Cine sunt persoanele vulnerabile în perioadele de caniculă? Urmează zile cu peste 35°C în România

DE Florentina Enache | Actualizat: 05.06.2024 - 11:41
Cine sunt persoanele vulnerabile în perioadele de caniculă? Urmează zile cu peste 35°C în România - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Urmează o perioadă cu temperaturi ridicate în România, iar cetățenii trebuie să știe cum pot fi afectați de căldură, dar și cum se pot proteja de aceasta.

SHARE

Lunea aceasta s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din acest an. În ziua de 3 iunie, la prânz, stațiile meteo București Filaret și Fetești au înregistrat o temperatură de 35,1 grade Celsius. 

Astăzi, 5 iunie, maximele termice vor fi de 33 de grade în sud și est. 

Citește și: De ce să bei ceai călduț pe timp de caniculă. Toate metodele prin care să te răcorești

De vineri, temperaturile vor fi din nou în creștere, iar săptămâna viitoare este posibil ca temperaturile să urce la 35, chiar 37 de grade Celsius în anumite zone ale țării, conform unei declarații date de directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, pentru Digi24.

Temperaturile în creștere reprezintă un pericol, mai ales pentru bătrâni și copii. Un articol BBC explică felul în care temperaturile ridicate îi afectează pe anumiți oameni și ce se întâmplă în corpul nostru când ne expunem la căldură excesivă.

Cum ne afectează canicula?

Căldura poate afecta pe oricine, dar există grupuri vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și copiii.

Pe măsură ce corpul este expus la temperaturi ridicate, vasele de sânge se dilată. Acest lucru duce la scăderea tensiunii arteriale și face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în corp.

Citește și: Ce să nu lași niciodată în mașină pe timpul caniculei. Extrem de utile în multe situații, acum ucid

Printre efectele temperaturilor ridicate asupra corpului se numără erupțiile cutanate provocate de căldură cu mâncărimi sau picioare umflate și pierderea de lichide din corp prin transpirație.

Transpirația excesivă, combinată cu scăderea tensiunii arteriale, poate duce la epuizare din cauza căldurii. Simptomele care apar sunt: amețeli, greață, leșin, crampe musculare, dureri de cap, transpirație abundentă, oboseală și piele rece, palidă și umedă.

Dacă tensiunea arterială scade prea mult, crește riscul de atac de cord.

Citește și: Șofer pe caniculă? 8 sfaturi utile dacă trebuie să te urci la volan când Soarele arde

Organismul nostru încearcă să-și mențină temperatura normală de 37 de grade Celsius, indiferent de condițiile meteo. 

Într-o zi caniculară, corpul trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura normală, lucru posibil prin transpirație.

Prin evaporarea transpirației, corpul se răcește.

Cine este vulnerabil în perioadele de caniculă?

Vârsta înaintată sau unele afecțiuni pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, pot face ca persoanele să fie mai puțin capabile să facă față efortului pe care căldura îl exercită asupra organismului.

Diabetul poate face ca organismul să piardă apă mai repede, iar unele complicații ale bolii pot modifica vasele de sânge și capacitatea de transpirație.

Citește și: Beneficiile pepenelui verde în caniculă. Adăugarea de brânză grasă îl face și mai sănătos

Copiii și persoanele cu mobilitate redusă pot fi, de asemenea, mai vulnerabile. Bolile cerebrale, cum ar fi demența, pot, de asemenea, să-i facă pe oameni să nu fie conștienți de căldură sau să nu poată face nimic în privința acesteia.

Organismul copiilor are nevoie de mai mult timp pentru a crește producția de transpirație și pentru a se aclimatiza într-un mediu cald decât cel al adulților, arată cercetările. De asemenea, copiii mici sunt mai predispuși la deshidratare, deoarece un procent mai mare din greutatea lor corporală este reprezentat de apă.

Citește și: Medic: „Intoxicația cu apă poate fi mortală!”. Avertisment privind hidratarea excesivă pe caniculă

Sugarii și copiii mai mici au, de asemenea, mai multe probleme în a-și regla temperatura corpului, în parte pentru că adesea nu recunosc când ar trebui să bea mai multă apă sau să-și dea hainele jos pentru a se răcori, conform unui articol ScientificAmerican

Care sunt recomandările pe timp de caniculă?

Autoritățile fac următoarele recomandări românilor, pe timp de caniculă.

„Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;

Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;

Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;

O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate”, recomandă autoritățile din România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te