Ce trebuie să faci când copilul tău a fost mușcat de o căpușă? Semnele care trebuie să te alarmeze

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.04.2024 - 08:26
Copii pot fi mușcați de căpușe în parc dacă nu sunt protejați Foto: pixabay.com - rol ilustrativ
Căpușă Foto: pexels.com - rol ilustrativ

Vremea caldă de afară vine și cu pericole pentru copiii care se joacă în aer liber. Ei pot fi mușcați de căpușe. Aceste insecte sunt active începând cu lunile martie aprilie și până în luna noiembrie astfel că trebuie să îi protejăm tot timpul.

SHARE

Cele mai multe mușcături de căpușe sunt inofensive și nu necesită tratament medical. Însă unele insecte (cum ar fi căpușa de căprioară, căpușa de lemn și altele) pot transporta germeni dăunători care provoacă boli precum febra pătată a Munților Stâncoși și boala Lyme.

Căpușa de căprioară este mică, nu mai mare decât o vârf de creion. Alte căpușe sunt mai mari și mai ușor de găsit pe piele.

Ele preferă zonele calde și umede ale corpului. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, odată ce o căpușă ajunge pe corpul tău, este probabil să migreze în următoarele zone: axile, păr, spatele genunchilor, în zona inghinală, în interiorul buricului, în jurul taliei, în zona urechilor și chiar și în interiorul acestora.

Copiii trebuie verificați cu mare atenție de fiecare dată când se întorc de afară.

Ce trebuie să faci când copilul tău a fost mușcat de o căpușă? Semnele care trebuie să te alarmeze

Astfel, dacă găsiți o căpușă pe copil, trebuie să o eliminați imediat. Iată cum trebuie să faceți acest lucru:

-Folosiți o pensetă pentru a prinde căpușa ferm la cap sau la gură, lângă piele. Folosiți o lupă, dacă aveți una, pentru a vedea clar căpușa.

Citește și: Mai mulți români au ajuns la spital după ce au fost mușcați de căpușe. Unde se întâmplă?

-Trageți ferm și constant până când căpușa eliberează pielea. Nu răsuciți căpușa și nu o balansați dintr-o parte în alta. Părți de căpușă ar putea rămâne în piele, dar în cele din urmă vor ieși de la sine.

-Spălați-vă mâinile și locul mușcăturii cu apă și săpun.

-Tamponați locul mușcăturii cu alcool pentru a dezinfecta pielea.

Atenție! Nu folosiți niciodată vaselină sau un chibrit fierbinte pentru a ucide și îndepărta o căpușă. Aceste metode nu scot căpușa de pe piele și o pot face să se adâncească mai mult și să elibereze mai multă salivă și să crească riscul de boală.

Odată ce căpușa este îndepărtată de pe copilul dumneavoastră, sunați-i medicul și spuneți-i ce s-a întâmplat. Ar putea dori să vă vadă copilul sau ar putea avea instrucțiuni pentru îngrijirea ulterioară pe care vi le poate oferi la telefon.

Dacă păstrați căpușa într-o pungă după ce o scoateți de pe pielea copilului, o puteți aduce la medic.El poate spune ce fel de căpușă este. 

 În unele cazuri, puteți chiar să trimiteți căpușa la un laborator și să o testați pentru boli.

Foto: pexels.com

Când este cazul să ne alarmăm

Verificați cu atenție dacă observați pe corpul copilului următoarele semne: 

-o umflătură roșie înconjurată de o erupție roșie în expansiune, care arată ca un ochi de taur (boala Lyme)

-puncte roșii pe glezne și încheieturi (febra pătată a Munților Stâncoși)

-simptome asemănătoare gripei , cum ar fi febră , dureri de cap , oboseală, vărsături și dureri musculare și articulare

Atenție, în ciuda vigilenței părinților este posibil ca aceștia să nu observe imediat mușcătura de căpușă pe coprul copilului. Așadar, trebuie să mergeți de urgență la medicul pediatru dacă suspectați că insecta a stat pe corpul copilului mai mult de 24 de ore. 

Medicii prescriu deseori o doză preventivă de antibiotice pentru copiii cu risc crescut de boala Lyme.

De asemenea, nu temporizați vizita la medic sau măcar anunțați-l dacă o parte din căpușă rămâne în piele sau dacă zona mușcăturii pare infectată (creșterea căldurii, umflarea, durerea sau puroiul).

Mergeți la urgențe dacă cel mic are simptome precum febră, dureri de cap, oboseală, înțepenire a gâtului sau a spatelui, umflarea articulațiilor sau dureri musculare sau articulare, ori dacă are paralizie facială (nu poate mișca zonele feței).

De cele mai multe ori, o căpușă nu va cauza probleme serioase. Mușcăturile nu dor și, odată ce îndepărtați o căpușă, copilul dumneavoastră poate avea o pată roșie nedureroasă care dispare după câteva zile. 

Oamenii pot fi alergici la căpușe în cazuri rare și pot reacționa la mușcătură.

Pentru a preveni mușcăturile de căpușe trebuie să luăm avem în vedere anumite lucuri pe care trebuie să le facem:

-După ce copiii se joacă afară, verificați-le pielea și părul - în special scalpul, în spatele urechilor, în jurul gâtului, în sprâncene și gene și sub brațe.

Citește și: 10 lucruri importante despre mușcătura de căpușă. De 1 Mai se dă startul la patologia ”iarba verde”

-Când se joacă în zonele împădurite, copiii ar trebui să poarte cămăși și pantaloni cu mâneci lungi și să bage picioarele pantalonilor în șosete.

-Utilizați un insecticid cu cel puțin 10% până la 30% DEET pentru protecție împotriva mușcăturilor și înțepăturilor la copiii mai mari de 2 ani. Urmați întotdeauna cu atenție instrucțiunile de pe etichetă pentru aplicare. Vorbiți cu medicul despre aceste insecticide pentru că el vă poate recomanda ce este mai bun pentru copilul dumneavoastră, în funcție de vârsta acestuia.

-De asemenea, hainele pot fi tratate cu un insecticid specific (cum ar fi permetrina) pentru a ajuta la prevenirea mușcăturilor.

-Spălați pielea copiilor cu apă și săpun când se întorc înăuntru. Dacă ați fost într-o zonă cu căpușe, spălați toate hainele în apă fierbinte și uscați-le la temperatură mare înainte de a fi purtate din nou.

-Evitați zonele infestate de căpușe, scrie kidshealth.org.

Mai mulți români au ajuns la spitale după ce au fost mușcați de căpușe. Medicii se așteaptă ca numărul acestora să crească în următoarea perioadă. 

Însă le recomandă tuturor să prevină aceste neplăceri protejându-se cât mai bine împotriva acestor insecte. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te