EXCLUSIV Uzina Dragomirești va produce 500.000 de măști medicinale pe zi. Prețul: 0,2 euro/bucata

DE Petru Zoltan | Actualizat: 12.04.2020 - 14:51
Utilajele din China au plecat spre România/FOTO: Newsweek România

3,5 milioane lei a plătit compania Romarm pentru patru instalații de producție a măștilor medicale. Primele trei instalații vor ajunge din China în România, pe aeroportul Henri Coandă, în jurul orei 01.00 în această noapte.

SHARE

Echipamentele vor fi transportate și instalate la Uzina Mecanică Dragomirești. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat pentru Newsweek România că producția de măști va începe pe 15 aprilie.

A patra instalație va fi folosită pentru producția de măști FFP2 și FFP3, dar va ajunge în țară pe 18 aprilie. În maximum o săptămână de la instalarea celor trei linii de producție, la Dragomirești se vor produce zilnic în jur de 500.000 măști medicinale care vor fi vândute cu aproximativ 0,2 euro bucata.

În China, măștile medicinale se vând cu prețuri cuprinse între 0,28 euro și 0,3 euro bucata, adică în jur 1,2-1,5 lei bucata. Preț la care se adaugă transportul. Pe piața românească, astfel de măști se vând cu prețuri cuprinse între 4 și 6 lei.

Echipamente chinezești, materiale din Italia

În urmă cu aproximativ două săptămâni, compania de stat Romarm, din subordinea Ministerului Economiei, a făcut primele demersuri pentru a achiziționa patru instalații complete de producție a măștilor medicinale și una pentru măști de tipul N95. Utilajele sunt complet automatizate de mare productivitate. Prețul plătit pentru cele patru instalații a fost de aproximativ 3,5 milioane lei.

Surse din cadrul ministerului Economiei au declarat pentru Newsweek România că achiziția s-a desfășurat netransparent pentru ca afacerea să nu fie deturnată sau blocată de alte state sau firme private din străinătate.

Ambasadele Chinei și României de la București, respectiv Beijing, s-au implicat pentru ca echipamentele să ajungă în siguranță în țară. Transportul echipamentelor de la Beijing la București se va face cu o aeronavă cargo specială pentru care s-a plătit 310.000 dolari.

`Instalațiile vor fi montate la Uzina de Produse Speciale Dragomirești, acolo unde deja s-a amenajat o hală sterilă. Se vor produce aproximativ 500.000 măști pe zi.

Materialele speciale filtrante folosite la confecționarea măștilor vor fi importate din Italia cu 30 euro/kg. În China, costurile ajung la 80 de dolari pe kilogram”, a mai spus sursa. Pentru identificarea furnizorilor de materiale s-a cerut ajutorul Ambasadei Italiei la București, care s-a implicat direct.

Producția va începe pe 15 aprilie

Ministrul Economiei Virgil Popescu a confirmat informațiile pentru Newsweek România. „La noapte urmează să vină primele trei instalații. Pe 18 vine cea de-a patra pentru producția de măști FFP2 și FPP3. Nu era încă gata!

Am vorbit cu directorul și vor ajunge în jurul orei unu dimineața. Producția va începe pe 15 aprilie, așa cum am promis. Aeronava e de 45 de tone. Pe lângă utilaje, s-a luat și material, tot din China. Am găsit material filtrant și în Italia, o să luăm și de acolo”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te