Dana Stan este fondator, CEO și responsabil al departamentului de cercetare din cadrul DDS Diagnostic, o companie 100% românească, dedicată inovării în domeniul diagnosticului in vitro.
Este absoventă a Școlii Doctorale a Facultății de Chimie, Universitatea din București, cu expertiză în cercetare-dezvoltare în microtehnologie și cu o vastă experientă în domeniul medicinii de laborator și studiilor clinice.
Cum a ajuns DDS Diagnostic, în 18 ani de existență, să devină unul dintre principalii jucători pe piața românească de cercetare-dezvoltare a tehnologiilor de diagnostic de ultimă generație dedicate sănătății oamenilor, cu distribuție în peste 300 de spitale, clinici și laboratoare de stat și private, din toată țara?
Newsweek România: Cine este Dana Stan?
Dana Stan: Sunt un om care a studiat cu plăcere toată viața și spun asta cu sinceritate și asumare. Mi-a plăcut școala, mi-a plăcut mult să studiez și m-am văzut întotdeauna făcând cercetare. Cei care mă știu mă descriu ca pe un om care visează și noaptea chimie și tehnici de diagnosticare. Un om născut cu o chimie aparte cu domeniul medicinei de laborator.
Profesional vorbind, m-am "pregătit" concret pentru DDS Diagnostic de când mă știu. De la pasiunea pentru orele de chimie și olimpiadele de profil, la absolvirea Institutului Politehnic București, Facultatea de Tehnologie Chimică. Au urmat doctoratul în Chimie la Universitatea București și apoi studiile postuniversitare de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie. Foarte mulți ani de practică și expertiză în tehnici de analize medicale (biochimie, electroforeză, imunoelectroforeză, imunologie, hemostază), cercetare, proiectare și pregătirea documentației pentru punerea pe piață a dispozitivelor medicale de diagnostic in vitro (IVD) cât și în dezvoltarea tehnicilor de cuantificare a proteinelor prin metoda ELISA. Multiple specializări în bio-nano-tehnologii.
Peste toate astea vine experiența de peste 25 de ani în tehnici de analiză medicală. Și participarea activă, ca responsabil, în multe proiecte de cercetare-dezvoltare în domeniul micro-tehnologiei. În tot acest timp, comunicări, conferințe naționale și internaționale și articole pe teme specifice biochimiei. Cam aceasta este baza de pregatire profesională a cercetătorului din spatele DDS Diagnostic.
Pe lângă asta sunt un om practic, realist, foarte dedicat muncii și proiectelor pe care le inițiez si derulez, cu o pasiune aparte pentru inovare. Evident că există și o bucățică de viața privată, dar și ea este pigmentată chimic cu aceleași ingrediente. Pentru că DDS îmi "operează" în mare parte timpul.
Ce este și ce face DDS Diagnostic?
DDS a fost o consecință a pregătirii mele profesionale, dar și a experientei de peste 25 de ani în sistemul medical de stat. Lucram într-un laborator de analize medicale al unui mare spital din București, cu cazuistică foarte diversă, de la urgențe la bolnavi cronici. Eram implicată în multe studii clinice realizate de Clinica de Cardiologie și doctorand al Facultății de Chimie din București având ca temă dezvoltare de noi medicamente pentru unele afecțiuni cardiovasculare. Așa am înțeles importanța unui diagnostic rapid și corect la care să poată avea acces cât mai multe persoane, inclusiv cei cu resurse financiare limitate sau care locuiesc în zone izolate. Și să realizez în timp necesitatea unui test de diagnostic ușor de folosit și de către nespecialiști, cu echipamente suplimentare minime și cu rezultate foarte bune.
Având drept mentori profesori excepționali de la Universitate și colegi pasionați de cercetare, am conștientizat că și noi, în România, putem să dezvoltăm tehnologii de ultimă generație în beneficiul sănătății oamenilor. Astfel, în anul 2002, am creat DDS, care și-a început activitatea cu o trusă de diagnostic obținută în urma activității de cercetare-dezvoltare exclusiv din fonduri proprii. Cu multă muncă, pasiune și tenacitate, cu inspirație și oameni talentați alături, am format o echipa stabilă și activă de profesioniști focusați, la propriu și la figurat, pe cercetare și inovare în domeniul diagnosticului in vitro.
În prezent, avem în portofoliu peste 25 tipuri de truse pe care le comercializăm, toate avizate de Ministerul Sănătății din România, care respectă normele europene de punere pe piață. Deoarece cu ajutorul acestor truse medicale se stabilește diagnosticul pacienților, calitatea și eficiența crescută sunt extrem de importante pentru noi.
Astfel, cu mult timp în urmă am implementat și menținut sistemul de management al calității ISO 900 și 13485. Consecința? Peste 300 de spitale, clinici și laboratoare de stat și private, din toată țara, utilizează trusele noastre. Și peste 6 milioane de pacienți au fost testați și diagnosticați cu produsele noastre.
Care sunt proiectele la care lucrați? Ce aveți în lucru în cadrul departamentului de cercetare-dezvoltare?
Echipa noastră de cercetători a creat mai multe produse cu aplicabilitate pe scară largă în situația actuală deloc roz a pandemiei, în scopul eficientizării semnificative a testării rapide. Unul dintre produse a fost dezvoltat în cadrul proiectului coordonat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară, Horia Hulubei. Concret, compania DDS Diagnostic a dezvoltat un kit de verificare, care conţine 3 flacoane cu soluţii de control, două pentru rezultat pozitiv şi unul pentru negativ, care ajută semnificativ utilizatorul să-și verifice testul și astfel se elimină semnificativ rezultatele fals pozitive şi negative. Produsul îmbunătățește mult precizia rezultatelor. Această trusă de diagnostic va putea fi achiziționată de către clienții finali pe site-ul companiei - ddsdiagnostic.com, în maxim 2-3 săptămâni.
Lucrăm intens la un nou produs care se adresează tot urgențelor acestei perioade și, anume, testele rapide mixte Combo Antigen Influenza / COVID-19 pentru diagnosticul diferențial gripa / SARS-COV-2. Practic, vorbim despre un singur test cu două rezultate în același timp. Avand in vedere că simptomele de gripă și COVID-19 sunt asemănătoare, este de mare ajutor pentru pacient și medic sa știe ce infectie virală are. Cu virusul SARS-COV-2 sau cu virusul gripal, numit și Influenza. Suntem pe ultima sută de metri cu acest produs, deci vom anunța curând detaliile de producție și comercializare așa încât să venim rapid în sprijinul celor care fac eforturi să limiteze efectele pandemiei.
Ce urmează? Care sunt planurile pe termen lung pe care le aveți în cadrul DDS?
Practic, nu prea putem vorbi despre proiecte pe termen lung în cercetare. Exista doar viziune pe termen lung și proiecte în lucru. Adaptabilitatea, flexibilitatea și conexiunea permanentă la realitatea științifică a momentului sunt ingredientele reușitei când vorbim despre dezvoltare în domeniul medical, mai ales când este vorba despre produse de diagnosticare.
Avem multe proiecte pe agenda DDS. Cum este proiectul „Creşterea diversităţii şi calităţii produselor de diagnostic imunocromatografice, prin introducerea iradierii gamma tehnologice şi adăugarea de controale pozitive externe”, care are ca obiectiv realizarea unei scheme flux tehnologic pentru producerea de kituri de control pentru trusele IVD şi întocmirea dosarului cu documentaţia tehnică conform legislaţiei în vigoare privind punerea pe piaţă a dispozitivelor medicale in vitro (IVD).
Un alt proiect de cercetare aplicativă la care lucrăm este “Obținerea și testarea acțiunii biologice a unui bionanocompozit cu activitate regeneratoare dermoepidermică”, care urmărește obținerea unor preparate medicale sub formă de gel, cu efect antimicrobian, pentru tratamentul rapid al rănilor și arsurilor. Proiectul este dezvoltat sub coordonarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale "Victor Babeş".
Avem și un proiect de cercetare fundamentală, în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, “Platforme de metasuprafețe plasmonice și dielectrice pentru îmbunătățirea fluorescentei”. Aici vorbim despre metode și tehnologii noi, în dezvoltare la nivel mondial, ce vor fi comercializate, probabil, abia în următorii 4-5 ani. Concret, pregătim suprafețe metalice, cu scopul de a obține dispozitive de diagnostic foarte performante. Vom reveni cu detalii și rezultate și aici.
Între timp tot cercetăm și dezvoltăm. Și căutăm să inovăm continuu. Ăsta este planul nostru. Să ne dezvoltăm inovând, focusați pe sănătatea oamenilor.
Ce mai urmează? Vom vedea. Obiectivele noastre pe termen mediu și lung privesc implementarea unei linii de producție proprie pentru diverse tipuri de teste rapide, dezvoltarea unei platforme logistice care să ofere suport tehnic pentru utilizatorii produselor de testare in vitro, aplicabilitate și interpretarea rezultatelor, cât și extinderea pe piața externă, în primul rand în restul Europei, America și apoi în Asia.