sâmbătă 27 decembrie
EUR 5.0890 USD 4.3140
Abonează-te
Newsweek România

Ce se întâmplă cu organismul dacă mănânci lămâi în fiecare zi. Ce organe au beneficii?

Data publicării: 27.12.2025 • 20:30
Ce se întâmplă cu organismul dacă mănânci lămâi în fiecare zi. Ce organe au beneficii? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce se întâmplă cu organismul dacă mănânci lămâi în fiecare zi. Ce organe au beneficii? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Consumarea zilnică a lămâilor aduce multiple beneficii pentru sănătate, sprijinind funcția inimii, protejând rinichii și contribuind la întărirea sistemului imunitar. Acidul citric și antioxidanții din fructe ajută la detoxifiere și la menținerea energiei organismului.

Lămâile sunt bogate în vitamina C și antioxidanți, care susțin sănătatea inimii și îmbunătățesc absorbția fierului, scrie UNIAN

Ce se întâmplă cu organismul dacă mănânci lămâi în fiecare zi. Ce organe au beneficii?

Consumul de apă cu lămâie poate reduce, de asemenea, riscul de pietre la rinichi.

1. Reduce riscul de pietre la rinichi

Creșterea nivelului unui acid slab numit citrat urinar poate preveni pietrele la rinichi. Lămâile conțin o formă de citrat numită acid citric, care ajută la creșterea nivelului de citrat în urină, conform rapoartelor Health.

Acidul citric se leagă de cristalele de oxalat de calciu, împiedicându-le să formeze pietre la rinichi.

Citește și Metoda prin care lămâile rămân proaspete 40 de zile. Ai nevoie doar de un borcan sigilat și apă

Cum să bei suc de lămâie pentru sănătatea rinichilor

Consumul a 110 ml de suc concentrat de lămâie amestecat cu apă zilnic poate preveni formarea pietrelor la rinichi. 

2. Îmbunătățirea sănătății inimii

Lămâile sunt bogate în vitamina C și alți antioxidanți care susțin sănătatea inimii.

Cantități adecvate de vitamina C protejează celulele de radicalii liberi. Acest lucru poate ajuta la prevenirea aterosclerozei (acumularea plăcii în artere), care crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Lămâile conțin antioxidanți fenolici care susțin tensiunea arterială, îmbunătățesc funcția endotelială și scad nivelul colesterolului „rău”.

3. Absorbție mai bună a fierului

O lămâie conține peste 30% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C, esențială pentru absorbția fierului . Vitamina C ajută la absorbția fierului non-hemic, care se găsește în plante și alimente îmbogățite cu fier.

4. Mai puține daune celulare

Antioxidanții din lămâi ajută la prevenirea deteriorării celulare asociate cu bolile de inimă, bolile de rinichi și boala pulmonară obstructivă cronică.

Citește și Motivul pentru care trebuie să pui în fiecare zi o coajă de lămâie pe calorifer. Tot mai mulți oameni fac asta

Valoarea nutrițională a unei lămâi fără coajă:

  • calorii: 17;
  • grăsimi: 0,2 grame (g);
  • sodiu: 1 miligram (mg);
  • carbohidrați: 5 g;
  • Calciu: 1,6 g, sau 6% din valoarea zilnică recomandată;
  • zaharuri adăugate: 0 g;
  • proteine: 0,6 g;
  • Vitamina C: 31 mg, sau 34% din valoarea zilnică recomandată.

Lămâile au un conținut scăzut de calorii și conțin micronutrienți precum potasiu, vitamina B6 și tiamină.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră