În schimb, CNCAV va aștepta concluziile ședinței la nivel european a șefilor agențiilor de medicamente, în care vor fi formulate o serie de concluzii. De asemenea, Comitetul a carantinat două loturi de vaccin AstraZeneca, cele care au fost semnalate cu probleme în Italia.
CNCAV așteaptă decizia la nivelul UE
„Până la acest moment, nu există o asemenea decizie”, a transmis CNCAV, pentru Newsweek România, întrebat fiind despre o posibilă suspendare a procesului de vaccinare cu AstraZeneca, în condițiile în care mai multe țări europene au decis să suspende imunizarea cu acest ser.
CNCAV face apel la calm și transmite că așteaptă concluziile ședinței extraordinare cu reprezentanții agențiilor de medicamente, care vor face o serie de recomandări privind vaccinarea cu serul AstraZeneca.
Citește și: Emil Boc, vaccinat cu lotul suspect de AstraZeneca: „Am avut simptomele unei răceli obișnuite“
La această oră, pe pagina de Facebook a Comitetului de Vaccinare, are loc o sesiune de întrebări și răspunsuri despre vaccinul AstraZeneca.
Peste 200.000 de români s-au vaccinat cu AstraZeneca
Până duminică, la ora 18.00, în România s-au vaccinat cu ser de la AstraZeneca 231.562 de persoane, fiind înregistate 2.762 de reacții adverse.
Luni, șeful CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat, la Digi 24, că de duminică şi până luni aproximativ 17.000 de persoane s-au înscris pentru vaccinare cu AstraZeneca, iar România aşteaptă concluziile Agenţiei Europene a Medicamentului în legătură cu acest vaccin, recomandarea până la acest moment fiind de continuare a vaccinării cu AstraZeneca.
„Până la această dată recomandarea este una de a continua vaccinarea cu acest tip de vaccin. Toate măsurile care au fost luate, atât la nivelul ţărilor europene, cât şi în România sunt unele de maximă precauţie până se clarifică toate acele semnale legate de posibilele situaţii în care după vaccinare se declanşează acele evenimente trombocite, cu toate că analiza efectuată la cazurile raportate arată o frecvenţă similară ba chiar mai scăzută decât frecvenţa anticipată în populaţia generală nevaccinată”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.
Citește și: Vrei să vinzi elicoptere la IGSU, te aliezi cu prietenul lui Arafat. Potul: 273 milioane euro
Un lot de 4.300 de doze de AstraZeneca, același precum cel din Italia, „pus deoparte” de autoritățile române
Andrei Baciu, vicepreședinte al CNCAV și secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat luni că România și-a luat o măsură de precauție în cazul unui lot de 4.300 de doze de la AstraZeneca, lotul ABV5811, cu care este suspendată imunizarea și în Italia. Cu o doză din acest lot a murit o persoană imunizată în Italia, nefiind încă stabilite legăturile cu vaccinul.
„Nu trebuie să existe motive de îngrijorare pentru cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca sau cu alte vaccinuri. Sunt evenimente care s-au suprapus însă fără o relaţie de cauzalitate demonstrată şi ca element principal este faptul că acum câteva minute a început o şedinţă la nivel european cu conducerea tuturor instituţiilor şi agenţiilor naţionale pentru medicamente pentru acest subiect. Când se va termina această şedinţă probabil va exista o comunicare şi oricum noi ne vom întruni la nivelul CNCAV pentru a lua toate deciziile care se impun ca urmare a acestei şedinţei. (...) Au fost măsuri diferite în diverse ţări - state membre. Noi ce am făcut, am luat o măsură de maximă precauţie pentru 4.300 de doze - le-am pus deoparte câteva zile. (...) Până se finalizează aceste demersuri care au menirea de a înlătura orice fel de dubiu, de suspiciune cu privire la o relaţie de cauzalitate, am decis, cum este şi corect şi responsabil, să punem deoparte aceste 4.300 de doze câteva zile", a declarat Andrei Baciu, la Parlament, citat de Agerpres.
Amintim și că, în 11 martie, CNCAV a făcut precizări și despre un alt lot AstraZeneca, lotul ABV 2856, de asemenea suspendat în Italia, din care și România a primit 81.600 de doze, fiind administrate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.
CNCAV a precizat, în acest comunicat de presă, și că a dispus carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului, dar și că se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca
din celelalte loturi existente în momentul de față în România.
„Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre”, a explicat atunci CNCAV.
Citește și: În 62% din cazurile de COVID cu tulpina din UK, nu se știe de unde au luat pacienții boala
Și Germania a suspendat imunizarea cu AstraZeneca. Lista statelor UE care sistează vaccinarea cu serul
În urmă cu câteva minute, Germania a anunțat că suspendă imunizarea cu AstraZeneca, în urma unei recomandări emise de Institutul de Sănătate „Paul Ehrlich”. Specialiştii de la Institutul medical Paul-Ehrlich, care consiliază guvernul de la Berlin, „consideră că alte examene sunt necesare", după cazurile de cheaguri sangvine raportate la câteva persoane vaccinate în Europa, a precizat un purtător de cuvânt al ministrului german al Sănătăţii”, conform Agerpres.
Anterior, Olanda a anunțat aceeași măsură, iar ieri, Irlanda a suspendat, de asemenea, imunizările cu AstraZeneca.
Italia a anunțat de săptămâna trecută că suspendă campania de vaccinare cu acest ser, după decesele a doi bărbați care primiseră vaccinul, agenția medicamentului din această țară precizând că este vorba doar despre o măsură de precauție, nefiind stabilită nici o legătură între vaccin și „evenimentele adverse grave” survenite ulterior.
Aceeași măsură au anunțat-o și Danemarca, Norvegia și Islanda, după ce Danemarca și Norvegia au raportat cazuri de cheaguri de sânge la adulții vaccinați, fără să fie dovedită o legătură directă a acestor cazuri cu administrarea vaccinului.