Noul virus asemănător cu COVID, numit Khosta-2, provine de la un liliac rusesc. Se crede că acesta ar putea infecta oamenii și ar fi rezistent la vaccinurile actuale.
Khosta-2 a fost descoperit în urmă cu doi ani la liliecii-potcoavă. Descoperirea acestuia se adaugă la dovezile că familia coronavirusurilor este răspândite în Asia și în Europa de Est, cu risc ridicat de transmisie la om.
„Cercetarea noastră demonstrează încă o dată că virusurile care circulă în fauna sălbatică din afara Asiei - chiar și în locuri precum vestul Rusiei, unde a fost găsit virusul Khosta-2 - reprezintă o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare în curs de desfășurare împotriva SARS-CoV-2", spune autorul principal al studiului, Dr. Michael Letko, de la Universitatea de Stat din Washington.
Citește și
Cuba începe testarea pe oameni a unui nou tratament împotriva Alzheimer-ului
Medicii avertizează că urmează un „sezon greu de gripă”. Au început programările pentru vaccinare
Studiile anterioare sugerează că SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, a apărut la un animal, cel mai probabil un liliac, înainte de a se răspândi la oameni. Originile exacte ale virusului sunt necunoscute și au fost investigate de o echipă însărcinată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Oamenii de știință cred că o altă pandemie va avea loc în timpul vieții noastre.
Coronavirusurile pot trece de la un mamifer la altul, cum ar fi pisicile, câinii și nurcile.
Prin trecerea de la o specie la alta, virusul poate suferi mutații și poate evolua într-un nou agent patogen, ceea ce ar putea explica modul în care a apărut COVID-19.
În cele mai recente cercetări, Dr. Letko și colegii săi au descoperit că proteinele spike din Khosta-2 pot infecta celulele umane. Acesta este rezistent atât la anticorpii monoclonali, cât și la serul de la persoanele vaccinate împotriva COVID-19.
Citește și
Atât Khosta-2, cât și SARS- CoV-2 aparțin aceleiași subcategorii de coronavirusuri cunoscute sub numele de sarbecovirusuri. Studiul evidențiază necesitatea de a dezvolta vaccinuri universale care să protejeze împotriva sarbecovirusurilor în general, mai degrabă decât doar împotriva variantelor cunoscute ale SARS-CoV-2.
"Chiar acum, există grupuri care încearcă să găsească un vaccin care să ne protejeze nu doar împotriva următoarei variante a SARS-2, ci să ne protejeze de fapt împotriva sarbecovirusurilor în general. Din păcate, multe dintre vaccinurile noastre actuale sunt concepute pentru virusuri specifice despre care știm că infectează celulele umane sau pentru cele care par să prezinte cel mai mare risc de a ne infecta", spune Dr. Letko. „Dar aceasta este o listă care se schimbă mereu. Trebuie să lărgim ținta acestor vaccinuri pentru a ne proteja împotriva tuturor sarbecovirusurilor.”
Sute de sarbecovirusuri au fost descoperite în ultimii ani, în principal la liliecii din Asia.
Majoritatea nu sunt capabili să infecteze celulele umane. Virușii Khosta-1 și Khosta-2 au fost descoperiți la liliecii ruși la sfârșitul anului 2020, iar inițial se părea că aceștia nu reprezintă o amenințare pentru oameni.
„Din punct de vedere genetic, aceste virusuri rusești ciudate semănau cu altele care fuseseră descoperite în alte părți ale lumii, dar pentru că nu semănau cu SARS-CoV-2, nimeni nu a crezut că sunt ceva demn de studiat", explică Letko.
„Dar când ne-am uitat mai atent la ele, am fost foarte surprinși să constatăm că puteau infecta celulele umane. Acest lucru schimbă puțin din înțelegerea noastră despre acești viruși, de unde provin și ce regiuni sunt îngrijorătoare."