Ce alimente considerate sănătoase pot da dureri de cap. Cum se poate întâmpla asta

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.03.2024 - 10:59
ce alimente considerate sănătoase dau dureri de cap Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Sunt mulți factori care declanșează durerile de cap însă oamenii de știință au descoperit că unele alimente, considerate sănătoase, pot înrăutăți simptomele.

SHARE

Migrenele apar tot mai frecvent în rândul populației. Medicii spun că inclusiv unele alimente pot fi factori declanșatori. 

Medicii spun că nu există o dietă specifică prin care să se știe sigur că dacă se scoate un anumit aliment nu mai apar dureri de cap însă pacienții pot ține un jurnal cu simptomele pe care le au după consumul unor produse. 

Ce alimente considerate sănătoase pot da dureri de cap. Cum se poate întâmpla asta

Dr. Fred Cohen, specialist în cefalee și profesor asistent de medicină și neurologie la Școala Icahn de Medicină de la Mount Sinai, spune că anumite alimente pot declanșa migrenele și pot înrăutăți simptomele.

Cohen și Dr. Edmond Ahdoot, un neurolog certificat, au analizat numeroase studii clinice care au studiat efectele anumitor alimente asupra simptomelor migrenei.

Care sunt alimentele ce reprezintă factorii declanșatori ai migrenelor:

Cafeină - Cafea, ceai, ciocolată și unele băuturi răcoritoare;

Citește și: O boală ciudată se răspândește în vecinătatea României. Simptome: febră, frisoane, dureri de cap

Alcool - În special vin roșu, bere și băuturi spirtoase;

Produse lactate - Iaurt, lapte, înghețată și brânzeturi maturate (brânză albastră, feta, cheddar, parmezan etc.);

Glutamat monosodic (MSG) - Alimente procesate, gustări și potențiatori de aromă care se găsesc în anumite alimente;

Nitrați și nitriți - Găsiți în cărnurile procesate, cum ar fi cârnații, crenvurștii și mezelurile;

Citește și: O boală mortală a ajuns la frontierele României. Care este animalul de casă care o transmite?

Citrice - Portocale, lămâi, lime și grepfruit;

Îndulcitori artificiali - Îndulcitori artificiali precum aspartamul și sucraloza, care se găsesc frecvent în sucurile dietetice;

Alimente bogate în tiramină - Carnea maturată, alimentele fermentate, peștele afumat și anumite tipuri de fasole;

Ceapă - Ceapă, ceapă verde și ceapă franțuzească;

Nuci - Alune Arahide, nuci, caju, migdale;

Alimente fermentate - Murături, kimchi, kombucha și varză murată;

Gluten - Pâine, cereale, produse de patiserie, secară și orz.

"Nu există un singur aliment specific" care să declanșeze atacurile de migrenă pentru toți cei care suferă de migrene, dar Cohen le spune întotdeauna pacienților săi să "fie atenți la dieta lor", potrivit Antena 3 CNN.

El îi sfătuiește pe pacienții săi să țină un jurnal al durerilor de cap pentru a urmări când au loc atacurile de migrenă și pentru a identifica posibilii factori declanșatori.

"Așa ne dăm seama ce le declanșează", spune Cohen.

Și, uneori, dieta nu este cauza. Pentru "mine este zborul cu avionul", notează Cohen.

"De aceea, jurnalele de cefalee sunt foarte importante pentru găsirea acestor tipuri de factori declanșatori și comportamente care vor duce la un atac de migrenă”, adaugă medicul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te