miercuri 10 decembrie
EUR 5.0894 USD 4.3768
Abonează-te
Newsweek România

Conservele de alimente îndoite prezintă un risc pentru sănătate. Uneori consumul ar putea fi fatal

Data publicării: 08.12.2025 • 19:45 Data actualizării: 10.12.2025 • 19:06
Conserve Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Conserve Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Conserve Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Conserve Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)

Conservele de alimente îndoite prezintă un risc pentru sănătate. Deși intoxicațiile sunt rare, trebuie să fiți totuși atenți.

Conservele sunt practice: au o durată lungă de valabilitate , iar alimentele sunt deja pre-gătite – precum fasolea – sau chiar gata preparate, precum supa la conservă. Datorită conservelor, vă puteți bucura de fructe și legume chiar și în afara sezonului.

Deși aceste alimente conțin adesea puțin mai puține vitamine decât produsele proaspete sau congelate , pierderea este de obicei minimă.

Conservele de alimente îndoite prezintă un risc pentru sănătate. Consumul ar putea fi fatal

Și totuși, conservele au în mod repetat o reputație proastă. Un motiv este căptușeala lor: odată deschise, pătrunde oxigen. Acest lucru poate face ca zincul să se scurgă din metal, să contamineze alimentele și să fie potențial dăunător sănătății.

Prin urmare, nu ar trebui să păstrați conținutul în conservă prea mult timp după deschidere, ci mai degrabă să îl transferați într-un recipient de sticlă cu capac și să îl depozitați la frigider.

Citește și: „Costul unei vieți”: bolnav de cancer din Iași obligă statul să-i asigure gratuit medicamentele

Conserve Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Conservă Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)

Anterior, învelișurile interioare conțineau și bisfenol A, care se poate infiltra și în alimente. Această substanță chimică poate perturba echilibrul hormonal și, printre altele, poate provoca infertilitate. 

Cu toate acestea, începând cu 1 iulie 2025, bisfenolul A a fost interzis în Elveția în materialele care intră în contact cu alimentele – inclusiv învelișul conservelor.

Lovituri care periclitează sănătatea

Dar cum rămâne cu conservele îndoite? Dr. Ashley Ennedy lansează un avertisment dur într-un videoclip: „Știați că nu ar trebui să mâncați niciodată dintr-o conservă îndoită, deoarece vă poate paraliza literalmente?”

Ea explică: Dacă conserva este îndoită, sigiliul etanș poate fi deteriorat, permițând bacteriei Clostridium botulinum să se dezvolte. Dacă această bacterie crește, poate produce o toxină care poate provoca botulism - o intoxicație care pune viața în pericol.

Citește și: Cancer de colon la persoanele sub 50 de ani. Sunt sărurile chimice din alimentele procesate cancerigene?

Oficiul Federal de Sănătate Publică (OFSP) explică: „Intoxicația cu neurotoxine botulinice apare în majoritatea cazurilor după ingerarea de alimente alterate sau care conțin toxine (botulism alimentar)”.

Și: „Diferitele tipuri de neurotoxine botulinice se numără printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute”. De fapt, intoxicația cu botulinism, adică botulismul, apare foarte rar în Elveția, cu doar unul sau două cazuri pe an, așa cum precizează în continuare OFSP.

Lucrul periculos în legătură cu intoxicația alimentară este că nu poți vedea sau mirosi dacă o conservă de alimente a dezvoltat toxină botulinică. Numai dacă conserva este umflată este un semn clar că ceva nu este în regulă. În acest caz, aruncați conserva imediat fără a o deschide.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră