Dăruieşte Viaţa: De ce o mamă strânge bani când copilul ei este bolnav, deși a plătit taxe la stat

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.07.2022 - 11:26
Dăruieşte Viaţa: De ce o mamă strânge bani când copilul ei este bolnav, deși a plătit taxe la stat / news.ro
Dăruieşte Viaţa: De ce o mamă strânge bani când copilul ei este bolnav, deși a plătit taxe la stat / news.ro

Membrele fondatoare ale Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu şi-au amintit despre începuturile implicării lor în cazuri sociale şi spun că a fost un început trist.

SHARE

Eles-au întrebat de ce o mamă trebuie să adune bani pentru copilul ei bolnav, din moment ce plăteşte taxe statului. 

Cele două s-au implicat mai întâi doar în timpul liber, ulterior ele s-au dedicat în totalitate acestor cauze.

 Oana Gheorgiu a declarat duminică, la emisiunea Insider politic de la Prima TV, că s-a cunoscut cu Carmen Uscatu fiind vecine în acelaşi bloc şi s-au implicat în primul caz social după ce au primit un e-mail.

”Ne ştim din 2002, când eu m-am mutat în blocul în care Carmen locuia, copiii noştri aveau cam aceeaşi vârstă, diferenţa între ei e de vreo 3 luni, aşa că aveam cam aceleaşi preocupări şi cam acelaşi progrm, aşa ne-am împrietenit, prin copii. Carmen s-a mutat la un moment dat din bloc, cred că prin 2007 sau 2008, dar am păstrat legătura, la distanţă fiind, iar în 2009 am început să lucrăm pentru cazul unui tânăr de 17 ani, bolnav de leucemie. Acesta a fost primul caz, al lui Dragoş Croitoru, un băiat de doar 17 ani care avea leucemie şi pentru care mama lui încerca să strângă 150.000 de euro. Am primit un e-mail, m-a impresionat foarte tare povestea, era singurul copil al familiei şi m-am întrebat de ce o mamă a trebuit să strângă bani atunci când copilul ei este bolnav, dacă ani de zile a plătit taxe cum noi toţi plătim taxe şi de ce statul nu e acolo atunci când e nevoie de el. Am discutat cu Carmen, i-am trimis e-mailul, am întrebat-o ce am putea face şi aşa a început bătălia cu statul român pentru viaţa acestui tânăr la început”, a dezvăluit Oana Gheorghiu.

Citește și: Trezorier PSD, condamnat după ancheta Newsweek: Dragnea și Irina în Maldive, cu avion plătit de PSD

 
Din păcate, Dragoş Croitoru a murit, dar Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu nu s-au descurajat şi au continuat să lupte. 

”Din păcate Dragoş a murit câteva luni mai târziu, dar familia lui şi părinţii lui au reuşit să facă tot ce era omeneşte posibil şi să încerce să îl salveze, am dus o bătălie cu statul român, am convins atunci Ministerul Sănătăţii şi Guvernul, pentru că trebuia să se obţină o hotărâre de guvern pentru ca el să primească finanţarea de care avea nevoie pentru a face un transplant în străinătate. La acel moment nu se putea face în România. A plecat, a fost prea târziu pentru el. Deja luase din spitalele din România infecţii, TBC şi astea, de fapt, l-au răpus. A fost un început trist şi următoarele noastre cazuri, despre  care aflasem între timp, au fost triste pentru că mulţi au murit şi ne-am dat seama că oamenii ăştia mor pentru că ajung prea târziu să beneficieze de tratament şi cam aşa a început povestea”, a mai declarat Oana Gheorghiu.

Şi Carmen Uscatu şi-a amintit despre începuturile Adociaţiei Dăruieşte Viaţa.

”Am început în 2009, în regim de voluntariat, să luptăm pentru ca oamenii să îşi primească drepturile pentru că Dragoş a plecat în străinătate în baza unei legi existente în România şi care nu era respectată. Am început să strângem fonduri în regim de voluntariat, iar după aceea, ne-am dat seama şi au fost oameni care ne-au ajutat să ne dăm seama mai repede de acest hobby pe care îl aveam, pentru că făceam lucrul acesta în timpul liber. Eu lucram în marketing şi Oana în logistică”, a declarat Carmen Uscatu.

Carmen Uscatu a adăugat că Asociaţia Dăruieşte Viaţa a fost prima care a cerut companiilor 20 la sută din profit şi tot prima a fost într-o campanie media puternică.

”Nu o să salvăm noi omenirea, dar putem să ne acordăm o  şansă pentru că boala nu alege şi nu ştii când poţi ajunge în situaţia asta. Însă la un moment dat am avut  o întâlnire cu Aneta Bogdan, noi am vrut să strângem fonduri şi am rugat-o să ne pună în contact cu toţi clienţii ei, cu companiile cu care lucrează, pentru că companiile pot să dea 20 la sută din impozitul pe profit către un ONG, către un proiect. Am fost primii care am făcut acest lucru, am fost primii care am făcut o campanie media puternică care a adus 1,1 miloane euro în 2010 - 2011. Aneta Bogdan ne-a ascultat, dar ne-a spus la final: ”Eu nu v-aş da niciun ban”. Am plecat foarte dezamăgite de la ea. Ne-a şi explicat de ce, ne-a spus: ”Dacă voi faceţi asta ca hobby, încercaţi să vă daţi seama ce impact ar crea dacă v-aţi profesionaliza şi aţi face doar asta”. Conjunctura ne-a ajutat să facem o schimbare destul de repede şi să începem acest proiect, să lucărm în industria binelui şi să reuşim să facem un început al schimbării”, a precizat Carmen Uscatu

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te