De ce au murit sute de oameni de gripă și rujeolă

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 24.05.2019 - 12:38
Sorina Pintea, la Spitalul Orășenesc Țăndărei

Vaccinarea este singura soluție pentru prevenirea deceselor în epidemiile de rujeolă și gripă, spun specialiștii. Românii sunt, însă, extrem de reticenți când vine vorba de vaccinuri, iar legea care ar impune obligativitatea imunizării este blocată în Parlament din 2017.

SHARE

Sorina Pintea, șefa Sănătății, consideră că trebuie ca politicienii să ajungă la un consens înainte ca legea să „treacă“, dar pledează în favoarea vaccinului.

Între timp, Institutul de Sănătate Publică anunță săptămânal noi decese: în sezonul 2018-2019, au murit 199 de oameni din cauza gripei și, din 2016 până în prezent, 64 de oameni, din cauza rujeolei.

„Rujeola putea fi prevenită“

95 la sută. Acesta este procentul care ar salva copiii de la moartea din cauza rujeolei și care reprezintă acoperirea vaccinală în România la ROR (vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei). Totuși, acoperirea vaccinală la nivel național este de 89,6 la sută, arată cele mai recente date ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). De altfel, ROR este și vaccinul cel mai refuzat de către părinți când vine vorba despre imunizare.

Din cauza celor 10 la sută care refuză vaccinarea – care s-ar imuniza prin alte metode, care n-au încredere că vaccinurile funcționează ori sunt adepți ai teoriei conspirației – epidemia de rujeolă se extinde, iar copiii mor, a explicat, pentru Newsweek România, doctorul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

Pentru acești 10 la sută, este nevoie de obligativitate, este de părere doctorul, care a explicat că „nu este pentru că ne place, dar trebuie să ajungem să nu ne mai moară copiii. Dacă acest procent ar fi sub cinci la sută, obligativitatea nu s-ar impune, pentru că n-ar fi epidemie“, a adăugat dr. Dumitra.

Citește și: 10 oameni au murit din cauza meningitei anul acesta. Când se va găsi vaccinul în farmacii

Însă nu este suficient ca acoperirea vaccinală să fie 95 la sută la nivel național, ci este nevoie ca în fiecare comună, sat, scară de bloc, curte, copiii să fie vaccinați. Vicepreședintele SNMF dă ca exemplu chiar comuna Țăndărei, județul Ialomița, unde, în 2018, fusese vaccinat împotriva rujeolei un singur copil din cei 633 de copii de până la nouă ani.

Țăndărei a ajuns în atenția opiniei publice după ce ministrul Sorina Pintea a publicat pe contul ei de Facebook mai multe fotografii din comună, anunțând că Ministerul Sănătății va continua parteneriatul cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Unicef pentru promovarea vaccinării.

De la declanșarea epidemiilor, Pintea a tot mers în controale prin spitale, mai ales noaptea, semnalând neregulile, iar criticii au acuzat-o că încearcă să devieze atenția de la decesele provocate de epidemii.

„Epidemia de rujeolă putea fi prevenită doar prin vaccinare. Avem exemple în jurul nostru, precum Ungaria, care este lângă noi, iar în județele maghiare din apropierea celor unde a evoluat epidemia, Timiș, Arad, Satu Mare, nu s-a dezvoltat o epidemie, pentru că ei au o acoperire vaccinală de 99 la sută“, a explicat medicul.

Citește și dosarul Newsweek România despre epidemia de rujeolă: Epidemia nepăsării. Cine răspunde pentru victimele rujeolei

 

Vaccinul, singura armă și împotriva gripei

199 de oameni au murit răpuși de gripă, în sezonul 2018-2019, iar, în total, au fost vaccinați aproximativ 1,3 milioane de români aflați în grupele de risc (copiii și adulții cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravidele, persoanele cu vârsta de peste 65 ani, copiii și bătrânii instituționalizați, conform definiției OMS - n.r.), iar pe piața liberă au mai fost în vânzare alte aproximativ 200.000 de doze de vaccin, este estimarea oferită Newsweek România de vicepreședintele SNMF.

Pentru ca epidemia de gripă să nu se răspândească, Comisia Europeană a stabilit că 75 la sută dintre persoanele la risc și cei de peste 65 de ani să fie vaccinați antigripal. Singurele țări care au atins această cotă sunt Marea Britanie și Olanda și, chiar și acolo, se mai înregistrează decese, a subliniat medicul.

Ce cred românii despre vaccinare

Doctorul Dumitra a admis că, în vreme ce rata vaccinului împotriva rujeolei are, la a doua administrare, o eficiență de 99 la sută, la vaccinul gripal, eficiența variază între 40 și 70 la sută, ajungând uneori și până la 90 la sută și depinzând și de virusul care circulă.

Spre exemplu, anul acesta, cele mai multe îmbolnăviri (1.198 din 2.310) le-a provocat virusul AH1, derivat din pandemia apărută din gripa porcină.

„Nu este un instrument perfect vaccinul gripal, dar este cel mai bun pe care îl avem în acest moment“, a adăugat medicul, care a precizat că, în perioada următoare, decesele cauzate de gripă ar trebui să se oprească, întrucât sezonul este pe sfârșite.

Pentru a scădea numărul deceselor și a împiedica epidemiile, SNMF a propus, alături de alte organizații din Sănătate, ca vaccinul gripal să fie trecut pe lista medicamentelor compensate, alături de vaccinul meningococic și cel pneumococic. Propunerea se află în Legea vaccinării, blocată în Parlament din 2017.

Românii, reticenți la vaccinare

81 la sută dintre români sunt de acord că trebuie să-și vaccineze copiii. Doar 54,9 la sută consideră că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 28,7 la sută cred că vaccinarea este o problemă complicată și trebuie evaluată de la caz la caz, în vreme ce 10,3 la sută sunt de părere că riscurile sunt mai mari decât beneficiile vaccinării, arată o cercetare realizată de INSCOP, la cererea SNMF. Sondajul, reprezentativ la nivel național, a fost publicat în martie 2019.

Sorina Pintea: Ce trebuia să facă statul, a făcut

„Epidemiile au fost ținute sub control, în sensul că ceea ce trebuia să facă statul, a făcut: adică a asigurat cantitatea de vaccin necesară sau solicitată.

Cu siguranță, un deces este o problemă, dar să nu uităm că a fost o epidemie extinsă de gripă în Europa anul acesta“, a declarat, pentru Newsweek România, Sorina Pintea.

Întrebată de ce statul nu reușește să asigure acoperirea vaccinală de 95 la sută, ministrul a vorbit despre „curentul antivaccinist“ și despre lipsa informațiilor din zonele „unde există o populație pauperă“, acesta fiind motivul pentru care a demarat campania door-to-door de vaccinare.

199 de decese din cauza epidemiei de gripă;
2.310 cazuri confirmate;

64 de decese din
cauza epidemiei de rujeolă; 16.717 cazuri
de îmbolnăvire cu rujeolă, din care 15.662
la persoane nevaccinate, până în 10 mai

Întrebată de ce MS nu a oferit vaccin pentru cele 1,6 milioane de persoane la risc, Pintea a vorbit despre estimările inițiale care erau „foarte mari“ și a susținut că, în Bistrița, de exemplu, a fost găsită la gunoi o pungă cu 57 de vaccinuri gripale.

Despre legea vaccinării, Pintea a spus că își dorește consens politic, iar antivacciniștii ar trebui combătuți de specialiști „mai vocali“.

„Oamenii trebuie convinși, nicio lege a vaccinării nu-i va face să facă ceva. Cred că trebuie să fim mai mult în mijlocul lor“, a susținut Pintea.

Vaccinul meningococic conjugat, din vară, în farmacii

Vaccinul meningococic de tip B (responsabil pentru circa 60 la sută din îmbolnăvirile de meningită) se va găsi din această vară în farmacii, a precizat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru Newsweek România. Vaccinul tetravalent se găsește în farmacii din noiembrie anul trecut.

Cei mai sensibili la meningită sunt copiii de până în patru ani, adolescenții și vârstnicii cu boli cronice. Până acum, două adolescente au murit din cauza meningitei, însă nu există riscul unei epidemii, a adăugat și dr. Dumitra.

Deși în România numărul de cazuri de meningită este limitat, acesta fiind motivul pentru care vaccinul nu se află în schema națională obligatorie, contextul european ne va obliga să vaccinăm tinerii care pleacă la studii în străinătate, a mai spus medicul.

De altfel, la nivelul Comisiei Europene, există deja o discuție pentru o schemă comună de vaccinare la nivel european.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te