Românii care sunt asigurați la stat beneficiază de indemnizații pentru concediile medicale. În funcție de boală sau afecțiune, procentul indemnizației din venitul brut diferă.
Citește și: Când vom avea card de sănătate direct pe telefon? Va fi urcat în Aplicaţia Unică a Statului
Conform OUG nr. 158/2005, au drept la indemnizație pentru concediul medical cei care au venituri din desfășurarea unui contract individual de muncă sau alte venituri similare salariilor.
Cât trebuie să fi cotizat pentru a primi indemnizație?
Conform articolului 10 din OUG nr. 158/2005, angajații trebuie să fi cotizat 6 luni în ultimele 12, care precedă concediul medical.
Există și situații reglementate de lege, urgențe medicale, precum arsurile sau tuberculoza, pentru care concediul și indemnizația sunt acordate fără cotizarea minimă, conform Art. 9 din OUG nr. 158/2005.
Citește și: Ce se va întâmpla cu cardul de sănătate? Este învechit tehnic și are nevoie de alte opțiuni
„Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare, în cazul urgențelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum și în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic”, se arată în lege.
Câți bani primesc românii, în funcție de boală?
Conform legii, indemnizația se calculează diferit, în funcție de boală sau afecțiune.
Sumele sunt calculate procentual, pe baza veniturilor brute lunare realizate în ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Citește și: Câți bani trebuie să plătești dacă ai pierdut cardul de sănătate? Fără el nu poți merge la medic
Mai jos este lista codurilor concediilor medicale plătite și procentul indemnizației pentru fiecare boală sau afecțiune în parte.
01 – boală obișnuită – se plătește 75% din venitul brut
02 – accident în timpul deplasării la și de la locul de muncă spre casă – 80-100%, în funcție de cât de grav e accidentul.
03 – accident de muncă – 80-100% din venitul brut
04 – boală profesională – 80-100% din venitul brut
05 – boală infecto-contagioasă din grupa A – 100% din venitul brut
06 – urgență medico-chirurgicală – 100% din venitul brut
07 – carantină - 100% din venitul brut
08 – sarcină și lăuzie – 85% din venitul brut
09 – îngrijirea copilului bolnav, până la vârsta de șapte ani, sau a copilului cu handicap sau boli grave, până la 18 ani – 85% din venitul brut
10 – reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru – 25% din venitul brut
11 – trecerea temporară la altă muncă – 25% din venitul brut
12 – tuberculoză – 100% din venitul brut
13 – unele boli cardiovasculare – 75% din venitul brut
14 – neoplazii sau SIDA – 100% din venitul brut
15 – risc maternal – 75% din venitul brut
Cum sunt taxate indemnizațiile?
Indemnizația de concediu medical era taxată oricum, până în decembrie 2023, cu 25%, în cazul contribuțiilor la asigurările sociale (CAS), și cu 10%, impozit pe venit.
De la 1 ianuarie 2024, la aceste taxe se adaugă încă 10% din salariul brut al fiecăruia, trecut de angajator în contractul de muncă: contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Citește și: Alexandru Rafila: „Concediul medical este un drept al oricărui angajat”
În baza OUG 34/2024, contribuția de asigurări de sănătate se aplică pentru indemnizația de concediu medical în cazul bolilor obișnuite, a celor care impun carantina și în situația reducerii cu 25% a timpului de lucru.
Restul concediilor medicale sunt scutite de CASS.