Comisia Europeană, ultimatum pentru AstraZeneca: fie livrează vaccinurile, fie restituie banii

DE Miruna Moldoveanu | 02.02.2021 - 11:36
Campania de vaccinare anti-COVID în UE/FOTO: Getty

Comisia Europeană a indicat luni o distanţare de producătorul AstraZeneca în cadrul strategiei de vaccinare împotriva coronavirusului, după întârzieri mari ale livrărilor, potrivit AFP, citată de Agerpres.

SHARE

Produsul companiei farmaceutice anglo-suedeze „urma să fie vaccinul de masă pentru primul trimestru din 2021”, le-a declarat europarlamentarilor Sandra Gallina, directoare generală pentru sănătate în cadrul Comisiei. AstraZeneca nu a reuşit însă să garanteze decât 25% din cele peste 100 de milioane de doze promise, ceea ce este "o adevărată problemă" pentru Uniunea Europeană, a arătat ea.

Comisia Europeană se reorientează în prezent spre vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Johnson&Johnson, a afirmat Gallina. Laboratorul german BioNTech s-a angajat lui să livreze Uniunii Europene în trimestrul al doilea cu până la 75 de milioane de doze în plus faţă cantităţile prevăzute iniţial. "Vor fi mult mai multe doze în trimestrul al doilea, deoarece va intra în vigoare un nou contract. Nu vom dispune doar de BioNTech şi Moderna, ci vom avea şi un nou contract cu BioNTech, adică dublul cantităţii", a menţionat directoarea.

În ultimele săptămâni, tonul discuţiilor între liderii europeni şi AstraZeneca a fost tot mai ridicat, apreciază AFP. Firma a acumulat întârzieri la livrările de vaccin împotriva COVID-19, cel de-al treilea aprobat în UE, după produsele Pfizer/BioNTech şi Moderna.

AstraZeneca a explicat că nu va putea livra decât un sfert din numărul de doze promis Uniunii pentru primul trimestru, din cauza unei "reduceri a randamentelor" într-o fabrică europeană. Bruxellesul acuză implicit compania că a favorizat Regatul Unit la furnizare, încălcându-şi astfel obligaţiile contractuale faţă de UE.

Directorul general al AstraZeneca, Pascal Soirot, a dat asigurări că firma pe care o conduce "va face tot ce poate" pentru a-şi onora contractul. Gallina a replicat: "Calendarele impun restricţii legate de bonul de comandă pentru vaccin (...) Deci nu văd unde sunt eforturile dumneavoastră".

Reprezentanta Comisiei Europene a subliniat că în cadrul contractelor dintre UE şi producătorii de vaccinuri "putem fie să primim produsele, fie sumele plătite", adică rambursarea plăţilor deja efectuate.

Comisia a alocat pentru dezvoltarea vaccinului AstraZeneca şi pentru creşterea capacităţii de producţie a companiei 336 de milioane de euro, sumă care nu a fost însă achitată integral. "Nu am vaccinul, nu aveţi plata de la Comisie", a rezumat situaţia directoarea, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.