INTERVIU Dr. Bubenek: Sunt bolnavi de COVID care nu au primit niciodată medicamentele de Infecțioase

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 24.07.2020 - 23:18
Dr. Adrian Streinu-Cercel este acuzat că ar fi încercat să facă bani pe seama pacienților de coronavirus. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Bolnavii de COVID-19 aflați în secțiile de terapie intensivă din toată țara, nu doar de la „Matei Balș”, nu ar fi primit medicamentele din schema de tratament pentru această boală, afirmă dr. Șerban Bubenek într-un interviu pentru Newsweek România.

SHARE

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) îl acuză pe dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, că menține ilegal, ca șef al Secției de Terapie Intensivă pe un doctor care are o altă specializare. 

„De peste 11 ani, ca urmare a abuzului de putere al prof.dr. Adrian-Streinu-Cercel, secția ATI de la INBI Matei Balș este condusă ilegal (cu delegație) de către dr.Doina Iovănescu – medic primar de boli infecțioase, fără nici un fel de expertiză în specialitatea ATI!”, se arată în protestul semnat de către prof. dr. Șerban Bubunek și prof. dr. Dorel Săndescu, președintele și vicepreședintele SRATI.

În document, cei doi profesori lansează o acuzație extrem de gravă, în contextul pandemiei de coronavirus și în contextul în care tot mai mulți români fie nu mai cred în periculozitatea virusului, fie afirmă că se fac fraude cu numărul de infectări și de pacienți decedați din cauza COVID-19.

SRATI cere Ministerului Sănătății „trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș care să controleze modul în care s-a gestionat aprovizionarea cu medicamentlee antivirale cuprinse în OM 487 /2020 a secțiilor ATI.

Avem semnale că există pacienți care au decedat în secțiile ATI cu boală COVID-19 și nu au primit nici un fel de medicație antivirală. Și Ministerul Sănătății a dat, prin Ordinul de Ministru 489 pentru AP-IERE 140.587.000 lei (aproximativ 16.500.000 Euro)”, potrivit documentului. 

Cele 16,5 milioane de euro ar fi fost risipite, sugerează cei doi medici.

Medicamentele pentru coronavirus au lipsit în multe spitale”

Newsweek România l-a contactat pe prof. dr. Șerban Bubenek pentru a lămuri această situație gravă. Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă ne-a declarat că presa a înțeles greșit că ar fi probleme doar la „Matei Balș” cu schema de tratament pentru COVID-19.

Documentul pe care l-a semnat se referă la situații găsite în toată țara. 

Newsweek România: Domnule profesor, de ce a apărut public acest protest tocmai acum, în condițiile în care dr. Doina Iovănescu se află la conducerea secției de Terapie Intensivă de la INBI „Matei Balș” de 11 ani, cum chiar dumneavoastră menționați în scrisoarea de protest?

Prof. dr. Șerban Bubenek: Am publicat scrisoarea pe site-ul societății noastre, spre informarea colegilor noștri. De acolo a ajuns la presă.

Situția era cunoscută de mult și nu este primul demers pe care l-am făcut noi în acest sens. E primul de care află presă.

Citește și: Acuzații șocante: la spitalul Balș, unii pacienți decedați de COVID-19 n-au primit nici un tratament

Am făcut demersuri în toți acești ani și am avut discuții numeroase cu domnul profesor Adrian Streinu-Cercel, căruia i-am explicat și eu, și alți colegi din specialitate, ceilalți președinți ai Societății Române de Terapie Intensivă dinaintea mea, profesorul Dorel Săndescu, profesorul Șerban Marinescu, că nu e în regulă ce se întâmplă.

Au existat și materiale scrise către Ministerul Sănătății cu privire la situația doamnei dr. Doina Iovănescu, dar nu am primit nici un răspuns vreodată. 

Situația este absolut hilară. Eu nu am o problemă cu o persoană, ci cu o cutumă medicală, cu niște reguli medicale, cu legislația în vigoare, care spune clar cum se conduce o secție medicală de orice fel ar fi ea în România.

 

Newsweek România: Protestul dumneavoastră a stârnit acum interesul opiniei publice din cauza contextului actual. E pandemie de coronavirus și „Matei Balș” este în centrul atenției. 

Prof. dr. Șerban Bubenek: Am reacționat în momentul în care Ministerul Sănătății a cerut sprijinul SRATI pentru organizarea Registrului Național al Voluntarilor în vederea detașării personalului medical specializat, pe perioada pandemiei, în spitalele cu deficit de personal, inclusiv la „Matei Balș”. 

(În scrisoare, este menționat faptul că SRTI protestează și se opune „energic împotriva oricărei viitoare forme de detașare (voluntară sau nu) a personalului de specialitate ATI (medici și asistente) în secția ATI a Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș” - n.r.)

Deocamdată, cei patru colegi ai noștri care lucrează în spital au făcut fapte de eroism și au ținut acea secție de la începutul pandemiei și până astăzi. Fără aportul stimabilei doamne care nu se pricepe la această specialitate și care nu poate să-i ajute.

Nu e normal să trimiți oameni pregătiți într-o anumită specialitate să fie conduși de un novice?

 

Newsweek România: Care e explicația faptului că situația de la Secția de Terapie Intensivă de la „Matei Balș” nu s-a rezolvat în 11 ani?

Prof. dr. Șerban Bubenek: Întrebați-l pe domnul profesor Cercel. Dânsul poate să vă răspundă mai bine de ce refuză să respecte legile țării și cutumele medicale.

Eu am discutat cu domnia sa, a tot promis că va rezolva situația, la ultimele discuții a fost și foarte violent, pentru că între timp a făcut și un pas mai departe și a încercat, printr-un ordin pe care și l-a dat, să intre în program definindu-se ca medic care a îngrijit pacienții critici, pacienți care aparțin prin definiție unei alte specializări, care se cheamă terapie intensivă.

Or domnia sa are specializarea de boli infecțioase. A intrat cu picioarele într-un conflict pe care l-a declanșat inutil.

 

Newsweek România: În scrisoare, menționați un lucru care ne-a uimit pe toți, pentru că e o acuzație gravă: faptul că aveți informații că pacienții cu COVID-19 de la „Matei Balș” care au decedat nu ar fi fost tratați corect.

Prof. dr. Șerban Bubenek: Nu la Balș. În fraza aceea nu există cuvântul Balș. Am semnale de la colegi de Terapie Intensivă din alte spitale din țară că au avut bolnavi care nu au primit niciodată medicamentele care erau în ghidurile de tratament elaborate de însuși domnul profesor Cercel și care ar fi trebuit să fie asigurate de specialitatea lui, adică Boli Infecțioase.

Dacă s-ar fi ocupat, probabil că medicația antivirală ar fi existat în acele spitale în care nu a existat.

Citește și: Salariul lunar al lui Streinu-Cercel: 27.333 de lei. Bonus: 100.000 de lei din surse nedeclarate

 

Newsweek România: Dar asta ce înseamnă, că pacieții au fost lăsați să moară?

Prof. dr. Șerban Bubenrek: Nu pot să spun asta. Pot să spun că gestionarea acestei probleme, care trebuia făcută de domnul profesor Cercel și cei de la Boli Infecțioase, nu a fost făcut corect. Medicamentele alea au lipsit în multe spitale.

 

Newsweek România: Dar pacienții au primit alte medicamente? Mă gândesc că nu au fost lăsați chiar fără tratament.

Prof. dr. Șerban Bubenek: Nu știu ce au primit. Dar a aflat cineva câți pacienți au beneficiat de Redemsivir în România? Și care sunt rezultatele schemei de tratament făcută de Cercel? Cum a dat, ce i-a dat, care au fost criteriile?

Pentru că la programul de plasmă, e în ordinul de ministru cui se administrează, cum se administrează, cine urmărește fișa, de la cine se recoltează, ce trebuie raportat.

 

Corpul de control, la Matei Balș

​​Corpul de control al Ministerului Sănătății se află la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București pentru un control în cadrul căruia urmează să fie verificate acuzațiile formulate de Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă. 

Surse Newsweek România susțin că dr. Doina Iovănescu a depus deja dosarul de pensionare și ar urma să iasă la pensie în septembrie. 

Newsweek România a încercat să obțină un punct de vedere și de la prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, însă acesta nu a putut fi contactat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te