Câte cazuri de infecții respiratorii sunt în România? Care e numărul de decese?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 25.01.2024 - 15:28
Infecțiile respiratorii fac ravagii în România - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
pacient

Câte cazuri de infecții respiratorii sunt în România? Numărul persoanelor cu gripe, pneumonii sau viroze a crescut în ultima perioadă, conform raportului întocmit de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP.

SHARE

Câte cazuri de infecții respiratorii sunt în România? Suntem în plin sezon al gripelor, penumoniilor și virozelor, iar acest lucru se desprinde și din cel mai nou raport întocmit de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institului Național de Sănătate Publică (INSP).

Câte cazuri de infecții respiratorii sunt în România? Care e numărul de decese?

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP a publicat un raport în care se arată că numărul cazurilor de gripă a crescut în săptămâna 15-21 ianuarie 2024.

Astfel, în acest interval au fost înregistrate 6.981 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 4.553 de cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 4.574 înregistrate în săptămâna precedentă.

 Cazurile de gripă clinică au fost raportate de toate cele 41 judeţe ale României, inclusiv în municipiul București, De altfel, Capitala este lider, cu cele mai multe cazuri din țară, 1.250.

Citește și: A început școala în plin val de viroze. Cum se pot feri copiii de boli? Recomandările medicilor

Urmează judeţele Cluj (920), Prahova (442), Constanţa (416), Bacău (315), Timiş (299), Iaşi (266) şi Dâmboviţa (264), se mai arată în comunicatul citat de news.ro.

În plus, au fost raportate 47 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 6 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 23 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

Decesele sunt mai numeroae la bolnavii de peste 65 de ani - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

În acelaşi interval au fost 130 de cazuri de gripă confirmată de laborator (42 cu virus gripal AH1, 35 cu virus gripal AH3, 53 cu virus A nesubtipat).

Der asemenea, în săptămâna 15-21 ianurie au fost raportate 123.464 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 19,6% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (103.210) şi cu 20,3% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară. .

Totodată, același raport arată că au fost comunicate 18 decese noi confirmate cu virus gripal.

Citește și: Suntem în pragul unei noi pandemii? O boală bizară bântuie Europa: „Nu poate fi tratată”

De la începutul sezonului au fost înregistrate 921 de cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 177 de cazuri cu virus gripal AH1, 114 cazuri cu virus gripal AH3, 10 cazuri cu virus gripal B, 620 de cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 36 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 15 co-infecţii de virus gripal cu VRS, 3 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS.

Până în prezent, au fost comunicate 40 de decese confirmate cu virus gripal: 24 tip A, subtip H1 (din care 2 co-infecţii cu SARS-CoV-2), 8 tip A, subtip H3 şi 8 tip A, nesubtipat (din care 2 co-infecţii cu SARS-CoV-2).

Cele 40 decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă: două la grupa 0-4 ani, patru la 15-49 de ani, 9 la 50-64 de ani, 25 la persoane de 65 ani sau mai mult.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te