De ce nu se mai tem românii de coronavirus și nu mai poartă mască. Așa le-au spus 8 medici cunoscuți

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 04.08.2020 - 13:02
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Nici unul dintre cei 8 medici despre carem scriem în acest articol nu a îndrăznit să spună de-a dreptul că Sars-COV 2 nu există. Însă toți au scris că periculozitatea coronavirusului este mult exagerată.

SHARE

Un sondaj realizat de IRES, în perioada 13-14 mai, la finalul stării de urgență, scotea la iveală faptul că aproape jumătate dintre români credeau că SARS-CoV2 este mai puțin periculos decât afirmă autoritățile și cercetătorii.

Tot jumătate erau convinși că statul a ascuns informații importante cu privire la criza de sănătate, presa fiind considerată complice în acțiunea de a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID-19.

O altă cercetare sociologică, efectuată de același institut, dar între 24 și 25 iulie, arată că 24% dintre români nu sunt îngrijorați sau sunt puțin îngrijorați cu privire la pandemia de coronavirus.

13% s-au declarat puțin sau chiar deloc îngrijorați că ei sau un membru al familiei lor s-ar putea infecta cu coronavirus.

Cum s-a ajuns aici?

O parte din vină o are Guvernul, care a făcut mai multe greșeli importante în cele cinci luni de pandemie, așa cum am arătat în primul episod al acestei analize.

Citește și: De ce nu se mai tem românii de coronavirus și nu mai poartă mască. Cele 4 greșeli ale Guvernului

O altă parte din responsabilitate o are PSD, partid care a manipulat grosolan pe tema pericolului reprezentat de coronavirus, după cum am scris în episodul al doilea.

Citește și: De ce nu se mai tem românii de coronavirus și nu mai poartă mască. 5 manipulări ale PSD. Și un bonus

Dar o contribuție importantă au avut-o, paradoxal, chiar medici cunoscuți, cu funcții importante în sistemul de sănătate, foarte urmăriți la tv sau în mediile online.

Nici unul dintre cei 8 medici despre care scriem în acest articol nu a îndrăznit să spună de-a dreptul că Sars-COV 2 nu există.

Însă toți au transmis publicului că periculozitatea coronavirusului este mult exagerată: fie pentru că „este doar un punct pe harta Chinei, care nu va ajunge în România”, fie pentru că nu e „mai grav decât o gripă”, fie pentru că statul are interesul să exagereze numărul infectărilor și al morților pentru motive electorale sau financiare.

Cine sunt cei 8 medici care au încercat să schimbe părerea românilor despre pandemie

1. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, cel mai important spital din România în lupta cu coronavirusul, a fost primul medic important care a transmis mesajul că pandemia care a blocat planeta nu va afecta grav țara noastră.

În ianuarie, doctorul făcea celebra afirmație că focarul de coronavirus din Wuhan este doar „un punctișor pe harta Chinei.”

„China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus”, declara medicul pe 27 ianuarie.

A doua declarație controversată a venit cu trei zile înainte ca în România să fie declarată starea de urgență.

Specialistul în boli infecțioase a spus atunci că spirtul, recomandat de alți medici pentru dezinfectarea împotriva Sars-COV-2, nu ar fi, de fapt, bun pentru combaterea coronavirusului.

„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide [sunt bune]. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, la Antena 3.

Pe 21 martie, managerul de la „Matei Balș” afirma că testele rapide folosite pentru depistarea infecției cu Sars-COV 2 nu ar fi bune.

Aceste teste rapide sunt fake. Dacă e pozitiv e pozitiv, dar dacă e în perioada de incubare şi rezultatul e fals, el poate fi un pozitiv fals şi atunci poţi să fii contaminat şi să te plimbi liniştit pe stradă.” Streinu-Cercel viza atunci clinicile private care tocmai începuseră să testeze la cerere, contra cost.

O săptămâna mai târziu, însă, testele rapide au devenit bune. Cum s-a petrecut minunea? De data aceasta, medicul era implicat în marea testare de pe stadion anunțată de Gabriela Firea. 10.000 de bucureșteni urmau să fie verificați de COVID cu, ați ghicit, teste rapide. 

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase a distrus credibilitatea despre existența coronavirusului nu doar prin afirmații din zona medicală, ci și prin unele care se refereau la modul cum s-au făcut achizițiile în pandemie.

Unul dintre argumentele conspiraționiștilor anti COVID-19 este acela că autoritățile au exagerat periculozitatea coronavirusului pentru a face bani pe seama achizițiilor de urgență. Bani murdari.

O declarație a lui Streinu-Cercel a contribuit consistent la alimentarea acestei credințe. Medicul a cerut imunitate în fața legii dacă sunt cumpărate echipamente sau materiale sanitare cu prețuri mai mari decât cele obișnuite.

După ce se termină bolâșnița asta, respectiv pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: «Dar cum ați realizat voi achizițiile?» Să vă spun mai departe la ce mă gândesc?

Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, în această situație de urgență, în care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”, a afirmat medicul în emisiunea lui Mihai Gâdea.

Citește și VIDEO Streinu Cercel cere imunitate la achiziții cu prețuri umflate: Nimeni să nu se atingă de noi

Adrian Streinu-Cercel a renunțat, în cele din urmă, să mai facă declarații publice, după un nou scandal legat de planul său, numit ironic „Vacanța mare”, prin care propunea izolarea tuturor celor peste 65 de ani pentru 12 săptămâni.

Dar a contribuit indirect la amplificarea percepției că pandemia nu e decât un pretext pentru personaje conectate la conductele corecte de a face bani pe seama „fraierilor”.

Recent, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) a acuzat că bolnavii de COVID-19 aflați în secțiile de terapie intensivă din toată țara nu ar fi primit medicamentele din schema de tratament pentru această boală, schemă creată de echipa lui Adrian Streinu-Cercel.

Citește și: INTERVIU Dr. Bubenek: Sunt bolnavi de COVID care nu au primit niciodată medicamentele de Infecțioase

„Am semnale de la colegi de Terapie Intensivă din alte spitale din țară că au avut bolnavi care nu au primit niciodată medicamentele care erau în ghidurile de tratament elaborate de însuși domnul profesor Cercel și care ar fi trebuit să fie asigurate de specialitatea lui, adică Boli Infecțioase. (...)

Gestionarea acestei probleme, care trebuia făcută de domnul profesor Cercel și cei de la Boli Infecțioase, nu a fost făcut corect. Medicamentele alea au lipsit în multe spitale”, a susținut dr. Șerban Bubenek, președintele SRATI.

Societatea lăsa de înțeles că în joc e suma de 16,5 milioane de euro.

 

2. Unul dintre medicii cu cea mai mare notorietate care a susținut că pandemia este exagerată și care a sugerat că, de fapt, autoritățile manipulează și au crescut artificial numărul morților de COVID-19 este dr. Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor.

Doctorul a susținut pe pagina sa de Facebook, la trei zile de la încheierea stării de urgență, exact acest lucru: „Este o nebunie! S-a trecut de la o simplă răceală la apocalipsă!“.

Mesajul său a fost preluat de celebra antivaccinistă și fană a remediilor naturiste Olivia Steer.

Citește și: VIDEO Infodemia tâmpește România. Minciunile despre COVID-19

Tot Vasile Astărăstoae a scris, pe 24 aprilie, că nu se fac autopsii, la nivel mondial, în cazul morților de COVID-19 tocmai pentru a nu se afla adevărul și pentru a se falsifica numărul deceselor cauzate de această nouă boală.

Fostul președinte al Colegiului Medicilor vorbea de o conspirație mondială, pentru profitul „big pharma”. Teorie distribuită de foarte mulți conspiraționiști.

Nu se dorește a se preciza cauza reală a morții, deoarece nu se diferențiază între cei care au murit din cauza coronavirusului și cei care au murit din cauza altei patologii, dar au fost pozitivi la testare.

În acest mod se exagerează gravitatea pandemiei, se justifică, pe de o parte, limitarea drepturilor civile (și implicit criza economico-socială indusă), iar pe de altă parte, se amplifică profitul corporațiilor din domeniul medical”, a scris, tot pe Facebook, dr. Vasile Astărăstoae.

Medicul a distribuit și o postare a senatorului ALDE Varujan Vosganian, care se întreba pe 11 mai: „De ce trebuie să stăm cu masca pe figură și să îndurăm o stare apăsătoare, cu reguli absurde și mesaje imbecile, fără ceremonii de familie, fără ritualuri religioase și fără spectacole? De dragul cui și în interesul cui?“.

Citește și: Vosganian vede conspirații: România e în „captivitate", „cetate asediată", în „exil interior"

Obsesia sa cu privire la faptul că actuala criză de sănătate este falsă apare periodic în poziționările sale publice.

Astfel, pe 5 mai, fostul președinte al Colegiului Medicilor scria că pentru el este inexplicabil, irațional și absurd ce se întâmplă în lume.

Boala este cu puțin mai gravă decât gripa și o spun cu toată responsabilitatea pentru că vedeți, în Europa, în momentul de față, nu au ajuns la numărul mortal de gripă din sezonul 2017-2018”, a insistat Vasile Astărăstoae.

Ieșrile sale publice, prin care contestă gravitatea pandemiei, nu au încetat nici după ce numărul zilnic de infectări a depășit nivelul de 1.000 de cazuri pe zi în România.

Pe 31 iulie, când România a cunoscut un vârf de infectări, 1295 de noi cazuri, a scris: „De ce privesc cu rezerve cifrele comunicate de Ministerul Adevărului sau, mai prozaic, Grupul de Comunicare Strategică: nu pentru că aș fi conspiraționist (nu am negat niciodată existența virusului), ci pentru că am capacități intelectuale finite și nu pot să înțeleg universul infinit al celor care gestionează coronacriza”.

În fine, la finalul lui iunie, doctorul estima că vom avea o vară liniștită, cu focare de infecție izolate.

Previziunea mea este că vor mai apărea cazuri până la data de 1 iulie, maxim 200-300 pe zi, iar după se vor diminua.

Realitatea l-a contrazis.

 

3. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, a început pandemia cu mesaje publice prin care îi îndemna pe colegii săi medici și pe toți românii să se protejeze în fața coronavirusului, pentru că infecția este periculoasă.

„Dragi colegi medici, consultați orice pacient ca și cum ar fi suspect sau chiar infectat (luând măsurile de protecție maxime corespunzătoare, gradual)”, scria Monica Pop pe Facebook.

Pe 2 aprilie, din postura de specialist în oftalmologie, avertiza că nu e suficientă doar masca de protecție, pentru că Sars-COV 2 poate ajunge în organism și prin ochi.

Am păstrat întocmai modul în care Monica Pop și-a transmis mesajele, inclusiv cu majusculele folosite.

„Covid și OCHII - PERICOL de CONTAMINARE!!! MASCA NU AJUNGE. TREBUIE ȘI OCHELARI!!! OBLIGATORIU de ȘTIUT!

Afecțiunea cu virusul corona, ca orice altă viroză, se ştie, poate da şi o afecţiune oftalmologică, şi anume o conjunctivită virală. Prezenţa virusului în nazo-faringe este în directă legătură cu ochiul. prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid-19 poate fi prezent în secreția conjunctivală, devenind cu atât mai posibilă şi periculoasă transmiterea, contaminarea.

Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite şi dacă cel infectat se freacă la ochi şi apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai puţin cunoscut de publicul larg, dar cunoscut de către orice medic practician”, scria, cu responsabilitate, Monica Pop.

Dar argumentele sale au luat-o în direcția opusă, pe măsură ce am avansat în pandemie și în ciuda faptului că numărul de infectări și de decese a continuat să crească în România.

La începutul lunii mai, Monica Pop nu mai era îngrijorată pentru colegii ei și pentru români.

Pe 7 mai, oftalmologul era deja de părere că măsurile luate de autorităţi au fost mult prea dure, iar prelungirea stării de urgenţă ar fi un act iresponsabil, care nu ar ține cont de nevoile românilor, ci doar de orgolii politice.

Cred că boala există, dar nu este un pericol aşa de mare cum se vorbeşte şi cred că măsurile au fost exagerate. Nu mi se pare normal. Au fost oameni care au stat în carantină doar pentru că veneau dintr-o anumită zonă, fără să aibă nimic”, a declarat oftalmologul.

La finalul lunii iulie, arunca încă un semn de îndoială și cu privire la rezultatele cercetărilor științifice, sugerând că, de fapt, totul este o uriașă manipulare. Încă nu spune și care ar fi scopul acesteia.

„ADEVARAT SAU FAKE? CANICULĂ! NR DE BOLNAVI TREBUIE SĂ SCADĂ, NU AȘA S-A SPUS?!

PREA MULTE ȘTIRI CONTROVERSATE! ȘI LA MĂȘTI ȘI LA ALTELE!

S-a spus la început că virusul NU SUPORTĂ căldura! Că NU rezistă la peste 25 de grade! Interes, știre pt influențarea comunității sau realitate? Cînd știrile sînt atît de controversate, cine le mai crede? Și pe care din ele (ei)?”, a scris Monica Popa.

După ce s-a confruntat cu critici din partea publicului, doctorul oftalmolog și-a nuanțat poziția.

NU am spus niciodată că nu exista boală sau că nu e periculoasă! Dar, că se exagerează cu câteva lucruri sau chiar mai rău, DA! Că au fost neglijaţi bolnavii cronici NU e nici un dubiu! Şi E GRAV!”, a notat medicul, pe 4 iulie.

Dar reținerea sa nu a durat mult. Pe 15 iulie, a revenit la poziții dure, criticând legea carantinei, dar mai ales prevederea că persoanele suspectate că s-au infectat pot fi internate obligatoriu 48 de ore.

Monica Pop nu a folosit argumente medicale, ci doar a repetat teorii larg răspândite pe Facebook de persoane fără o pregătire de specialitate. Iar mesajul ei e clar: nu vor să vă vindece și să-i protejeze și pe alții, ci vor să vă ia libertatea. Prin urmare, nu vă supuneți.

„PROSTII UNICI AI PLANETEI?!!!, AI UNIVERSULUI?! CEI MAI JOS??!!DE CE?!

INTERNAREA OBLIGATORIE şi de o oră E O JIGNIRE pt.ROMÂNI! DOVADĂ de DESCONSIDERARE, DE NEÎNCREDERE! LIPSIRE DE LIBERTATE!!!ÎNGRĂDIREA DREPTURILOR! CE SĂ SE CREADĂ DESPRE NOI? CĂ SUNTEM UN POPOR DE IDIOŢI NESPĂLAŢI???!!!!

(...)

O oră, 10, 48 sau oricât, tot internare CU FORŢA ESTE! INACCEPTABIL!”

 

Creșterea numărului de infectări nu a domolit, ca și în cazul lui Vasile Astărăstoae, postările anti-pandemie și anti-autorități pe Facebook. Din contră, contestă datele oficiale, folosind și ea aceeași temă că se exagerează numărul de cazuri.  

„PROCENT DE EROARE RECUNOSCUT LA TESTE! ŞI NU NESEMNIFICATIV!

ATUNCI, DACĂ PT EXTERNARE E NEVOIE de 2 TESTE NEGATIVE SUCCESIVE, PENTRI CONFIRMARE AR TREBUI TOT 2 TESTE, POZITIVE SUCCESIVE, LA 24 de ore interval! NU AŞA AR FI MAI CORECT NUMĂRUL (ZILNIC AL) POZITIVILOR??!! Ar mai fi fluctuaţia asta a procentelor de la o zi la alta? Adică raportul TESTATI- POZITIVI, CÂND 5%, CÂND 15%? E CORECT??!!

Normal ar fi ca orice test pozitiv să fie repetat după 24 de ore. La acelaşi sau la alt laborator. Ar fi MUUULT MAI CORECT şi MUUULT mai puţin costisitor. Şi s-ar elimina majoritatea erorilor!

Altfel e risc pentru orice pozitiv că testul să fie FALS şi el să fie internat sănătos! Perfect pt a se infecta în contact cu adevăraţii pacienţi!”

 

4. Răzvan Constantinescu, medic la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași și lider local al ALDE, partidul lui Tăriceanu, este unul dintre cei mai cunoscuți și cei mai agresivi doctori conspiraționiști din România. 

Vulgar, fără scrupule și cinic, Răzvan Constantinescu a declarat, în 2017, că nu i-ar trata pe românii care protestau împotriva schimbărilor dorite de PSD și Liviu Dragnea la legile justiției.

O dată cu pandemia de coronavirus, medicul nu a ratat ocazia de a-și spori notorietatea prin declarații controversate - cel puțin - despre Sars-COV 2.

Încă din 26 februarie, Răzvan Constantinescu a afirmat că se oferă voluntar pentru a se infecta cu coronavirus doar ca să demonstreze că cei care se îmbolnăvesc şi mor sunt doar din categoriile de risc.

Doctorul susținea încă de atunci că românii care poartă măşti de protecție sunt „imbecili care umblă cu chiloțeii pe nas”.

Ca să-i lămuresc pe imbecilii care umblă cu chiloțeii pe nas prin aeroporturi, mă ofer voluntar să mă infectez cu virusul vieţii. Să vadă şi ei un medic nevaccinat «antigripal» (o tâmpenie, având în vedere polimorfismul virusurilor gripale) care nu moare, frate, deşi «a susţinut ciuma roşie» (!)”, a scris medicul în postarea sa de pe Facebook.

Un interviu video „Minciuna COVID demascată din interior”, în care Răzvan Constantinescu contesta versiunea oficială privind riscurile aduse de coronavirus a devenit viral în online, cu peste 200.000 de vizualizări. Interviul a fost șters de către Youtube, apoi reîncărcat de mai multe ori de alți utilizatori, adunând încă 15.000 de vizualizări numai la una dintre înregistrări, care sunt șterse periodic de către Youtube.

Combat vehement această mascaradă care se se întâmplă și care nu are nicio legătură cu medicina”, a susținut medicul în respectivul interviu.

Cea mai gravă acțiune a lui Răzvan Constantinescu a fost descoperită chiar de către Newsweek România. Medicul a stocat listele cu datele personale ale pacienților, în ciuda Regulamentului de protecție a datelor cu caracter personal (GDPR), pentru a demonstra că numărul cazurilor de COVID-19 ar fi mult mai mic decât cel anunțat de autorități.

La sesizarea revistei noastre, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a anunțat că va face verificări asupra doctorului politician.

După pornirea anchetei, Răzvan Constantinescu s-a speriat și a susținut că doar a glumit. „Nu am salvat nicăieri. Era încă o nadă pentru proști :))))”, a fost reacția sa penibilă.

Citește și: Anchetat de autorități, medicul care vede corona-conspirații neagă că a stocat datele pacienților

 

5. Surprinzătoare este poziția șefulului secției de Chirurgie Toracică de la Spitalul „Marius Nasta”, prof. Ioan Cordoș. 

Medicul a acuzat Comandamentului pentru situaţii de urgenţă că ar fi indus frica în rândul cetăţenilor, în condițiile în care România se confruntă de fapt cu o „biată gripă”, nu cu un virus periculos.

„Din păcate, pacienții au resimțit cel mai mult criza de coronavirus, având în vedere starea de tensiune și groază, picurată zi de zi de media. Și mai ales că s-a constituit acel comandament.

Faci acest comandament când ai război civil, nu când ai o gripă. E vorba despre o biată gripă", a susținut dr. Ioan Cordoş, pe 18 iunie, când deja numărul de infectări zilnice începuse să crească relevant.

O lună mai târziu, dr. Ioan Cordoș a declarat la Antena 3 că ar trebui ca autoritățile să transmită nu neapărat câte persoane au COVID-19, ci „câți dintre ei sunt bolnavi”.

Și acest medic lasă de înțeles că se exagerează numărul victimelor pandemiei, pentru că doar numărul celor care sunt grav bolnavi ar arăta o imagine reală.

„Dacă sunt 3 bolnavi, nu are nicio valoare. (...) Chiar dacă îi spune COVID-19, este tot un virus gripal”, a insistat medicul. 

Pe 22 iulie, când medicul făcea această afirmație, la terapie intensivă erau internați 293 de pacienți în stare gravă.

Dr. Ioan Cordoș a afirmat că nu crede în cifrele care se vehiculează, dar respectă toate măsurile recomandate de autorități, chiar dacă în viziunea sa virusul îi ucide doar pe cei slabi.

 

6. Pozițiile cele mai ridicole le-a avut dr. Adina Alberts, specialistă în chirurgie estetică și soția lui Viorel Cataramă, politicianul care a pus în practică apelul doctorului Răzvan Constantinescu și a încercat să se infecteze intenționat cu COVID-19.

Pe 28 martie, când tratamentele pentru această boală produsă de coronavirusul din Wuhan erau încă în stare experimentală, iar medicii români și din alte țări se chinuiau să găsească schema medicamentoasă corectă pentru salvarea celor infectați, dr. Adina Alberts găsise soluția: apa tonică.

Le-a recomandat românilor să consume cât mai multă apă tonică pentru a fi protejați.

„Subconștientul meu a scos dintr-un sertar ascuns al memoriei o informație-conexiune, pe care am descoperit-o în urmă cu aproape 30 de ani: că apa tonică Kinley conține chinină, iar clorochina este un derivat al chininei!

BINGO! Și cum clorochina este benefică împotriva noului coronavirus, poate n-ar fi rău să bem, cu toții, Kinley!

Suntem într-o perioadă de incertitudini, și orice sugestie poate fi elocventă, poate chiar salvatoare.

Spor la shopping😂”

 

Pe 1 mai, găsise altă soluție minune: albastru de metilen, pe care l-a recomandat și ca tratament, dar și ca „vaccin" împotriva SARS-CoV-19.

„2.500 de pacienți oncologici, sub tratament profilactic cu albastru de metilen pentru diverse alte afecțiuni, NU AU CONTACTAT SARS-CoV-2!

Cercetătorii francezi Henry, M., Summa, M., Patrick, L. și Schwartz, L., de la Universitatea Strasbourg/Institutul Le Bel, au realizat un studiu pe o cohortă de 2.500 de pacienți oncologici. Posibilul rol de prevenție al AM în boala COVID-19 la pacienții oncologici”, a scris medicul estetician.

Relevant este faptul că numele de famlie ale cercetătorilor sunt trecute cu inițială, deși acestea nu ar trebui să fie un secret. Cercetătorii se laudă cu munca lor, nu se ascund după inițiale.

Pe 17 mai, doctorul promova o aberație cu mare succes pe rețelele de socializare conform căreia masca nu este un echipament de protecție inofensiv, pentru că „saturația de oxigen din sângele arterial a celor 53 de chirurgi voluntari în acest studiu a scăzut considerabil în urma purtării măștii de protecție (…) a scăzut încă din prima oră, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani”.

Dr. Adina Albers a susținut, invocând de asemenea diverse cercetări din străinătate, că persoanele care poartă mască timp îndelungat pot suferi un anumit grad de toxicitate în organism prin respirarea propriul dioxid de carbon.

Pe 26 iunie, când pandemia a prins viteză în România și numărul de infectări ajunsese deja la 411 noi cazuri, Adina Alberts revenea asupra poziției sale și declara, nici mai mult, nici mai puțin decât că masca este prima măsură de protecție pe care o avem la îndemână în orice pandemie.

„Medicul chirurg le reamintește românilor că o mască de unică folosință se poartă în mod normal pe nas și pe gură, având grijă ca filamentul metalic din partea superioară să se muleze perfect pe conturul nasului, pentru că astfel riscurile de a fi contaminat sunt minime”, menționa un articol despre specialistul în estetică.

Dr. Adina Alberts a contestat și verificarea temperaturii la intrarea în magazine, sugerând că razele termometrului ar putea fi nocive.

„E o prostie să verifici temperatura oamenilor care intră în diverse clădiri/ magazine/ birouri.

Şi nu pentru că ar fi nocivă tehnologia minim invazivă bazată pe raze infraroşii (exact ca la telecomandă), deşi eu nu mi-aş lăsa niciodată copilul în bătaia telecomenzii... Mă rog, asta este altă discuţie pentru că dacă ți se ia temperatura în acest mod, de 10 ori pe zi, vreo câteva sute de zile la rând, nu mai e chiar un nimic”, a precizat soția lui Viorel Cataramă.

 

7.  Chirurgul Alin Gabriel Dragomir, de la Spitalul Universitar București, a scris pe contul său de Facebook mai multe texte în care protestează față de obligativitatea purtării măștii și a pus sub semnul întrebării statisticile oficiale privind numărul de infectări.

„Nu vă credem! Nu vă credem când spuneți că vreți să ne luați Libertatea pentru «binele» nostru! Izolați-vă voi, plecați, acesta e cel mai mare bine pe care ni l-ați putea face! Plecați cu toții, cu tot cu măștile voastre de bufoni și lasați-ne să respirăm liberi în țara noastră. Voi sunteți virușii, voi, politrucii de ieri si de azi, ne-ați îmbolnăvit, de nu ne mai putem ridica ca popor! (…)

Credem în Hristos Mântuitorul, în sângele curs în râuri care-a făcut o Țară, în Horea si Cloșca și Crișan care s-au frânt pe Roata Suferinței ca pe Cruce, pentru a ne elibera. Credem în Steagul de Biserică al lui Iancu Avram si-n patul de fier si de Jertfă al lui Radu Gyr de pe care s-a ridicat când temnicerii-l credeau mort”, a scris chirurgul pe Facebook.

Într-o altă postare, a caracterizat statisticile oficiale drept manipulare.

„Marea sarabandă (manipulare) a testelor și raportărilor! Nu vom sucomba de COVID-19, dau scris! Trebuie să revitalizăm economia, să repornim sistemul sanitar la capacitate maximă, să reconstruim sistemul educațional. Un virus, oricât de „abil” ar părea, nu poate aboli drepturile și libertățile fundamentale, nu poate rescrie istoria, nu ne poate fura viața și viitorul. Aveți încredere în normalitate și firesc!”

Spitalul Universitar București s-a delimitat de afirmațiile chirurgului.

 

8. Mihai Netea, de la Universitatea Radboud din Nijmegen, din Olanda, este medic și profesor universitar specializat în boli infecțioase, recunoscut la nivel mondial. Doar că a făcut pe 27 februarie o previziune care s-a dovedit grav eronată.

L-am inclus în acest top, deși probabil nu a fost rău intenționat. Mulți cercetători și medici s-au înșelat la începutul pandemiei, pentru că avem de a face cu un virus nou, ale cărui caracteristici nu sunt total clare până în prezent.

Dar tocmai prin credibilitatea pe care o are a contribuit la crearea imaginii larg răspândite că virusul pornit din Wuhan  nu ar fi chiar atât de periculos pe cât s-a dovedit a fi.

Nu este nici mai grav, nici mai puţin grav decât gripa sezonieră. (...)

Suntem într-o situaţie în care omenirea se află constant de mii de ani, dacă nu de zeci de mii de ani practic, deci avem o situaţie care se întâmplă la 10, 20, 30 de ani şi care se va repeta şi în viitor.

Înainte am avut gripă, gripă porcină, gripă aviară, după aceea am avut Ebola, după aceea am avut SARS şi acum avem coronavisul, COVID 2019. Deci, este o situaţie cu care ne întâlnim şi ne vom întâlni întotdeuna, trebuie să ne aşteptăm la lucrul ăsta şi nu este ceva neapărat de care să ne înspăimântăm din prima clipă”, a declarat medicul, într-o conferinţă la Ateneul Român, pe 27 februarie.

Deși este unul dintre cei mai importanţi cercetători din lume pe probleme de imunologie, Mihai Netea considera că noul coronavirus ucide doar persoanele cu imunitate slabă.

„Dacă ne uităm la statistici, vedem că cine poate muri din noul coronavirus sunt persoanele care sunt foarte fragile, fie din cauza vârstei, fie din comorbiditate. Acelea nu fac parte din populaţiile care mai au copii în momentul acela ca să poată transforma o populație.

Însă, aceasta este o boală la fel de gravă ca şi gripa sezonieră pe care o tratăm în fiecare an. Din păcate, sunt mii de oameni în toată lumea care mor din cauza gripei sezoniere, şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu coronavirusul, dar nu este nici mai grav, nici mai puţin grav decât gripa, care este o infecţie serioasă, dar nu duce la o catastrofă la nivel mondial”, a susținut specialistul în boli infecțioase.

Există, așadar o explicație pentru faptul că atât de mulți români nu mai cred în puterea coronavirusului sau nu mai cred deloc în existența Sars-COV 2.

Când Guvernul și autoritățile fac greșelei de comunicare, când PSD trece linia roșia a luptei politice și manipulează grosolan, când medici importanți (căci Streinu-Cercel, Astărăstoae sau Monica Pop au intrat în pandemie cu un bagaj de încredere din partea populației consistent) le spun oamenilor că totul este o fraudă și o manipulare, rezultatul nu putea fi altul decât cel pe care-l vedem în jurul nostru.

Și rezultatul se traduce în vieți omenești: 48 de persoane au decedat în 24 de ore, potrivit buletinului de marți, 4 august, un vârf al deceselor zilnice de la începerea pandemiei. 

Iar numărul de pacienți grav internați la Terapie Intensivă crește de la o zi la alta. Pe 4 august, erau deja 436 de persoane în stare gravă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te