După ce a greșit mail-ul ambasadorului, șeful UNIFARM a eșuat să cumpere din Rusia ser antidifteric

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 12.06.2020 - 12:40
Adrian Ionel, șeful Unifarm
Adrian Ionel, șeful Unifarm

Tentativa CN UNIFARM SA de a achiziționa ser antidifteric din Rusia, pentru a preveni o posibilă extindere, la sfârșitul lui 2019, a focarelor din Ucraina, s-a soldat cu un eșec. După ce a greșit mailul ambasadorului rus la București, directorul Adrian Ionel nu a găsit furnizori.

SHARE

Pe 12 noiembrie 2019, Ministerul Sănătăţii a solicitat Companiei Naționale „Unifarm”, aflată sub autoritatea sa, să cumpere ser antidifteric prin procedura de nevoi speciale, urmare a apariției unor focare de difterie în Ucraina.

În aceeași zi, către seară, directorul companiei naționale, Adrian Ionel, a făcut demersuri pentru a aduce în țară dozele de vaccin antidifteric necesare. Prima opțiune: Rusia.

El a trimis un mail, dar a introdus greșit adresa de mail a destinatarului principal. Adrian Ionel a tastat bucharest@mid.eu. Domeniul „mid.eu” este înregistrat, dar nu este în prezent alocat, el fiind disponibil la închiriere.

Cel mai probabil, șeful Unifarm încercat să-i trimită e-mailul ambasadorului Rusiei la București, Valeri Kuzmin, pentru a cere sprijin în achiziția de vaccinuri.

În loc să tasteze adresa bucharest@mid.ru, ce aparține Ambasadei Rusiei la București, a greșit penultima literă. Pentru că, pe tastatura computerului, litera „e” este lângă „r”, Adrian Ionel a tastat trimis la adresa bucharest@mid.eu.

Despre acest caz, Newsweek România a scris pe larg.

Interesant este că prima țară în care s-a gândit Adrian Ionel că ar putea găsi ser antidifteric a fost... Rusia. Asta în ciuda faptului că îl poate achiziționa din multe țări europene.

Nu a găsit furnizori

Ministerul Sănătății a răspuns solicitării Newsweek, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, de a preciza dacă CN UNIFARM SA a dus la bun sfârșit procedura de achiziții publice.

„Ministerul Sănătății a efectuat demersurile necesare pentru achiziția serului antidifteric, încă din anul 2019, prin Compania Națională Unifarm S.A.

Din informațiile transmise de către CN UNIFARM SA nu au fost identificați, până în acest moment, furnizori care să dețină în stoc serul antidifteric”, ne-a comunicat Biroul de presă al ministerului.

Potrivit precizărilor, CN UNIFARM SA a găsit soluții în interiorul Uniunii Europene, pentru a lupta cu difteria. „Ca alternativă la serul antidifteric, medicii pot utiliza în vederea prevenirii infectării cu bacilul difteric, vaccinul diftero-tetanic (dT) / vaccinul diftero – tetano – pertussis acelular (dTpa), care s-a achiziționat în cantități suficiente”, ne-a transmis Ministerul Sănătății.

Nu de alta dar Sanofi Pasteur din Franța este cea mai mare companie din lume dedicată în întregime vaccinurilor. Ea produce vaccinul „ADACEL”, care este tocmai un vaccin diftero – tetano – pertussis acelular (dTpa). În plus, el are și Autorizația de punere pe piață în România nr. 9000/2016.

În noiembrie 2019 însă, legislația referitoare la achiziția de medicamente utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale era destul de permisivă. Ordinul ministrului Sănătății nr. 85/2013 nu prevedea obligația ca acestea să fie cumpărate dintr-o țară membră a Spațiului Economic European (SEE) și, dacă acest lucru nu este posibil, dintr-o țară terță.

Abia în data de 27 noiembrie 2019, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a înaintat Ministerului Sănătății un proiect de modificare a Ordinului 85/2013, fiind introduse următoarele reguli: „Medicamentul pentru nevoi speciale trebuie să fie autorizat pentru a fi pus pe piață într-un stat din Spațiul Economic European, denumit în continuare SEE, sau într-o țară terță. Prin excepție de la alin. (2), pentru un medicament autorizat într-o țară terță, se poate solicita emiterea unei autorizații pentru furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale, doar în cazul în care, medicamentul nu este disponibil în spațiul SEE.”

Din fericire, focarele de difterie din Ucraina au fost controlate. „Față de situația existentă în acest moment în Ucraina vă informăm cu nu avem cunostință de existența unor noi cazuri de difterie care să reprezinte o amenințare pentru sănătatea publică din România”, a conchis Ministerul Sănătății. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te