Vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca se administrează, ca și serul de la Pfizer și cel de la Moderna, în două doze, adulților din grupa de vârstă 18-55 de ani, după un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni de la prima doză, arată EMA, citată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID-19 (CNCAV).
CNCAV precizează că intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.
Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2, explică Agenția Europeană a Medicamentului.
Citește și: Începe vaccinarea anti-COVID cu ser de la Moderna. Cine va primi acest vaccin
Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5ml
suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu
menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima
utilizare. Vaccinul se administrează doar intramuscular, în conformitate cu recomandările din RCP, precizeză CNCAV.
Distribuția se realizează prin modalități standard, în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice,cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.
EMA a recomandat în 29 ianuarie cordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul AstraZeneca.
Conform declarației secretarului de stat Andrei Baciu, din Ministerul Sănătății, României îi vor reveni, pentru lunile februarie şi martie, 1,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca.