Cele mai active zone ale creierului în dependenţa de alcool, identificate de cercetători ai UBB

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.11.2021 - 17:27
Cele mai active zone ale creierului în dependenţa de alcool, identificate de cercetători ai UBB. / Foto: britannica.com

Cercetători ai Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca au identificat, în cadrul unui proiect de cercetare internaţional, care zone din creier sunt cele mai active în cazul celor dependenţi de alcool sau de alte substanţe care sunt percepute drept recompense.

SHARE

"Cercetătorii UBB identifică rolul reţelelor corticale în dependenţa de alcool. Doi cercetători ai Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), dr. Ercsey-Ravasz Maria şi dr. Molnar Botond, s-au alăturat unui proiect major internaţional de cercetare asupra zonelor sistemului de recompense al creierului unde se codifică amintirile legate de diferite tipuri de recompense.

În rezultatele recent publicate în revista Neurpharmacology, cercetătorii au arătat că în timpul comportamentului de căutare de alcool zonele cele mai implicate sunt cortexul insular şi amigdala. Aplicând metodele inovative din teoria grafurilor, au demonstrat apoi că deşi drogurile şi recompensele obişnuite par să afecteze o cantitate similară de neuroni, situaţia este mai complexă în funcţie de ce zone ale creierului sunt activate în timpul procesului.

Cercetarea a fost efectuată în cadrul programului Horizon 2020 - SyBill-AA", se arată într-un comunicat trimis de UBB.

Citește și: FOTO Elena Udrea merge la biserică cu gealații Primăriei Voluntari, păstorită de Florentin Pandele

Cercetările s-au derulat pe 28 de şoboloani antrenaţi să-şi administreze singuri zaharină sau alcool.

"Relaţiile semnal-recompensă sunt codificate în ansamblurile neuronale ale sistemului de recompensă al creierului. Ansamblurile neuronale care sunt implicate în acest proces pot fi detectate din expresia genelor de răspuns cu activare scurtă.

Citește și: Manelistul Tzancă Uraganul, prins de radar cu 116 km/h în localitate. Nu avea nici acte

În urma studiilor efectuate până acum a fost arătat că relaţiile semnal-recompensă dintre recompensele de droguri şi recompensele obişnuite sunt codificate de ansambluri neuronale de aceeaşi dimensiune.

Întrebarea este dacă există diferenţe în funcţie de tipul de recompensă în această codificare neuronală? În urma studiilor efectuate în cadrul acestui proiect de cercetare, 28 de şobolani Wistar au fost antrenaţi să îşi auto-administreze zaharină sau alcool în urma unui anumit stimul. (...) Creierele animalelor au fost examinate în secţiuni pentru a determina ce modele de activare ar putea fi identificate la nivel neuronal", se mai arată în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te