Care este rolul jucat de vitamina C în prevenirea răcelii? 5 mituri despre virozele de sezon

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 11.11.2024 - 19:03
Care este rolul jucat de vitamina C în prevenirea răcelii - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Care este rolul jucat de vitamina C în prevenirea răcelii - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Care este rolul jucat de vitamina C în prevenirea răcelii
Care este rolul jucat de vitamina C în prevenirea răcelii

Care este rolul jucat de vitamina C în prevenirea răcelii? Sezonul virozelor respiratorii a sosit ca în fiecare an, ceea ce înseamnă că este momentul potrivit pentru a avea ghinionul de a contracta o răceală.

SHARE

Care este rolul jucat de vitamina C în prevenirea răcelii? Cum sezonul virozelor deja a sosit este o idee bună să faceți tot ce puteți, cum ar fi să vă spălați pe mâini, pentru a evita germenii și a reduce riscul de îmbolnăvire. Dar există o mulțime de mituri cu privire la ceea ce implică răceala, inclusiv modul de prevenire și tratare a acesteia.

Care este rolul jucat de vitamina C în prevenirea răcelii? 5 mituri despre virozele de sezon

Cu siguranță, mulți români deja se confruntă ori se vor confrunta în lunile care urmează cu răceli, gripe și viroze respiratorii.

La fel, mulți sunt siguri că știu deja ce produse și ce medicamente să folosească și pentru a preveni îmbolnăvirea, dar și în cazul în care aceasta se instalează.

Citește și: Sarea pe piept, leacul vechi pentru tuse și răceală. Cum trebuie aplicată? Când nu trebuie folosită?

Dar există și multe mituri despre prevenirea și tratarea răcelii, iar  medicii specializați în boli infecțioase, precum Dr. Thomas Russo, profesor și șef al departamentului de boli infecțioase de la Universitatea din Buffalo, New York, le-au explicat pentru publicul larg.

Mitul nr. 1: Există un singur virus în spatele răcelii comune

Există un motiv pentru care puteți răci de mai multe ori pe sezon - chiar și după ce simțiți că tocmai ați trecut peste una. Acestea pot fi cauzate de o mulțime de viruși, spune Russo, conform Yahoo Life.

Răceala obișnuită este cauzată de peste 200 de virusuri respiratorii, ceea ce înseamnă mult pentru sistemul imunitar împotriva căruia trebuie să încerce să se apere.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), rinovirusurile sunt cea mai frecventă cauză a răcelilor în SUA, dar alte cauze includ coronavirusurile umane, virusurile parainfluenza, adenovirusurile, enterovirusurile și metapneumovirusurile umane.

De reținut: SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19), virusul gripal și virusul sincițial respirator (RSV) pot provoca, de asemenea, simptome asemănătoare răcelii, dar nu provoacă de fapt răceli, conform CDC.

Mitul nr. 2: Ieșirea pe-afară cu părul ud crește riscul de a răci

Acesta este un subiect important care tot apare, dar nu este adevărat, a spus Dr. William Schaffner, specialist în boli infecțioase și profesor la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, pentru sursa citată.

Citește și: Două remedii din bătrâni pentru răceală. Cum se face și ce efecte are ceaiul de ceapă?

„Răcelile sunt cauzate de virusuri, iar faptul că aveți capul umed sau vă simțiți răcit nu contează pentru virus”, a explicat el.

Care este rolul jucat de vitamina C în prevenirea răcelii?

Acest lucru a fost de fapt studiat înainte. Schaffner indică o cercetare mai veche în care oamenii au fost împărțiți în două grupuri.

Jumătate erau calzi și confortabili, în timp ce cealaltă jumătate erau umezi și inconfortabili. Toți au fost expuși la un virus care provoacă răceala comună. „S-a dovedit că ambele grupuri au avut rate egale de infecție”, a adăugat Schaffner.

Medicamentele pentru răceală trebuie luate doar conform indicațiilor medicului - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Mitul nr.3: Vitamina C previne răceala

Rafturile farmaciilor și ale magazinelor alimentare sunt pline cu suplimente de vitamina C care sugerează sau chiar afirmă clar că vor ajuta la prevenirea răcelii. Dar dovezile nu există, de fapt.

Un studiu de 29 de studii clinice la care au participat peste 11 000 de persoane a constatat că administrarea regulată de vitamina C nu a avut niciun impact asupra frecvenței răcelilor.

National Institutes of Health (NIH) afirmă în mod clar, de asemenea, că „suplimentele de vitamina C nu reduc riscul de apariție a răcelii comune”.

Acestea fiind spuse, unele date sugerează, în schimb, că administrarea de vitamina C poate ajuta odată ce ați răcit. 

O analiză a studiilor clinice a constatat că persoanele care au luat cel puțin un gram pe zi de vitamina C atunci când au răcit au redus severitatea răcelii cu 15% și au avut simptome pentru ceva mai puțin timp decât persoanele care au luat un placebo.

Un alt studiu a constatat că administrarea de vitamina C în termen de 24 de ore de la apariția simptomelor poate ajuta la reducerea duratei răcelii.

Drept concluzie, Dr. Russo spune că „nu există date care să susțină” utilizarea vitaminei C pentru a reduce riscul de a răci.

Mitul nr. 4: Răceala poate apărea doar iarna

Este adevărat că răcelile sunt mai frecvente iarna. De fapt, CDC spune că majoritatea oamenilor răcesc între septembrie și mai. Dar nu ar trebui să fiți șocați dacă vi se întâmplă să răciți și vara.

„Virusurile sunt mereu în jur”, spune Russo. Cu toate acestea, el subliniază că unele sunt mai active, mai prezente în anumite perioade de timp decât altele.

„Există virusuri ale răcelii de vară”, adaugă Russo. În timp ce rinovirusurile sunt cea mai frecventă cauză a răcelilor în ansamblu, răcelile de vară sunt de obicei cauzate de enterovirusuri.

Mitul nr. 5: Antibioticele ajută la tratarea unei răceli

Antibioticele au fost utilizate pe scară atât de largă pentru a trata infecțiile, încât este de înțeles să te întrebi cel puțin dacă administrarea acestor medicamente te va ajuta să-ți cureți răceala. Dar antibioticele nu tratează totul.

„Antibioticele sunt îndreptate împotriva bacteriilor, nu a virusurilor”, spune Russo. Cu alte cuvinte, antibioticele nu vor face nimic pentru a vă trata răceala.

Citește și: Băutura de casă numită și „laptele de aur” ce te scapă de răceală instant. Făcută din 3 ingrediente

„Nu numai că vă expuneți la potențiale efecte secundare ale administrării antibioticului, dar contribuiți la creșterea rezistenței bacteriilor din corpul dumneavoastră la antibiotice”, adaugă Schaffner.

Totuși, este posibil ca „răceala” dvs. să fie cauzată de altceva, cum ar fi bronșită, streptococ sau pneumonie. Dacă observați că simptomele se agravează sau că aveți dureri în gât și febră, Russo recomandă să contactați un medic pentru o evaluare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te