Pacienții cu boli cronice au fost neglijați de către sistemul sanitar românesc, care s-a concentrat aproape exclusiv pe tratarea persoanelor infectate cu coronavirus.
Pe de altă parte, foarte mulți dintre pacienți s-au ferit să mai vină la medic, tocmai de teamă că Sars-COV 2 le va complica probleme de sănătate deja existente, „comorbiditățile”, sau chiar îi va ucide.
În aceste condiții, la un an de la pandemie, medicii constată că a crescut numărul de cazuri grave și se așteaptă ca în 2021 să crească mortalitatea în rândul celor al cărui tratament a fost neglijat anul trecut.
„Când incindența infectărilor era mare, pacienții cronici nu ieșeau din casă de frică. Acum, au reînceput să vină la spital. E nevoie acută de asistență pentru pacenții cu boli cronice. Avem o mortalitate în creștere pentru aceștia.
La finalul 2020 și începutul anului 2021, a crescut numărul de cazuri severe și pe care din păcate nu reușim să îi salvăm. Este îngrijorător”, a declarat pentru Newsweek România dr. Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
În această situație se află pacienții cu tuberculoză, o boală care afectează tot plămânii, care este extrem de contagioasă și care, netratată, poate duce la deces.
„Pacienții cu tuberculoză nu au mai venit la spital pentru diagnostic și în acest moment avem pacienți care vin cu forme severe.
A început să apară tuberculoza miliară, extinsă, la copii. Asta înseamnă că ei trăiesc în focare de tuberculoză, copii care ajung în spitale și care au decedat în această perioadă ca urmare a infecției cu TBC, ceea ce este extrem de grav”, a arătat Beatrice Mahler.
Caravenele de screening ale tuberculoze ale Institutul „Marius Nasta” au mers anul trecut prin țară și au descoperit că incidența tuberculozei este în creștere, în condițiile în care România era deja pe primul loc la numărul de bolnavi raportat la populație, în Uniunea Europeană.
„În anul 2020 am avut o incidență de depistare a tuberculozei în creștere pe grupurile controlate, pentru că este populație defavorizată și care nu are acces la servicii medicale, din zonele rurale.
Am avut o incindență de 220 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în 2019 aveam o incidență de sub 60 de cazuri.
Oamenii nu au mai venit la spital, au stat în comunități, nu pot să vină la spital să-și pună diagnosticul, au rămas acasă și au infectat pe toți cei din jur.
Citește și: ISRAEL Rezultatele vaccinului Pfizer depășesc așteptările
Le e greu, le e frică, iar anul pandemic a însemnat stigmă pentru pacientul cu COVID. În Botoșani, nu au vrut să meargă la caravană, să-și facă screeningul, pentru că se temeau că dacă vor fi depistați cu COVID, nu cu tuberculoză, va veni izoleta în sat să-i ia și le era rușine că vor fi băgați în această izoletă.
Deși asta nu se mai practică”, a menționat dr. Beatrice Mahler.
Managerului Institutului de Pneumoftiziologie a menționat că, după un an de pandemie în care mulți bolnavi și-au neglijat problemele sau nu au avut acces în spitale, mortalitatea să crească. De aceea, aceasta a cerut ca, pe fondul scăderii numărului de pacienți cu COVID-19, unitățile medicale să se redeschidă și pentru restul pacienților.