Coordonatorul vaccinului Ebola: De ce e complet neindicat să vaccinezi în masă în plină pandemie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.03.2021 - 22:46
Foto: paho.org
Foto: Facebook

Geert Vanden Bossche, implicat în dezvoltarea mai multor vaccinuri timp de 23 de ani, printre care și vaccinul anti-Ebola, a cerut OMS o dezbatere despre programul global de vaccinare pe fondul pandemiei, care, în opinia sa, trebuia amânat până la evaluarea completă a virusului.

SHARE

Dr. Geert Vanden atrage atenția că vaccinurile sunt profilactice, deci destinate utilizării într-un sistem convențional profilactic, NU într-un cadru pandemic.

Citește și: Când va fi gata vaccinul anti-COVID care ar oferi imunitate 17 ani. Testele clinice au început

„Dacă mergi la război, asigură-te că ai arma potrivită la momentul potrivit împotriva unui inamic pe care să-l înțelegi suficient. Acum avem de-a face cu un coronavirus mutant super inteligent, care încearcă să evadeze presiunii imune”, a subliniat dr. Geert Vanden.

Citește și: Mafiotul Rechinu: Sunt o victimă. Parchetul din România ignoră o soluție definitivă din Mexic

Vaccinarea în pandemie generează apariția altor variante

Bossche susține că ceea ce s-a urmărit cu pornirea campaniei de vaccinare globală a fost descongestionarea spitalelor, ceea ce s-a reușit. Însă este un fals succes, neobținându-se decât un moment de respiro. Și, după cum se vede, cazurile sunt iarăși în creștere.

Citește și: Chef-ul Selgros, băgat în comă de un interlop, la un chef cu polițiști: Luați-vă bucătarul de aici

El avertizează că vaccinarea în plină pandemmie creează mai multe cazuri asimptomatice, contribuind la răspândirea virusului, deoarece vaccinurile nu previn infecția și transmiterea. Cel mai riscant este că începându-se vaccinarea pe anumite categorii de persoane vulnerabile, virusul sare la alte categorii considerate mai protejate, se modifică.

Citește și: Meghan Markle ar vrea să candideze la președinția SUA din partea democraților

Există acum variantele extrem de infecțioase, care se răspândesc în mod special la tineri, după cum au anunțat mai multe țări. De asemenea, există cazuri de persoane vaccinate anti-Covid care au prezentat infecții cu variante noi (dintre care unele chiar au dezvoltat simptome ușoare).

Citește și: Emil Boc, vaccinat cu lotul suspect de AstraZeneca: „Am avut simptomele unei răceli obișnuite“

Israelul, care este considerat un „laborator mondial” pentru programul avansat de vaccinare, a anunțat luni că ar putea începe vaccinarea copiilor înainte de aprobarea FDA și va lua o decizie cu privire la această chestiune odată cu finalizarea studiilor Pfizer, într-o lună sau două.

Citește și

Al treilea val Covid 19 în Europa, cu variante noi. Mulți pacienți la terapie intensivă

Ședință la MS privind creşterea numărului de locuri la ATI în București, unde nu mai sunt paturi

Evadarea imunitară

„Vaccinurile sunt bune, dar implementarea vaccinului pe scară largă în plină pandemie este susceptibilă de a spori evadarea imunitară sau antigenică (abilitatea virusului de a se adpta la presiuni imune), deoarece niciunul dintre aceste vaccinuri actuale nu previn replicarea / transmiterea variantelor virale. Cu cât folosim mai mult aceste vaccinuri pentru imunizarea persoanelor în mijlocul unei pandemii, cu atât virusul va deveni mai infecțios”, avertizează expertul.

Citește și: Clotilde Armand a câștigat la Curtea de Apel: Romprest nu are exclusivitate la salubrizarea Sectorului 1

Vaccinul stimulează doar anticorpii specifici antigenilor induși artificial și nu celulele naturale ale sistemului imunitar necesare pentru neutralizarea eficientă a coronavirusului. Deci, în opinia expertului, vaccinarea acum ajută la crearea de noi variante și „învață” virusul cu privire la „evadarea imună”.

 Citește și: VIDEO Primul satelit românesc va fi lansat în spațiu în vară

„Cu creșterea infecțiozității vine o probabilitate crescută de rezistență virală la vaccinuri. Oamenii pot pierde protecția mediată de vaccin, dar și prețioasa lor imunitate naturală, prin faptul că anticorpii vaccinali depășesc anticorpii naturali. Nu este o constatare extraordinară, este chiar principiul de bază predat la prima clasă de vaccinologie a unui student: nu ar trebui să folosiți un vaccin profilactic la populațiile expuse la presiune infecțioasă mare - ceea ce este cu siguranță cazul acum, deoarece mai multe variante extrem de infecțioase circulă în prezent în multe părți ale lumii. Pentru a scăpa pe deplin de presiunea imună selectivă exercitată de anticorpii vaccinali, SARSCoV2, un virus extrem de mutabil, are nevoie doar să-și mai adauge câteva mutații în domeniul său de legare a receptorilor”, spune dr. Geert Vanden.

Citește și: VIDEO Blindatele și elicopterele cartelului Jalisco Nueva Generacion care terorizează Mexicul

Mai eficiente tratamentele antivirale specifice


Se crează o situație de „pierdere-pierdere”, periculoasă la toate nivelurile, avertizează expertul, subliniind că tratarea coronavirusului și a pandemiei trebuie să se bazeze pe știință.

În iunie 2020, Ken Frazier, CEO Merck, a subliniat și el necesitatea de a înțelege mai mult coronavirusul înainte de a se grăbi pentru o soluție rapidă prin intermediul vaccinurilor. Merck este un standard superior în dezvoltarea vaccinurilor și a produs patru din șapte vaccinuri de succes în istoria lumii.

Citește și: Gâlceava intelectualilor continuă. Dinescu, despre Liiceanu: L-am făcut odată să plângă, nu mă iartă

Merck a renunțat la programul de dezvoltare a unui vaccin anti-Covid pentru a se concentra asupra descoperirii unor tratamente ținte împotriva acestei infecții deosebit de periculoase.

„Am cerut autorităților responsabile de sănătate și de reglementare, inclusiv OMS, să deschidă o dezbatere despre consecințele ce derivă din încercarea de imunizare globală împotriva Covid-19 și care ar putea fi legătura cu apariția variantelor noi, știut fiind, de către toți epidemiologii, că un virus în plină contagiune încearcă să scape de atacurile asupra lui”, a declarat dr. Geert Vanden.

Covid-19 a scăpat deja de sistemul imunitar natural al oamenilor, ceea ce se reflectă prin multiplele variante virale emergente, mult mai infecțioase.


Despre vaccinurile actuale anti-Covid

Dr. Geert Vanden consideră că toate vaccinurile folosite în prezent vizează inducerea de anticorpi specifici proteinei S (S1-RBD), dar niciunul nu previne replicarea virală dacă anticorpii au o concentrație sau o afinitate prea scăzute.

Nu pot controla replicarea variantelor de SARSCoV 2 mai infecțioase și pot chiar conduce la evadarea imunitară (de exemplu, atunci când subiecții complet vaccinați sunt expuși la noi variante virale).

Cât de sigure și eficiente sunt vaccinurile utilizate în prezent?

„Sunt sigure și eficiente la nivelul individului, dar NU pentru populațiile umane expuse pandemiei Covid-19, pentru că favorizează răspândirea”, susține expertul.

Ce trebuia făcut? Concentrarea pe descoperirea de tratamente antivirale specifice, aplicarea restricțiilor severe și utilarea spitalelor pentru a face față numărului uriaș de bolnavi. Abia când pandemia dă înapoi, se evidențiază o tulpină dominantă și pot intra în acțiune vaccinurile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te