EXCLUSIV Cum manipulează PSD testele COVID ale PMB: ascunde că testarea a fost făcută alandala

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 01.07.2020 - 15:12
Primărița Gabriela Firea, testându-se pentru infectarea cu coronavirus, în cadrul primului proiect al Primăriei, cel în care orice persoană se poate testa gratuit, în limita locurilor disponibile. Sursa: Facebook Gabriela Firea

PSD susține, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că doar 4 din cele 4.600 de teste PCR efectuate de Primăria Capitalei au fost pozitive și că, prin urmare, „mai puțin de 0,1% din populație a fost expusă infectării” cu coronavirus.

SHARE

Ce omite, însă, să spună PSD este că Primăria Capitalei nu a folosit nici un fel de eșantion pentru efectuarea testării PCR, ceea ce înseamnă că rezultatele sale nu sunt relevante; pe deasupra, însăși Primăria Capitalei recunoaște, într-un răspuns pentru Newsweek România, că testarea demarată de Gabriela Firea și folosită ulterior ca armă politică, pentru a susține că Executivul PNL ascunde informații despre coronavirus, nu are nici o bază științifică.

Postarea PSD de marți. Sursa: Facebook 

Citește și: VIDEO Infodemia tâmpește România. Minciunile despre COVID-19

Întrebarea Newsweeek România adresată Primăriei Capitalei: Privind proiectul „Testăm pentru București” - de ce nu există o metodologie de testare pentru acest proiect? Ce va propuneți prin acest proiect?

Răspunsul Primăriei Capitalei: „Proiectul „Testam pentru Bucuresti" a fost elaborat avand in vedere evolutia pandemiei de COVID-19, fiind aprobat prin Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Pana acum, in Romania s-a pus accentul pe testarea persoanelor simptomatice si a celor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

In contextul ridicarii starii de urgenta si a declararii starii de alerta, am considerat ca este necesar sa trecem si la testarea populatiei asimptomatice, un vector important de transmitere intracomunitara a virusului SARS-CoV-2. Testarea extinsa a cetatenilor este singura metoda, certificata de specialisti, prin care se poate face acest lucru. De aceea, Primaria Capitalei ofera posibilitatea bucurestenilor, care doresc acest lucru, sa se testeze in mod gratuit”.

Deci, prin urmare, orice persoană care a dorit să se testeze gratuit în cadrul acestui proiect, în limita celor 11.000 de locuri, a putut să o facă. Fără să existe vreo eșantionare sau o metodologie de testare.

Amintim că, pentru proiectul „Testăm pentru București”, Primăria Capitalei cheltuiește 2,23 milioane de lei, conform unui răspuns al Municipalității, la solicitarea Newsweek România.  

Citește și: EXCLUSIV. Câți bani dă Firea pe testele pentru coronavirus din București

„Sub 0,1% din populație a fost expusă infectării cu COVID-19. Asta e realitatea pe care Guvernul vrea s-o ascundă prin blocarea testării din București! Doar 4 din 4.600 de teste PCR și doar 2 din cele 500 de teste anti-corpi (sic!) au fost pozitive, în cele două studii demarate de Primăria Capitalei. De ce nu vrea Guvernul să știm această realitate?”, a susținut PSD, pe pagina sa de Facebook. Ideea a fost preluată și de ex-ministra Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Sursa: Facebook Lia Olguța Vasilescu 

Reacțiile PSD au pornit de la o declarație a Gabrielei Firea din weekend, la România TV, postul înființat de Sebastian Ghiță. Aceasta a susținut că „din 11.000 de bucureșteni înscriși în programul de testare cu PCR, au fost efectuate deja 4.600 de teste și din acestea doar 4 au fost pozitive”, conform declarației redate de Mediafax.

Ulterior apariției acestei declarații, în spațiul public, și chiar și pe Mediafax, s-a făcut confuzia între acest proiect, în care Firea a promis câte 200 de lei fiecărui bucureștean care vine să se testeze pentru infectarea cu coronavirus, fie că are sau nu are simptome asociate bolii, cu programul de testare a anticorpilor de pe Arena Națională, program suspendat de Direcția de Sănătate Publică București, pentru lipsa avizelor.

Acest al doilea proiect, cel care măsoară anticorpii, costă 218.484 de lei, cu TVA, iar PMB a achiziționat 5.400 de teste rapide pentru identificarea anticorpilor IgM și IgG, conform unui răspuns al Primăriei, la solicitarea Newsweek România.

Citește și: Firea atacă, la Antena 3, proiectul MS privind imunizarea românilor la coronavirus

Încă de suspendarea testării, Gabriela Firea a lansat acuzații și a spus că va face plângere penală DSP și Ministerului Sănătății, pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Firea a criticat studiul la nivel național demarat de Ministerul Sănătății cu INSP, ea susținând, printre altele, că „Ministerul Sănătăţii a anunţat că va face la fel în perioada următoare: teste în ţară, dar nu după o formulă ştiinţifică, ci tot, dacă vreţi, cumva, o improvizaţie românească, pentru că vor selecta practic persoane într-un eşantion imaginar dintre românii care vor merge în această perioadă la analize, pentru alte afecţiuni”. 

Amintim și că Institutul de Sănătate Publică (INSP) a precizat, la solicitarea Newsweek România, că nu recomandă testarea persoanelor care nu au nici un simptom specific infectării cu coronavirus și nici nu au avut contact cu o persoană infectată.

Citește și: INSP nu susține testarea la cerere a persoanelor fără simptome ale infectării cu Covid-19

Conform datelor oficiale, marți se înregistraseră, în total, 26.790 de cazuri de infectare cu coronavirus și 1.651 de decese. În București erau confirmate 3.141 de cazuri de coronavirus, pe locul al doilea în topul infectărilor pe țară, după Suceava (4.010 cazuri confirmate). 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te