Conservele de alimente îndoite prezintă un risc pentru sănătate. Uneori consumul ar putea fi fatal
Conservele de alimente îndoite prezintă un risc pentru sănătate. Deși intoxicațiile sunt rare, trebuie să fiți totuși atenți.
Conservele sunt practice: au o durată lungă de valabilitate , iar alimentele sunt deja pre-gătite – precum fasolea – sau chiar gata preparate, precum supa la conservă. Datorită conservelor, vă puteți bucura de fructe și legume chiar și în afara sezonului.
Deși aceste alimente conțin adesea puțin mai puține vitamine decât produsele proaspete sau congelate , pierderea este de obicei minimă.
Conservele de alimente îndoite prezintă un risc pentru sănătate. Consumul ar putea fi fatal
Și totuși, conservele au în mod repetat o reputație proastă. Un motiv este căptușeala lor: odată deschise, pătrunde oxigen. Acest lucru poate face ca zincul să se scurgă din metal, să contamineze alimentele și să fie potențial dăunător sănătății.
Prin urmare, nu ar trebui să păstrați conținutul în conservă prea mult timp după deschidere, ci mai degrabă să îl transferați într-un recipient de sticlă cu capac și să îl depozitați la frigider.
Citește și: „Costul unei vieți”: bolnav de cancer din Iași obligă statul să-i asigure gratuit medicamentele
Anterior, învelișurile interioare conțineau și bisfenol A, care se poate infiltra și în alimente. Această substanță chimică poate perturba echilibrul hormonal și, printre altele, poate provoca infertilitate.
Cu toate acestea, începând cu 1 iulie 2025, bisfenolul A a fost interzis în Elveția în materialele care intră în contact cu alimentele – inclusiv învelișul conservelor.
Lovituri care periclitează sănătatea
Dar cum rămâne cu conservele îndoite? Dr. Ashley Ennedy lansează un avertisment dur într-un videoclip: „Știați că nu ar trebui să mâncați niciodată dintr-o conservă îndoită, deoarece vă poate paraliza literalmente?”
Ea explică: Dacă conserva este îndoită, sigiliul etanș poate fi deteriorat, permițând bacteriei Clostridium botulinum să se dezvolte. Dacă această bacterie crește, poate produce o toxină care poate provoca botulism - o intoxicație care pune viața în pericol.
Citește și: Cancer de colon la persoanele sub 50 de ani. Sunt sărurile chimice din alimentele procesate cancerigene?
Oficiul Federal de Sănătate Publică (OFSP) explică: „Intoxicația cu neurotoxine botulinice apare în majoritatea cazurilor după ingerarea de alimente alterate sau care conțin toxine (botulism alimentar)”.
Și: „Diferitele tipuri de neurotoxine botulinice se numără printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute”. De fapt, intoxicația cu botulinism, adică botulismul, apare foarte rar în Elveția, cu doar unul sau două cazuri pe an, așa cum precizează în continuare OFSP.
Lucrul periculos în legătură cu intoxicația alimentară este că nu poți vedea sau mirosi dacă o conservă de alimente a dezvoltat toxină botulinică. Numai dacă conserva este umflată este un semn clar că ceva nu este în regulă. În acest caz, aruncați conserva imediat fără a o deschide.