Care mere sunt mai sănătoase: cele verzi, galbene sau roșii? Este sau nu bine să mănânci mere zilnic

DE Florentina Enache | Actualizat: 14.08.2024 - 11:07
Care mere sunt mai sănătoase: cele verzi, galbene sau roșii? Este sau nu bine să mănânci mere zilnic - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Care mere sunt mai sănătoase: cele verzi, galbene sau roșii? Este sau nu bine să mănânci mere zilnic - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Care mere sunt mai sănătoase: cele verzi, galbene sau roșii? Este sau nu bine să mănânci un măr pe zi? Ce boli poate preveni consumul de mere, conform nutriționiștilor?

SHARE

Fiecare persoană preferă un anumit soi de măr, însă care este diferența dintre merele verzi, cele galbene și cele roșii? 

Doi dieteticieni au răspuns la această întrebăre, abordând totodată dacă proverbul „An apple a day keeps the doctor away” („Un măr pe zi ține doctorul departe”) reflectă adevărul.

„În ceea ce privește culoarea, merele pot varia de la verde (precum soiul granny smith), la galben (precum soiul golden delicious), la roșu (precum soiurile empire și gala) și la un amestec de culori (precum soiul honeycrisp)", a declarat Kelley Springer, conform unui articol al The New York Post. Springer este dietetician nutriționist.

Citește și: Fructul din grădină care te ajută să-ți albești dinții natural. În piață este câțiva lei kilogramul

Când vine vorba de nutriție, diferența dintre soiurile de mere este în general mică, conform experților.

„Cu toate acestea, merele cu coajă de culoarea roșu închis spre violet au adesea niveluri mai ridicate de antioxidanți în comparație cu cele cu coajă mai deschisă la culoare", a spus Springer.

Deși conținutul nutrițional poate „varia ușor" în funcție de tipul de măr și de mediul în care este cultivat, Springer a spus că „în general, merele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamine și antioxidanți". 

Există de fapt ceva adevăr în spatele zicalei „un măr pe zi ține doctorul departe", a declarat Diane Lindsay-Adler de la Boston Children's Health Physicians. 

Citește și: Planta care te scapă vara de mușcăturile de țânțar. Crește pe marginea drumului și NU te costă nimic

„Merele pot ajuta la protejarea împotriva bolilor grave, inclusiv boli de inimă, diabet, cancer și multe altele", a declarat Lindsay-Adler, nutriționist.

Diferența dintre soiurile de mere

Merele roșii, a spus ea, au această culoare deoarece conțin antocianine, care sunt „antioxidanți puternici". Aceștia „ajută la reducerea inflamației în organism", a spus ea. 

Merele verzi își obțin culoarea din clorofilă, un alt antioxidant, a spus ea. Clorofila „este în curs de studiu și poate avea efecte de protecție împotriva tumorilor canceroase". 

Cât despre merele galbene, acestea au carotenoide, a spus Lindsay-Adler. Acestea „scad riscul anumitor tipuri de cancer și al bolilor de ochi". 

Deși nu există o mare diferență între mere în ceea ce privește culoarea lor, diferite soiuri de mere pot răspunde unor nevoi nutriționale diferite.

Merele verzi sunt „mai sărace în zahăr și bogate în fibre", a spus Lindsay-Adler, ceea ce înseamnă că sunt „o alegere bună pentru cei care își monitorizează aportul de zahăr". 

Citește și: Cum afectează crema cu factor de protecție solară producția de vitamina D? Ce spun dermatologii?

Între timp, merele honeycrisp sunt „cunoscute pentru conținutul lor ridicat de apă" și profilul nutrițional general echilibrat, a spus ea. Acestea sunt o „opțiune hidratantă și nutritivă", a adăugat Lindsay-Adler. 

Beneficiile merelor pentru sănătate

Indiferent de tipul de măr pe care cineva alege să îl mănânce, există „o multitudine de beneficii specifice pentru sănătate", a spus Springer. 

„Flavonoidele și antioxidanții merelor sunt utile pentru menținerea unei glicemii sănătoase", a spus ea. 

Un studiu a constatat că „femeile care au mâncat unul sau mai multe mere pe zi au avut un risc cu 28% mai mic de diabet de tip 2 comparativ cu cele care nu au mâncat niciunul", a spus ea. Merele sunt, de asemenea, excelente pentru sănătatea intestinului și a inimii, a spus Springer.

Citește și: Din ce alimente putem lua nutrienții de care avem nevoie pentru a lupta cu osteoporoza?

„Pectina din mere este un prebiotic, oferind hrană pentru bacteriile intestinale prietenoase", a spus ea. Acest lucru contribuie la sănătatea intestinală.

Conținutul nutrițional al merelor ajută, de asemenea, la menținerea tensiunii arteriale la niveluri sănătoase, reducând riscul de complicații cardiovasculare asociate cu hipertensiunea arterială, a spus Springer. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te