De ce nu trebuie să tai frunzele căpșunelor înainte de a le spăla? Cum să cureți fructele corect

DE Florentina Enache | 06.06.2024 - 11:14
De ce nu trebuie să tai frunzele căpșunelor înainte de a le spăla? Cum să cureți fructele corect - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

De ce nu este bine să tai frunzele căpșunelor înainte de a le spăla? Cum trebuie curățate corect fructele?

SHARE

Românii se bucură în această perioadă de căpșunele care tocmai s-au copt la noi. În România, față de alte țări, este mai ușor să faci rost de fructe și legume organice, care nu au fost tratate cu pesticide, de la un bunic sau un apropiat.

Citește și: 9 beneficii unice ale cafelei bazate pe date științifice. Cât și când trebuie să bei

Cu toate acestea, mulți români consumă căpșune de import, din culturi care au fost stropite, sau chiar căpșune de la noi, dar care nu sunt de la producători locali și care au fost tratate cu chimicale.

Iată de ce este important să cureți bine căpșunele înainte de a le mânca și ce greșeli poți face atunci când le speli.

De ce să spălați căpșunele?

Din cauza texturii, căpșunele pot să acumuleze reziduuri de pesticide și alți contaminanți în timpul cultivării, care sunt toxici pentru organism. 

Din acest motiv este foarte important să spălăm bine fructele și legumele înainte de a le consuma.

Citește și: Cine sunt persoanele vulnerabile în perioadele de caniculă? Urmează zile cu peste 35°C în România

Pentru început, nu este bine să îndepărtezi frunzele căpșunelor înainte de a le spăla. Specialiștii spun că este mai bine să le spălăm cu tot cu frunze și să le scoatem atunci când urmează să fie consumate, conform unui articol ElEspanol.

Dacă este tăiată tulpina înainte de spălare, pesticidele pot pătrunde în fruct, contaminându-l.

De asemenea, apa care poate pătrunde în fruct după tăierea tulpinii va face căpșuna să-și piardă din gust.

Dacă doriți să curățați în profunzime fructele, puteți să le spălați într-un bol mare, în apă rece, în care adăugați puțin oțet alb sau suc de lămâie. 

Acizii din oțet și lămâie pot ajuta la descompunerea reziduurilor de pesticide și la distrugerea germenilor. Căpșunele trebuie să stea în apă aproximativ 10 minute.

Puteți folosi și o soluție pe bază de apă și bicarbonat de sodiu pentru a curăța fructele în profunzime. Clătiți bine căpșunele după ce le-ați lăsat la înmuiat.

Citește și: STUDIU Ce se întâmplă atunci când consumi alcool în avion și apoi te culci? Medicii, avertisment dur

După ce ați spălat căpșunele, consumați-le cât mai repede posibil pentru a evita deteriorarea. Importantă este și depozitarea căpșunelor în frigider. Acestea trebuie puse într-un recipient care permite aerului să circule, pentru a evita condensul și astfel, mucegăirea acestora.

Deși mulți oameni spală fructele și legumele înainte de a le depozita, pentru a rezista mai mult timp, ele ar trebui spălate înainte de a fi consumate.

Dacă alegeți să le spălați înainte de a le pune în frigider, este recomandat să le uscați bine înainte de a le depozita. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te