COVID Trump a fost salvat de anticorpi obținuți printr-o tehnologie ce folosește celule de fetus

DE Elena Andrei | Actualizat: 08.10.2020 - 18:41
sursă you tube
sursă you tube

Președintele Donald Trump a glorificat tratamentele de ultimă oră cu coronavirus pe care le-a primit ca „minuni care vin de la Dumnezeu”. De fapt, este vorba de tehnologie ce folosește linii celulare derivate din țesutul fetal uman, scrie MIT Technology.

SHARE

Amestecul de „anticorpi de urgență” primit de Trump când a fost diagnosticat cu Covid-19 a fost dezvoltat cu utilizarea unei linii celulare derivate inițial din țesuturile unui fetus, potrivit Regeneron Pharmaceuticals, compania care a dezvoltat acest medicament experimental.

Vinerea trecută, în timp ce Trump manifesta simptome îngrijorătoare ale bolii, medicii săi nu au stat pe gânduri și i-au administrat un cocktail de urgență cu anticorpi anticoronavirus, fabricat de Regeneron.

Aceste molecule sunt fabricate în celule din ovarul unui hamster, așa-numitele celule „CHO”, potrivit companiei - nu în celule umane.

Dar celulele derivate inițial de la un făt au fost utilizate într-un alt mod. Potrivit Regeneron, testele de laborator utilizate pentru a potența anticorpii obținuți au folosit un aport standardizat de celule numite HEK 293T, a căror origine a fost țesut renal de la un făt avortat în Olanda în anii 1970.

De atunci, celulele 293T au fost „imortalizate”, ceea ce înseamnă că au fost divizate în laborator, suferind modificări și adăugiri genetice.

Potrivit Regeneron, acesta și multe alte laboratoare folosesc celule 293T pentru a produce „pseudoparticule” virale, care sunt structuri asemănătoare virusului și conțin proteina „vârf” a coronavirusului mortal. Este nevoie de acestea pentru a testa cât de bine le neutralizează anticorpii obținuți.

Cei doi anticorpi pe care Regeneron i-a propus în cele din urmă ca tratament experimental, care au  salva viața lui Trump, au fost selectați utilizând exact astfel de teste.

Deoarece celulele 293T au fost achiziționate cu mult timp în urmă și au „trăit” atât de mult în laborator, nu se mai consideră că implică politica avortului.

Problema cu acest gen de tratament este că Administrația Trump a încercat să blocheze sau să reducă cercetările care necesită țesuturi provenite din avorturi efectuate recent.

În august, de exemplu, un nou consiliu creat de Departamentul Sănătății și Serviciilor Umane a refuzat finanțarea a 13 din 14 proiecte.

Respingerile s-au concentrat pe cercetarea care urmărește aprovizionarea proaspătă cu țesuturi provenite de la fetuși, mai degrabă decât pe cercetările în curs care implică linii celulare mai vechi, bine stabilite, utilizate de mulți ani, cum ar fi tipul folosit de Regeneron.

Cu toate acestea, motivul pentru care unii oameni de știință doresc să studieze țesutul de fetuși avortați recent este acela că pot crea linii celulare noi și valoroase.

Însă Administrația Trump a adoptat o poziție din ce în ce mai fermă împotriva cercetării medicale care utilizează țesuturi fetale.

În 2019, când a făcut demersuri pentru a restrânge capacitatea Institutelor Naționale de Sănătate de a finanța astfel de cercetări, mulți au salutat o „victorie majoră pro-viață” și i-au mulțumit personal lui Trump că a luat măsuri decisive împotriva a ceea ce au numit „scandalos și dezgustător”.

Realitatea este că multe cercetări medicale, inclusiv în domeniul obținerii vaccinurilor, utilizează surse de celule dobândite inițial din țesuturile unui fetus.

Iar acum, că Trump a aflat cui îi datorează recuperarea „miraculoasă”, se așteaptă o schimbare de atitudine în ceea ce privește astfel de cercetări.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te