George și Ioana (nume fictive ale unor bucureșteni foarte reali - n.r.) sunt căsătoriți și au și un copil. La începutul lunii noiembrie, George a dat primele semne care puteau indica infectarea cu COVID: dureri insistente de cap, diminuare a mirosului și gustului, stare de slăbiciune. George, însă, nu a sunat la DSP și nu a mers la nici o clinică să-și facă test. Dar și-a făcut un test acasă. Rezultatul: pozitiv. Din acel moment, George s-a izolat la domiciliu.
Testul Ioanei a ieșit negativ. Al doilea, însă, pozitiv. Ioana era deja izolată de când se izolase George. Nici unul nu a avut simptome dure. Iar copilului doar i-a curs nasul și, oricum, era deja izolat la domiciliu cu părinții săi. Și testul acestuia a ieșit pozitiv.
După nici două săptămâni, cei doi nu mai aveau nici un simptom. Testele refăcute după această perioadă au ieșit negative pentru toți trei. Tratamentul: paracetamol și vitamina C.
Acesta, însă, este doar un exemplu și se referă la infectați cu simptome ușoare.
Din informațiile Newsweek România, astfel de cazuri sunt din ce în ce mai dese în București. Probabil că și în țară.
Iar motivele sunt simplu de înțeles: din cauza faptului că DSP-urile răspund cu mare întârziere la solicitările persoanelor care sunt bolnave de COVID, mulți oameni preferă să nu mai contacteze această instituție. Mulți dintre cei care au simptome ușoare de COVID refuză să se și testeze, tocmai pentru că deciziile de carantină ale DSP au sosit, în foarte multe cazuri, la mai bine de o săptămână de la primirea rezultatului pozitiv. Iar acest lucru însemna ca persoanele respective să stea încă o săptămână izolate fără să aibă, de fapt, virusul.
În cazul pacienților cu simptome ușoare, medicii de familie spun că, la 14 zile după ce o persoană a fost depistată pozitiv la Sars Cov 2, aceasta poate să își reia activitatea în comunitate fără să mai facă un alt test.
Astfel, tot mai multe persoane au preferat să se autoizoleze și să nu se mai testeze atunci când au avut simptome ușoare, dar clare, precum pierderea gustului și mirosului. Aceștia folosesc schemele de tratament indicate de medicul de familie sau aflate de la prieteni. Unii au preferat să facă testul de anticorpi, care este concludent după trei săptămâni de la primele simptome. Acesta poate fi achiziționat de către oricine și poate fi făcut acasă, iar rezultatul este gata în 15 minute.
Alte persoane au preferat să își facă teste antigen acasă, atunci când au avut primele simptome. Și testele antigen pot fi făcute acasă, rezultatul fiind obținut, de asemenea, în cel mult 15 minute. Prețul unui astfel de test este de 45-50 de lei.
Dovada că tot mai multă lume preferă să se testeze acasă este și epuizare rapidă a stocurilor firmelor care le comercializează online. Testele antigen sunt folosite pe scară largă în Statele Unite, India și pe aeropoturile din toată lumea.