsabil de tot ce se găsește în coprul lui.

David Popovici confirmă ipoteza studiului

Întrebat care sunt șansele ca un sportiv să ingereze un supliment nutritiv contaminat, așa cum s-a întâmplat în cazul Simonei Halep, David Popovici a afirmat că este mai puțin probabil, dar nu imposibil: „Deci, cât de probabil e? E posibil. Mai puțin probabil, dar din nou posibil, este să iei un supliment pe care scrie ‘Doping free’ (n.r. – fără dopaj) sau un medicament care nu conține o substanță interzisă și să fie contaminat.

La fel cum poate fi și vita contaminată, pentru că se injectează destul de mulți hormoni, în special în cea din America de Sud. Dacă ai ghinionul să mănânci la un restaurant o vită injectată cu mai mulți hormoni decât trebuia, mult succes în a încerca să o dovedești! O să te gândești: Băi, am luat medicamentul ăla, suplimentul ăla, am mâncat la trei restaurante sau la zece restaurante în ultimele trei luni. Oare la care să fi fost o problemă? E foarte greu de întors.

Două acuzații

Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) i-a adus, în mai, o nouă acuzație extrem de gravă Simonei Halep. Sportiva acordase, de curând, un interviu în care s-a plâns că nu i se dă dreptul la apărare tocmai de către ITIA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te