Dr. Mahler, despre dramele COVID: Sicriul pleacă închis, familia nu mai poate să-l vadă pe cel drag

DE Andrei Vasilescu | 04.10.2020 - 11:16
Dr. Beatrice Mahler Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București spune că la membrii familiilor care au pierdut pe cineva din cauza COVID 19, apar sentimente de vinovăție și depresii ce pot crea la un moment dat chiar false simptomatologii de COVID.

SHARE

„Cele mai multe reacții negative la adresa personalului medical nu vin din partea pacienților, ci din partea aparținătorilor, care nu înțeleg dificultatea activității și a nivelului de efort care se face”, a spus la Digi24 dr. Beatrice Mahler, în condițiile în care spitalul său s-a confruntat în urmă cu câteva zile cu o situație neplăcută din cauza rudelor furioase ale unui pacient tânăr care a murit de COVID.

 
„Din păcate, de COVID se moare și din păcate, procedura este extrem de strictă și de riguroasă, pentru că practic, o singură persoană din familie poate să intre să identifice persoana decedată și asta, cu echipament complet de protecție, după care sicriul se închide și practic, familia nu mai poate să îl vadă pe cel drag”, a explicat Beatrice Mahler.

„Și aici intervine încă o traumă pentru familie și un moment extrem de emoționat și de dur, la care nu se așteaptă. Face parte din tabloul pe care îl trăiesc familiile celor care trec prin această experiență”, spune managerul de la „Marius Nasta”.

 Practic, poate să vină salvarea, să-ți ia pe cineva de acasă și tu să nu-l mai vezi niciodată, pentru că nu poți să-l vizitezi la spital, iar protocolul cere ca sicriul să plece închis, a confirmat Beatrice Mahler. Ea a precizat că există și situația în care dacă o persoană din familie solicită să vadă un pacient în stare critică, acest lucru este permis, însă persoana respectivă trebuie să treacă prin toate procedurle de echipare și dezechipare.

Psihoza COVID

Ea a povestit că sunt tot mai dese situațiile în care aparținătorii încep să dezvolte adevărate psihoze.

„Avem tot mai multe persoane care ajung să fie pacienți cu suspiciune de infecție, care vin pentru testare pentru că au pierdut pe cineva drag. De cele mai multe ori ei sunt negativi, dar dezvoltă o simptomatologie COVID-like, aș putea să spun, adică li se pare că se îmbolnăvesc, că au probleme, că îi doare capul. Și toate aceste simptome pot să apară și pe o stare de depresie, secundară pierderii cuiva drag”, a explicat medicul. 

Beatrice Mahler:  

„Pentru perioada următoare va rămâne aceeași tendință, de creștere cu 20-30 la sută, și mă aștept la o creștere a numărului de cazuri, pentru că nu înțelegem că regulile se respectă. Ne așteptăm să vorbim de un val doi și întrebarea care e pe buzele tuturor este dacă am intrat în valul doi. Eu cred că vorbim de un val secundar nerespectării regulilor, pentru că relaxarea s-a produs în toată Europa și consecința relaxării o vedem în creșterea numărului de cazuri în multe țări din Uniunea Europeană”, a arătat Beatrice Mahler în interviul de la Digi24. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.