Beneficiile pepenelui verde în caniculă. Adăugarea de brânză grasă îl face și mai sănătos

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.08.2023 - 18:44
Beneficiile pepenelui verde în caniculă. Adăugarea de brânză grasă îl face și mai sănătos (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: healthshots

Beneficiile pepenelui verde în caniculă. Adăugarea de brânză grasă îl face și mai sănătos. Pepenele verde nu este plin de zahăr și carbohidrați și îngrașă mai puțin decât merele și strugurii. De asemenea, restabilește eficient lichidele pierdute de organism.

SHARE

Beneficiile pepenelui verde în caniculă. Adăugarea de brânză grasă îl face și mai sănătos, ceea ce îi conferă un avantaj faţă de alte fructe de vară.

Pepenele verde nu este mai plin de zahăr în comparație cu alte fructe, conținând 90% apă.

Beneficiile pepenelui verde în caniculă. Adăugarea de brânză grasă îl face și mai sănătos

100 de grame de pepene verde conțin jumătate din cantitatea de carbohidrați, comparativ cu 100 de grame de pere, măr, nectarine, struguri și alte fructe.

O porție, adică o cană (150 grame) de cuburi, de pepene verde are 45 de calorii, 11 grame de carbohidrați din zahăr simplu, 10 mg de licopen și vitamina C și o cantitate mică de proteine și grăsimi.

Majoritatea carbohidraților din pepene verde provine din zahăr simplu, aproximativ 50% provine din fructoză, 25% din glucoză și aproximativ 25% din zaharoză, ceea ce înseamnă că o porție de pepene verde este egală cu trei lingurițe de zahăr.

În ceea ce privește indicele glicemic, care ierarhizează alimentele în funcție de efectul lor asupra nivelului zahărului din sânge, pepenele verde are un indice glicemic de 76 de unități (față de zahărul simplu: 100 de unități).

Este un fruct cu un indice glicemic ridicat, ce tinde să crească relativ rapid nivelul zahărului din sânge imediat după consum. 

Cu toate acestea, o combinație a unei surse de grăsime sau proteine de înaltă calitate încetinește creșterea zahărului din sânge, așa că este recomandat un consum asociat cu brânză grasă.

Și diabeticii au voie să consume pepene verde împreună cu nuci sau brânză

Pentru diabetici și persoane cu nivel crescut de lipide din sânge se recomandă să nu se depășească 2-3 porții de fructe pe zi, și se recomandă consumul acestor porții pe tot parcursul zilei, combinat cu o mână de migdale/nuci sau o felie de brânză.

Pepenele verde conține un antioxidant numit licopen care se găsește în fructele cu o nuanță roșie, cum ar fi roșiile, papaya și grapefruitul roșu. 

Licopenul neutralizează substanțele care sunt dăunătoare organismului, încetinește îmbătrânirea celulelor pielii și reduce riscul de boli cardiovasculare și cancer și are un efect pozitiv asupra nivelului de tensiune arterială.

Citește și: Medicament împotriva depresiei postpartum, autorizat în Statele Unite

Studiile arată că licopenul și betacarotenul, care este un alt pigment ce se găsește în pepene verde, precum și în alimente cu o nuanță portocalie, cum ar fi morcovii, cartofii dulci etc. ajută la protejarea pielii de radiațiile solare și servesc ca sursă principală. a producției de vitamina A. 

Este recomandat să se includă alimente bogate în licopen și beta-caroten în rutina zilnică pentru a îmbunătăți capacitatea pielii de a se proteja. 

Citește și: „Gâtul tehnologic” afectează una din trei persoane. Cum se manifestă boala și de la ce apare

În plus, studiile arată că acești antioxidanți pot ajuta la prevenirea cancerului de pancreas, stomac, colon, sân și prostată și multe altele, potrivit Jerusalem Post.

Citrulina este un aminoacid care se găsește în cantități mari în pepene verde. Funcția sa principală este de a îmbunătăți circulația sângelui în organism și, astfel, de a ajuta la sănătatea inimii și a vaselor de sânge. 

O cantitate mare de citrulină se găsește în coaja de pepene verde, de aceea se recomandă să se consume și partea albă mai aproape de coajă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te