Un nou studiu sugerează că folosirea tehnologiei după 50 de ani poate reduce riscul de demență.
Cercetătorii din Texas au analizat date din 57 de studii anterioare, care au examinat peste 411.000 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani, pentru a vedea legătura dintre obiceiurile legate de tehnologia digitală și cazurile de demență.
Ce să faci la pensie, ca să îți menții mintea agilă. Oamenii de știință au dezvăluit obiceiul zilnic
„Puteți da drumul la știri în aproape orice zi și veți vedea oameni care vorbesc despre modul în care tehnologiile ne dăunează”, spune psihologul și neurologul Michael Scullin, de la Universitatea Baylor, conform Science Alert.
Citește și: Dieta cu care ești sănătos tun la pensie. Cercetătorii spun că e arma secretă pentru o viață lungă
„Oamenii folosesc adesea termenul de <<putrezirea creierului>>. Ca cercetători, am vrut să știm dacă acest lucru este adevărat.”
Ce să faci la pensie, ca să îți menții mintea agilă. Oamenii de știință au dezvăluit obiceiul zilnic - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Analiza statistică a arătat că utilizarea tehnologiei a fost asociată cu o reducere cu 58% a riscului de deteriorare cognitivă.
În plus, utilizatorii de tehnologie au arătat între 26 și 34% rate mai mici de declin cognitiv în timp.
Citește și: Ești la pensie? Cum să ții post corect ca să nu ajungi în spital. Greșelile frecvente ale românilor
Este important să rețineți că acesta nu este tipul de cercetare care poate dovedi cauza și efectul direct.
Fiecare studiu a folosit abordări diferite și a măsurat utilizarea tehnologiei într-un mod diferit: unele studii au analizat utilizarea smartphone-urilor, de exemplu, în timp ce altele au măsurat utilizarea rețelelor de socializare.
Cu toate acestea, reducerea riscului a rămas valabilă și după ajustarea factorilor, inclusiv ocupația, educația și statutul socioeconomic.
Se pare că există o legătură aici, care merită investigată în cercetări ulterioare.
„Datele noastre sugerează că încurajarea adulților în vârstă să folosească tehnologia, în special într-un mod care ajută la provocarea, conectarea și compensarea problemelor cognitive, ar putea fi o abordare puternică pentru promovarea sănătății cognitive”, spune neuropsihologul Jared Benge, de la Universitatea din Texas, Austin.
Citește și: Fructul cu beneficii uimitoare pentru PENSIONARI! Elimină ridurile și îmbunătățește memoria
Cum ajută tehnologia?
Cercetătorii sugerează că utilizarea tehnologiei ar putea contribui la protejarea împotriva declinului cognitiv și a demenței în câteva moduri diferite.
De exemplu, ar putea contribui la stimularea creierului, în special atunci când vine vorba de învățarea modului de utilizare a noilor dispozitive și aplicații.
De asemenea, tehnologia ne poate menține mai bine conectați, cu ajutorul rețelelor de socializare și al apelurilor video.
Citește și: Nu mai bea lapte de vacă dacă ai peste 50 de ani. Cu ce îl înlocuiești: este ieftin și vindecă multe
Știm deja că singurătatea este asociată cu o probabilitate mai mare de a dezvolta demență, în timp ce menținerea legăturilor sociale poate menține sănătatea creierului.
Există, de asemenea, ideea ca tehnologia să acționeze ca o „schelă” în jurul unei scăderi a capacităților mintale și să mențină persoanele în vârstă mai independente pentru mai mult timp - de exemplu, aplicațiile care ajută cu memento-uri pentru medicamente și programări medicale.
Este o imagine complexă, cu o mulțime de factori implicați, dar având în vedere amploarea acestui nou studiu și dimensiunea mare a eșantionului, ar putea merita să menținem relația noastră cu tehnologia pe măsură ce îmbătrânim - și să-i ajutăm pe alții să facă același lucru.
„Dacă aveți un părinte sau un bunic care pur și simplu stă departe de tehnologie, poate revizuiți acest lucru”, spune Scullin.
„Ar putea să învețe să folosească aplicații pentru fotografii, mesagerie sau calendar pe un smartphone sau o tabletă? Începeți simplu și fiți foarte răbdători în timp ce învață.”
Cercetarea a fost publicată în Nature Human Behaviour.