Covid-19 nu a dispărut, iar virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații periculoase. Poate afecta creierul

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 24.08.2024 - 09:24
Covid-19 nu a dispărut, iar virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații periculoase. Poate afecta creierul - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea - Imagine cu rol ilustrativ
Covid-19 nu a dispărut, iar virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații periculoase. Poate afecta creierul - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea - Imagine cu rol ilustrativ

Covid-19 nu a dispărut, iar virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații periculoase. Poate afecta creierul. Specialiștii încearcă să dezvolte tratamente specifice pentru protejarea şi eliminarea virusului din creier.

SHARE

Oamenii de ştiinţă au descoperit o mutaţie în SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19, care joacă un rol-cheie în capacitatea acestuia de a infecta sistemul nervos central.

Descoperirile ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă simptomele neurologice şi afecţiunea „Covid de lungă durată” şi ar putea duce, în viitor, la tratamente specifice pentru protejarea şi eliminarea virusului din creier.

Citește și: Va fi sau nu mpox următorul COVID? Ce zice Organizația Mondială a Sănătății despre răspândirea bolii

Covid-19 nu a dispărut, iar virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații periculoase. Poate afecta creierul

Un recent studiu realizat în colaborare de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern (NU) şi de la Universitatea Illinois-Chicago a scos la iveală o serie de mutaţii ale proteinei de vârf SARS-CoV-2 (spike – partea virusului care îl ajută să pătrundă în celule) care au sporit capacitatea virusului de a infecta creierul şoarecilor.

„Examinând genomurile virusurilor găsite în creier comparativ cu plămânii, am constatat că cele cu o deleţie  (n.r. - tip de mutatie genetica caracterizata prin ştergereaunui fragment de la nivelul unui cromozom) specifică în proteina spike erau mult mai eficiente în infectarea creierului acestor animale”, a declarat autorul corespondent Judd Hultquist, profesor de medicină şi specialist în boli infecţioase şi microbiologie-imunologie la facultatea de medicină a NU, informează News.ro.

Studiul a fost publicat în revista Nature Microbiology.

Modificările proteinei „spike” ajută virusul să infecteze diferite celule din organism

În acest studiu, cercetătorii au infectat şoareci cu SARS-CoV-2 şi au secvenţiat genomurile virusurilor care s-au replicat în creier comparativ cu plămânii.

Citește și: În ce state încep primele studii la vaccinul cu ARNm, pentru cancerul pulmonar

În plămâni, proteina spike arăta foarte asemănător cu virusul folosit pentru infectarea şoarecilor. Cu toate acestea, în creier, majoritatea virusurilor prezentau o deleţie sau o mutaţie într-o regiune critică a proteinei spike, care dictează modul în care aceasta intră într-o celulă.

Atunci când virusurile cu această deleţie au fost utilizate pentru a infecta direct creierul şoarecilor, acesta a fost în mare parte reparat atunci când a migrat către plămâni.

„Pentru ca virusul să circule de la plămâni la creier, a necesitat modificări ale proteinei spike despre care se ştie deja că dictează modul în care virusul intră în diferite tipuri de celule”, a explicat Hultquist.

„Credem că această regiune din spike este un relator critic care permite sau nu pătrunderea virusului în creier şi ar putea avea implicaţii majore pentru tratamentul şi gestionarea simptomelor neurologice raportate de pacienţii Covid-19”, a adăugat ea.

SARS-CoV-2 a fost mult timp asociat cu diverse simptome neurologice, cum ar fi pierderea mirosului şi a gustului, „ceaţă cerebrală” şi „Covid de lungă durată”.

„Încă nu se ştie dacă Covid prelungit este cauzat de infectarea directă a celulelor din creier sau de un răspuns imun advers care persistă dincolo de infecţie”, a menţionat Hultquist.

„Dacă este cauzată de infectarea celulelor din sistemul nervos central, studiul nostru sugerează că ar putea exista tratamente specifice care ar putea funcţiona mai bine decât altele în eliminarea virusului din acest compartiment”, a adăugat cercetătoarea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te