Două județe au un singur medic specialist ATI. La terapie intensivă sunt 14 bolnavi de COVID

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.03.2021 - 14:45
Două județe au un singur medic specialist ATI/www.scumc.ro/

O statistică realizată de Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) arată că există județe unde medicii ATI, vitali în condițiile pandemiei de COVID, sunt extrem de puțini.

SHARE

Potrivit Ministerului Sănătății și cifrelor postate pe data.gov.ro/, în cursul zilei de ieri, în județul Ialomița erau 4 pacienți cu coronavirus internați la Terapie Intensivă. Ei se află internați, deja, de o săptămână.

Potrivit statisticii realizate de SRATI, în luna octombrie, numărul medicilor ATI, primari și specialiști, din Ialomița era de unul singur.

În județul Vrancea, există tot un singur medic specialist ATI. Numărul persoanelor internate la ATI este de 10, constant de aproape o săptămână.

La nivel național, există 1.159 medici ATI (primari și specialiști), cei mai mulți fiind în București – 203, Timiș – 88, Iași - 100, Cluj - 81, Constanța – 54.

Citește și: Mii de doctori care tratează bolnavi COVID riscă pușcăria. Doar 4 specializări, acoperite de lege

Newsweek România a scris că, potrivit legii, doar medicii ATI, pneumologii, interniștii și infecționiștii ar trebui să se ocupe de această boală infecto-contagioasă.

În noiembrie, 2020, Adrian Wiener, coordonator al secției COVID a Spitalului Județean Arad, a confirmat, pentru Newsweek România, pericolele la care sunt expuși medicii și care au fost invocate de avocatul Costea:

„Este adevărat. Am mai spus-o: ortopezi fizioterapeuți tratează bonavi de COVID. Sigur că sunt în afara acoperirii de malpraxis și sigur că Guvernul trebuie, prin Ordonanță de Urgență, să găsească o formulă de limitare a răspunderii civile și penale pentru cadrele medicale obligate să lucreze adiacent specialității lor.

Altfel, e exercitare abuzivă a unei profesii. E o situație excepțională si e firesc ca toată lumea să se implice. Dar sunt aspecte medico-legale care trebuie ajustate pentru a nu vulnerabiliza și mai mult cadrele medicale”, arată Adrian Wiener. 

Toți ceilalți medici care tratează coronavirus ar trebui săfie coordonați de medici din cele 4 specializări.

Citește și: Cum pot evita pușcăria doctorii care tratează bolnavi COVID: sună un medic infecționist

O nouă zi cu mulți pacienți la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri 6.186 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost raportate 89 de decese. La ATI sunt internaţi 1.266 de pacienţi. În Capitală sunt 1.245 de cazuri noi înregistrate în ultimele 24 de ore. În Bucureşti sunt 1.245 de cazuri noi. Judeţele cu cele mai multe cazuri noi sunt: Ilfov - 433, Timiş- 376, Cluj - 296, Constanţa 274, Braşov - 273, Galaţi - 187, Hunedoara - 169, Dolj - 155, Iaşi - 143.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te