De ce nu funcţionează bine relaţia dintre sănătatea publică şi cea privată

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.04.2024 - 12:06
De ce nu funcţionează bine relaţia dintre sănătatea publică şi cea privată - Foto: Pexels/RF._.studio
De ce nu funcţionează bine relaţia dintre sănătatea publică şi cea privată - Foto: Pexels/Anna Shvets

De ce nu funcţionează bine relaţia dintre sănătatea publică şi cea privată. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că vrea să găsească o soluţie legislativă, care să permită o mai bună relaţie între instituţiile private de sănătate şi cele publice.

SHARE

De ce nu funcţionează bine relaţia dintre sănătatea publică şi cea privată. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că vrea să găsească o soluţie legislativă, care să permită o mai bună relaţie între instituţiile private de sănătate şi cele publice, interinstituţional.

Rafila s-a referit la situaţiile "în care pacientul este tratat întâi la public şi trebuie să ajungă la privat, sau invers.

De ce nu funcţionează bine relaţia dintre sănătatea publică şi cea privată

El a arătat că cele două sectoare, cel public şi cel privat, nu trebuie să fie considerate opuse, ci trebuie să fie privite ca fiind complementare, conform News.ro.

Dincolo de faptul că nu ştim exact, din punct de vedere legal, cum stau lucrurile, cazul medicului Cătălin Cîrstoiu a reliefat existenţa unui sistem de clinici private parazite, folosite de medicii de vârf de la stat, pentru a câştiga bani în plus, de la pacienţii care vin la ei.

Citeşte şi: Revoluția AI în spitale este aici: Asistăm la cel mai mare salt din istoria medicinei

Acest mod de a scoate bani de la aparţinătorii pacienţilor ar trebui stopat. El creează o grupare de clinici-căpuşă, folosite pentru extorcarea de bani de la aparţinătorii bolnavilor.

Metoda e favorizată de faptul că de exemplu la stat aştepţi până faci un computer tomograf (CT) luni de zile, pe când la privat CT-ul se face în câteva zile sau o săptămână.

Diferite elemente de tehnologie de vârf stau nefolosite. La Institutul Fundeni, Da Vinci a stat până a fost depăşit de evoluţia tehnologiei medicale.

Citeşte şi: Ce se va întâmpla cu pacienții care sunt trimiși de la spitalele de stat la cele private

În acest timp, la spitalele private se fac cele mai complicate proceduri şi operaţiuni, bazate pe tehnologie de vârf,pentru că acestea se profilează spre profit şi nu se întind financiar mai mult decât le ţine pătura.

Există spitale în incinta cărora lucrează firme private, care oferă servicii dedicate, precum sunt cele din domeniul diagnosticului imagistic prin tomografie computerizată (CT) şi rezonanță magnetică (IRM), ori kinetoterapiei.

Foto: Pexels/Anna Shvets

Newsweek a scris recent despre felul cum CNAS este obligată să deconteze cel mult 2-3 săptămâni de internare în spitalele de stat, pentru pacienţii cronici care au nevoie de luni de zile de spitalizare.

Citeşte şi: Viața unui român după accident vascular: plimbat de la o clinică la alta. Îngrijirea acasă, mii de €

Ei, când au bani, sunt obligaţi să se ducă în mediul privat, unde nu există această limită de timp. Dar unele instituţii medicale private decontează de la CNAS, iar altele nu şi oricum cât decontează este de multe ori insignifiant faţă de costurile de piaţă ale asistenţei medicale.

În fine, o bună relaţie între mediul privat de sănătate şi cel de stat ar putea fi asigurată şi în relaţia cu medicii de familie. Aceştia nu au dreptul că deconteze medicamente pe reţete emise de medicii din mediul privat, lucru care provoacă şi el tensiuni multiple.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te