A început școala în plin val de viroze. Cum se pot feri copiii de boli? Recomandările medicilor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.01.2024 - 14:32
Copiii se pot infecta în colectivitate dacă nu țin seama de unele reguli de igienă Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

A început al treilea modul de școală, după cele două săptămâni de vacanță de iarnă. Însă, în același timp, suntem în plin val de gripă și alte viroze respiratorii. Medicii fac recomandări pentru prevenirea sau limitarea îmbolnăvirilor la reluarea cursurilor.

SHARE

După două săptămâni de vacanță, elevii și studenții revin la cursuri. Suntem însă, în plin val de viroze respiratorii, astfel că riscul transmiterii în cadrul colectivității este ridicat.

Medicii fac recomandări pentru prevenirea sau limitarea îmbolnăvirilor la reluarea cursurilor. 

A început școala în plin val de viroze. Cum se pot feri copiii de boli. Recomandările medicilor

 Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece și pot afecta colectivitățile în care copiii și cadrele didactice desfășoară cursurile școlare și preșcolare.

Citește și: Începe școala pe 8 ianuarie. Următoarea vacanță, peste doar o lună

 Prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii sunt posibile dacă se respectă o serie de măsuri de igienă personală sau a spațiilor unde se desfășoară cursurile.

 Iată câteva reguli de igienă transmise de Ministerul Sănătății:

 - igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);

 - igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;

 - igiena în clase: aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;

 - evitarea schimburilor de obiecte personale.

Cadrele didactice fac triajul vizual

 Autoritățile trebuie să facă în această perioadă o campanie de informare mult mai susținută. Iată de ce trebuie să țină seama școala și autoritățile medicale:

- informarea periodică a părinților de a nu trimite la școală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât;

 - personalul didactic și nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;

 - realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc).

Citește și: Valul de gripe şi viroze aglomerează spitalele de pediatrie. Medicii spun că avem deja epidemie

- în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific.

-asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanțe dezinfectante și prosoape de hârtie), precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă.

De asemenea, transmite Ministerul Sănătății, este importantă vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te