Dacă nu ești asigurat în sistemul public de sănătate, accesul la spitalizare gratuită este limitat strict la situații de urgență medicală.
Cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu ești asigurat în sistemul public de sănătate
Odată ce medicii decid că starea pacientului nu mai reprezintă o urgență, costurile pentru continuarea spitalizării – inclusiv cazarea, tratamentul, investigațiile și hrana – cad în totalitate în sarcina pacientului.
Potrivit informațiilor oficiale publicate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), persoanele neasigurate beneficiază de un pachet minimal de servicii medicale, care include:
- asistență medicală de urgență,
- asistență spitalicească în regim de urgență,
- consultații de urgență la domiciliu,
- transport sanitar neasistat,
- precum și unele servicii de prevenție, inclusiv testări pentru HIV, hepatitele B și C, sau screening pentru cancer, potrivit Legii nr. 293/2022.
Sursa foto: Profimedia images
Citește și: România se află în topul UE la incidența acestei boli. Provoacă 60% dintre decese
Costurile spitalizării pentru neasigurați variază în funcție de spital, secție și complexitatea cazului. În spitalele de stat din București, tariful mediu pentru o zi de spitalizare în cazul bolnavilor cronici este de aproximativ 240 de lei, conform CNAS. Tarifele pot urca însă în mod semnificativ:
- La secțiile de chirurgie cardiovasculară, spitalizarea poate depăși 4.000 de lei/zi.
- Pentru boli infecțioase, costurile pot fi de peste 1.000 de lei/zi.
- Cele mai mici costuri sunt în secțiile de psihiatrie sau medicină de recuperare pentru copii.
Aceste tarife reprezintă suma decontată de CNAS pentru pacienții asigurați, dar în cazul celor neasigurați, întreaga sumă trebuie plătită integral de pacient, potrivit Antena 3.
Citește și: Cancerul pulmonar ucide cei mai mulți pacienți oncologici. 80% din cazuri, descoperite târziu
În sistemul public, prețurile pentru internare sunt calculate prin mecanismul DRG (Diagnosis Related Group). Formula este:
Tarif = Tarif pe caz ponderat (TCP) × Indice de complexitate (ICM).
Pentru anul 2025, TCP-ul este între 1.800 și 2.000 lei, iar ICM-ul variază între 0,4 (pentru cazuri simple) și peste 10 (pentru cazuri foarte complexe). Spre exemplu, într-un spital cu TCP = 1.854 lei și ICM = 1,64, tariful total decontat pentru un caz este aproximativ 3.040 lei. Acest tarif include toate cheltuielile: intervenție chirurgicală, îngrijire, investigații și tratament.
Dacă pacientul neasigurat refuză sau nu poate achita factura emisă de spital, unitatea medicală are dreptul să declanșeze proceduri de recuperare a creanțelor, inclusiv prin executare silită.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat recent că se ia în calcul posibilitatea ca persoanele neasigurate să poată accesa tratamente în spitalele publice contra cost, fără ca acest lucru să devină o regulă generală. Măsura ar putea oferi o alternativă legală pentru cei care nu contribuie la CNAS, dar care doresc să fie tratați în sistemul de stat.
O altă opțiune pentru neasigurați este plata retroactivă a contribuției minime de sănătate, pentru a obține statutul de asigurat. În 2025, salariul minim brut pe economie este de 4.050 lei, ceea ce înseamnă că baza de calcul pentru 6 luni este 24.300 lei. La o cotă de 10%, rezultă o contribuție de 2.430 lei pentru 12 luni, sau 1.215 lei pentru 6 luni.
În comparație, costurile unei zile de spitalizare la spitalele private sunt mult mai mari. Prețurile medii variază între 800 și 2.000 lei/zi, dar pot depăși acest interval, mai ales în cazuri care implică terapie intensivă sau chirurgie specializată.
Unele clinici oferă pachete de internare de câteva zile, cu prețuri fixe de mii de lei, destinate intervențiilor programate și cu grad redus de complexitate.