Cum se simte primul bărbat cu un cip implantat în creier? Va mișca cursorul doar cu mintea

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.01.2024 - 12:03
Cum se simte primul bărbat cu un cip implantat în creier? Va mișca cursorul doar cu mintea - Foto: Pexels (Imagine cu caracter ilustrativ)

Primul bărbat cu un cip implantat în creier se simte bine, potrivit unui anunț oficial al firmei care a reușit această perfomanță. Compania este controlată de Elon Musk.

SHARE

Elon Musk a declarat că primul pacient uman a primit un implant cerebral și se recuperează bine. Neuralink a declarat că obiectivul său inițial este de a le permite oamenilor să controleze cursorul sau tastatura unui computer cu ajutorul gândurilor lor.

Neuralink, start-up-ul cu cipuri cerebrale al miliardarului Elon Musk, spune că primul său pacient uman a primit un implant și se recuperează bine.

"Rezultatele inițiale arată o detectare promițătoare a vârfurilor de neuron", a declarat Musk într-o postare pe X, fostul Twitter.

Cum se simte primul bărbat cu un cip implantat în creier? Va mișca cursorul doar cu mintea

Neuronii sunt celule care folosesc semnale electrice și chimice pentru a trimite informații în creier și în organism, după cum descrie Institutul Național de Sănătate din SUA. Spike-urile reprezintă activitatea neuronilor.

Neuralink a declarat că își propune să ajute pacienții să depășească afecțiuni neurologice, cum ar fi paralizia. Musk a declarat că primul produs al companiei se va numi Telepathy.

Implantul are 1.024 de electrozi, pe care un robot îi conectează la creier cu ajutorul unui ac fin. Neuralink a selectat pacienți cu tetraplegie - paralizie la nivelul picioarelor și al brațelor - pentru studiul clinic, care se va desfășura timp de șase ani.

Compania a primit anul trecut autorizația de a efectua primul său studiu de testare a implanturilor pe oameni din partea US Food and Drug Administration (FDA). Aceasta a declarat că a primit aprobarea pentru recrutarea pentru studiul pe oameni în septembrie, scrie msn

Ce face implantul?

Neuralink a declarat că acest studiu folosește un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfață creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenția de a se mișca. Firele "ultrafine" ale implanturilor ajută la transmiterea semnalelor în creierul participanților. Ar putea dura luni de zile pentru ca pacienții să învețe să folosească aceste comenzi.

Citește și: Neuralink, start-up-ul lui Elon Musk, a implantat primul microcip în creierul unui om

Compania a declarat că obiectivul său inițial este de a le permite oamenilor să controleze cursorul sau tastatura unui computer cu ajutorul gândurilor lor.

Un raport al agenției de știri Reuters de la începutul acestei luni spunea că Neuralink a fost amendată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al SUA privind circulația materialelor periculoase.

Citește și: Musk, investigat pentru uciderea a 1.500 de animale în experimente cu cipuri implantate în creier

În noiembrie anul trecut, patru parlamentari americani au cerut Comisiei pentru valori mobiliare și burse să investigheze dacă Musk a indus în eroare investitorii cu privire la siguranța tehnologiei sale. Acest lucru s-a întâmplat după ce dosarele veterinare au arătat că maimuțele cu implanturi au suferit paralizii, convulsii și umflături cerebrale.

Musk a declarat într-o postare din septembrie că nicio maimuță nu a murit din cauza implantului, iar compania a ales maimuțe "terminale" pentru a minimiza riscul pentru cele sănătoase.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te