Ce știm despre COVID-19: Poți să te infectezi de două ori? Cât timp sunt contagioși bolnavii?

DE Alexandru Pop | 25.05.2020 - 09:55
Coronavirus/FOTO: hotnews.ro

Este încă neclar dacă te poți infecta de două ori cu noul coronavirus. O întrebare esențială este dacă anticorpii produși de organism în urma unei infecții cu coronavirus oferă un anumit nivel de imunitate și, dacă da, cât timp, scrie The Guardian.

SHARE

Studiile anterioare asupra coronavirusului 'normal' au arătat că oamenii se pot reinfecta la un an de la infecția oficială, dar până în prezent nu a fost raportat niciun caz definitiv de reinfecție cu noul coronavirus, potrivit Hotnews.

 • Putem să ne îmbolnăvim de două ori de COVID-19?


Aceasta este una dintre întrebările la care mai mulți specialiști au încercat un răspuns pentru publicația The Guardian. Până la acest moment nu este clar însă acest aspect.

Studii anterioare asupra coronavirusului 'normal' arată că oamenii se pot reinfecta după aproximativ un an de la infecția inițială, susține dr. Ben Killingley, consultant în medicină acută și boli infecțioase la spitalul University College London.

Un alt doctor, Joshua Schiffer, expert în boli infecțioase la Fred Hutchinson Cancer Research Center din SUA, susține că orice semn de reinfecție ar necesita o examinare detaliată.

„Încă am văzut un caz definitiv de reinfecție raportat în literatura științifică [până în prezent]. Pentru a dovedi cu adevărat reinfecția ar fi nevoie de secvențiere atât a primului, cât și a celui de-al doilea virus și demonstrarea că cei doi viruși sunt diferiți genetic ”, a spus el, adăugând că va fi, de asemenea, important să ne uităm la simptome și cât durează reinfecția.

 • Ce s-a întâmplat în Coreea de Sud, unde pacienții s-au testat pozitiv după ce și-au revenit din Covid-19?


Acest lucru a provocat inițial îngrijorări, deoarece experții se temeau că rezultatele ar putea sugera că pacienții au fost reinfectați. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a declarat între timp că rezultatele au fost de fapt 'fals pozitive', rezultat al testului de recoltare a particulelor de virus din celulele pulmonare moarte - dar acesta nu este virus activ. Acest lucru se datorează faptului că doar testul PCR, care se bazează pe detectarea materialului genetic de la virus - nu dezvăluie dacă virusul este activ și infecțios sau nu.

 • De ce unii oameni au simptome de lungă durată?


Unele persoane cu Covid-19 prezintă complicații în urma unei infecții inițiale.

„Unele persoane încep să se simtă bine din nou, iar semnele și simptomele, inclusiv febra scad, dar altele continuă apoi să dezvolte detresă respiratorie și trebuie să li se administreze oxigen în spital”, a spus David Heymann, profesor de epidemiologie de boli infecțioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine. Se pare ca este un răspuns imun întârziat, care este mai grav la unele persoane și care reacționează la virusul rămas în diverse organe.

 

Chiar și unele persoane care au avut o experiență ușoară de Covid-19 au raportat că au prezentat simptome de câteva săptămâni sau chiar luni, deși experții spun că doar timpul și testarea vor spune care sunt implicațiile pe termen lung și cât de frecvent este acest lucru.

Killingley a spus că nu este clar ce se află în spatele unor astfel de simptome, dar există o serie de posibilități - inclusiv inflamația cauzată de virus - deși mecanismele și riscurile sunt, încă, neclare.

Profesorul de imunologie Daniel Altmann, de la Imperial College London, a declarat că astfel de cazuri sunt important de studiat.

„[Suntem] la începutul descrierii care poate fi o imagine complexă a bolii cronice care poate rezulta din infecția inițială - venind și mergând în valuri recidivante, uneori aproape ca un fel de sindrom de oboseală cronică”, a spus el.

Și Dr. Joshua Schiffer, expert în boli infecțioase la Fred Hutchinson Cancer Research Center din SUA a fost de acord că astfel de cazuri sunt motive de îngrijorare.

„În cazul lui Sars CoV-2, colegii mei și cu mine suntem deosebit de îngrijorați de posibilitatea unor perioade prelungite de inflamație și / sau cicatrici pulmonare”, a spus el.

 • Ar putea coronavirusul să rămână în stare latentă în corp și apoi să se reactiveze?


Experții spun că este puțin probabil.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -